Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce ar putea pierde R.…

Ce ar putea pierde R. Moldova dacă George Simion ajunge președintele României? Eurodeputat: „Să ai o voce a României care nu se mai ridică pentru R. Moldova ar însemna pierderea de oportunități și beneficii”

Sursa: multimedia.europarl.europa.eu

„George Simion este o unealtă a rușilor. Nu știu dacă este greu sau ușor de anticipat cum se va poziționa pe dosare pe care UE la promovează pentru R. Moldova – de exemplu roamingul, care ar putea să nu se mai întâmple cu o poziționare ostilă a României. Voi, cetățenii români din R. Moldova, ați înțeles mult mai bine decât am reușit noi, în România, să înțelegem natura acestui tip de personaj ca Simion…”. Declarația a fost făcută de eurodeputatul român Dan Barna, fiind întrebat de către ZdG ce ar putea pierde R. Moldova dacă George Simion, care a fost declarat persoană indezirabilă în stânga Prutului, ajunge președinte al României.

Potrivit deputatului în Parlamentul European din partea Uniunii Salvați România (USR), care și-a anunțat anterior susținerea pentru candidatul independent Nicușor Dan, R. Moldova ar risca să piardă „o componentă importantă a sprijinului pro-european” de care să bucură acum.

„Ceea ce facem, eu și colegii mei din celelalte grupuri politice, în majoritatea direcțiilor de politică externă și reglementări economice care vin de la Comisie, este să adăugăm, dacă scapă, R. Moldova. Vorbim acum despre achiziții militare comune. Se discută un nou pachet de apărare, unde se discuta despre achiziții comune în care să fie incluse Ucraina și România, iar eu am insistat să fie introdusă și R. Moldova. Încercăm să ne îndeplinim acest rol de oameni care au grijă, în măsura puterilor lor individuale, de ceea ce înseamnă exploatarea cât mai bine de către R. Moldova a ferestrei de oportunitate care există acum.

În momentul în care ai avea un Simion președinte, evident, nu mi-aș schimba discursul sau poziționarea, dar reprezentanța României și politica de stat în Consiliul European s-ar schimba implicit. Președintele României este coordonatorul politicii externe, iar să ai o voce a României care nu se mai ridică pentru R. Moldova ar însemna pierderea de oportunități și beneficii pe drumul pe care Moldova se află pentru a ajunge la aderare la Uniune”, a afirmat Dan Barna.

ZdG l-a întrebat pe europarlamentar și cum explică majorarea în R. Moldova a numărului de voturi în favoare lui George Simion. În primul tur al alegerilor prezidențiale din România, din 24 noiembrie 2024, în R. Moldova au votat aproape 81 de mii de persoane, dintre care 3 202 pentru Simion, adică aproape 4%. La fel, atunci Călin Georgescu a luat doar 3.11%.

Totuși, după alegerile din 4 mai, Simion s-a clasat pe locul trei în R. Moldova, fiind votat de aproximativ 11 mii de oameni – 12,47%.

„Această propagandă de TikTok nu se oprește, nu ajunge pe Prut și se stinge TikTok-ul. Componenta lui Giorgescu, și acum a lui Simion, vine din remarcabila capacitate de a uni bulele cu interese particulare diferite: ultra-religioase, conspiraționiste, antivaccin, antieuropene, ultra-conservatoare. Toate acestea puse împreună generează un impact, care iată a mai crescut chiar și aici în R. Moldova (…).

18 mai va fi o dată definitorie pentru direcția României, pentru că ce se va întâmpla dacă ne trezim cu Simion președinte este că vom arunca la gunoi niște ani de progres, o să o luăm din nou înapoi, inflația o să țâșnească la cer. S-a văzut deja că doar în câteva zile euro a trecut de 5 lei și economia dă semne de nervozitate, pe bună dreptate, pentru că este o panică. Oamenii trebuie să înțeleagă că votul pentru Simion – „dom’ne, suntem nemulțumiți de clasa politică, nu ne place cum e administrată casa, hai să-i dăm foc”, va avea consecințe pentru fiecare dintre noi, pentru că vor crește toate ratele și creditele. Impactul nu este unul teoretic – începe să plângă Ciolacu sau Iohannis. Nu, va fi o problemă pentru fiecare cetățean, pentru toată logica aceasta de dezvoltare, câteodată mai rapidă, câteodată mai lentă, pe care o trăim.

