Principală  —  Advertoriale   —   Cât timp ocupă redobândirea cetățeniei…

Cât timp ocupă redobândirea cetățeniei române? Află etapele și pașii pe care îi vei parcurge

Redobândirea cetățeniei române este un proces îndelungat, care poate dura aproximativ 3-4 ani. Aceasta se întâmplă din motiv că există mai multe etape, fiecare dintre care trebuie parcurse în ordinea exactă. Odată ce demarezi redobândirea cetățeniei române trebuie să cunoști că nu există posibilitatea de a omite o etapă. Respectiv, trebuie să te echipezi cu multe cunoștințe și răbdare. 

Colectarea actelor de stare civilă și pregătirea dosarului pentru redobândirea cetățeniei române

Redobândirea cetățeniei române poate fi demarată în baza rudelor până la gradul III, care au fost născute până la 28 iunie 1940 pe teritoriul României Mari. Aici ne referim la colectarea certificatelor de naștere/deces, căsătorie/divorț ale bunicilor sau străbunicilor, părinților și ale tale inclusiv. Toate actele trebuie să fie de tip nou și fără erori sau neconcordanțe de nume în ele. În cazul în care deții anumite acte de tip sovietic sau care conțin neconcordanțe este necesar să soliciți eliberarea duplicatelor cu corectările corespunzătoare.

După ce ai colectat toate actele necesare, acestea trebuie să fie legalizate la un notar public, împreună cu declarațiile pe propria răspundere. Dacă ai acte care necesită traducere, aceasta la fel va fi legalizată la notar. Nu uita și de cazierul judiciar. Ulterior, pe toate actele din dosar, inclusiv pe copiile legalizate, va fi aplicată apostila. 

Abia după ce ai dosarul pentru redobândirea cetățeniei române complet poți solicita o programare pentru depunerea acestuia. Dacă vrei să depui dosarul în Republica Moldova, atunci o vei face conform vizei de domiciliu la unul dintre Consulatele României.  Totuși, recomandăm să depui dosarul pentru redobândirea cetățeniei române la unul dintre oficiile Autorității Naționale pentru Cetățenie din România (ANC). La ANC dosarul este înregistrat în ziua depunerii și se oferă imediat un număr unic, conform căruia ulterior poți verifica online etapa de procesare a cererii.    

După depunerea dosarului pentru redobândirea cetățeniei române, îți rămâne să aștepți o lungă perioadă de timp – aproximativ 2-3 ani. Dosarul tău va trece toate etapele de verificare ale comisiei ANC, după care va fi emis ordinul de acordare a cetățeniei române. Ordinul ANC va fi publicat pe pagina web a instituției, iar ulterior îți va fi expediată o confirmare prin scrisoare recomandată. 

Jurămânul de credință și transcrierea actelor de stare civilă în registrele de stat ale României 

Jurământul de credință este ultima etapă pentru redobândirea cetățeniei române. Este o procedură solemnă, în care rostești jurământul, iar ulterior îți este eliberat certificatul de cetățenie română. 

După ce este emis ordinul ANC privind redobândirea cetățeniei române, ai 6 luni la dispoziție ca să te înscrii pentru o programare la depunerea jurământului de credință față de statul român. Termenul acesta însă nu este respectat, iar la moment așteptarea depășește un an. Te poți programa online pentru depunerea actelor pe site-ul Consulatului României, la secțiunea Cetățenie.

Acum că ai certificatul de cetățenie, poți să transcrii actele de stare civilă în registrele de stat ale României. Transcrierea actelor reprezintă transferul datelor de stare civilă din certificatele moldovenești în certificatele românești. Aceste acte sunt: certificatul de naștere, de căsătorie, certificatele copiilor minori (după caz). Termenul de procesare a dosarelor de transcriere este de 60 de zile din momentul depunerii cererii. La acest termen se mai adaugă și așteptarea unei programări, care diferă în funcție de Consulat sau de județ (dacă se solicită în România).   

Atunci când ai toate certificatele de stare civilă transcrise, poți face programare pentru perfectarea pașaportului sau buletinului de identitate românesc. 

Cum te ajută JustConsult să parcurgi rapid, legal și fără nervi fiecare etapă pentru redobândirea cetățeniei române?

JustConsult este o companie de consultanță juridică, care acordă asistență persoanelor în procesul de redobândire a cetățeniei române și în perfectarea actelor românești. 

JustConsult este o companie de încredere, care activează în domeniu de peste 18 ani. Am acumulat în tot acest timp experiență și cunoștințe pentru a îndruma orice cetățean în redobândirea cetățeniei române și a perfectării actelor românești.

Atunci când apelezi la JustConsult beneficiezi de cele mai bune soluții pentru parcurgerea fiecărei etape fără pierdere de timp. Ești ghidat corect și onest, iar toate procedurile sunt parcurse legal. 

  • Verificăm corectitudinea datelor din actele tale, astfel eliminând orice risc de a-ți fi respins dosarul; 
  • Îți pregătim dosarul pentru redobândirea cetățeniei române conform cerințelor instituției;    
  • Te programăm în prealabil pentru a depune dosarul; 
  • Asigurăm transport confortabil zilnic, tur-retur, direct la instituție, cu șoferi experimentați și respectuoși; 
  • Îți garantăm protecția datelor cu caracter personal, pentru că suntem singura instituție din această nișă care este recunoscută ca și operator de date cu caracter personal; 
  • Garantăm calitatea serviciilor juridice în baza unui contract de prestare servicii;   
  • Primești bon fiscal pentru orice serviciu solicitat, ceea ce te asigură că orice plată efectuată este oficială și legală; 

Dacă dorești ca JustConsult să-ți vină în ajutor și să te scutească de drumuri în plus, nervi și timp pierdut, atunci accesează pagina justconsult.md și completează formularul din dreapta paginii, iar noi te vom contacta.  

Pentru o consultație urgentă din partea specialistului companiei sună la numărul de telefon 022 10 50 80. 

P.