O participare la vot de peste 55-56% aduce șanse mari pentru candidatul pro-european, care susține R. Moldova – Nicușor Dan. De aceea, mobilizarea la vot va fi critică de această dată (…)”, a spus Barna.

Dan Barna a vizitat R. Moldova alături de comisară europeană pentru extindere, Marta Kos, eurodeputatul Siegfried Mureșan, precum și oficiali din cadrul Comisiei Europene. Marta Kos a semnat la Chișinău Acordul pentru Planul de creștere a Moldovei.

Partidul de guvernare de la Chișinău îl va susține pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale din România. Anunțul a fost făcut marți, 6 mai, de către președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Igor Grosu, după ce Crin Antonescu, pentru care formațiunea a făcut campanie electorală, s-a clasat pe locul 3 la alegeri.

„Vot unanim în biroul permanent PAS – îl vom susține pe Nicușor Dan în turul 2 al alegerilor prezidențiale din Români”, a anunțat și deputatul Radu Marian.

Conform președintelui Parlamentului, pentru Republica Moldova este „esențial” ca România să fie „un stat european puternic”, care să „continue să ne fie alături și să ne susțină în parcursul nostru european”.

Aproape 91 de mii de persoane au mers la secțiile de votare, deschise în R. Moldova, pentru a alege viitorul președinte al României, un număr record – cu circa 10 mii în plus față de primul tur, rezultatele căruia au fost anulate.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din România, Nicușor Dan a obținut cele mai multe voturi în R. Moldova, peste 47 de mii, adică circa 52%. Acesta a primit un număr mai mare de voturi peste Prut decât a acumulat fosta jurnalistă Elena Lasconi în toamna anului 2024, totuși atunci 56,65% dintre moldovenii cu cetățenie română au votat în favoarea candidatei Uniunii Salvați România.

De această dată, Lasconi s-a clasat pe locul 4 în R. Moldova, fiind susținută de mai puțin de 9 mii (9,6%) dintre cele aproape 91 de mii de persoane care au fost la urnele de vot.

Mulțumesc celor care au votat pentru noi, celor care au votat pentru ceilalți candidați. A fost un proces democratic de care România avea nevoie. Mulțumesc românilor din Republica Moldova, unde am câștigat cu peste 50%”, a declarat Nicușor Dan, în seara dintre duminică spre luni, 5 mai.

Pe locul 2, în R. Moldova, s-a clasat Crin Antonescu, candidatul susținut de partidul de guvernământ de la Chișinău, cu 19 630 de voturi – 21,69%.

„Avem o creștere de 10 mii voturi, ceea ce e bine în sine. Dar cine a beneficiat de această creștere? Contrar sondajelor, George Simion a ieșit pe locul 3 în Republica Moldova. Are peste 11 mii de voturi. Adică aproape dublu față de cât a avut el împreună cu Georgescu în primul tur de anul trecut. Simptomatic este că această creștere a rămas latentă în sondaje. Iar creșterea pare să vină parțial din atragerea de noi alegători, dar chiar și a unora care au votat anul trecut pentru Elena Lasconi. Cel puțin asta sugerează sondajul pe care l-am realizat online.

Scandalul anulării alegerilor s-a strecurat totuși în mințile unor români de partea aceasta a Prutului. TikTok-ul nu are granițe. Ponta a luat 2 mii voturi, în mare parte de la alegătorii fideli fostului PD, care toamna trecută au votat pentru Ciolacu”, a declarat Valeriu Pașa, președintele comunității „Watchdog” și membrul din partea societății civile al Consiliului Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.

George Simion și Nicușor Dan au intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale, care va avea loc în 18 mai. 

George Simion a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, cu peste 40%, urmat de pro-europeanul Nicușor Dan (21%), care a reușit să se califice în turul doi după o luptă strânsă cu candidatul coaliției de guvernare Crin Antonescu. Liderul partidului extremist AUR a obținut aproape 4 milioane de voturi, mai mult decât obținuse, împreună cu Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidențiale anulate din 2024. George Simion a câștigat peste 60% din voturile din diaspora.