Principală  —  IMPORTANTE   —   Bătrîncea, către Grosu: „Vă rog…

Bătrîncea, către Grosu: „Vă rog să nu-mi ofensați colegii, ei tot sunt cetățeni”. În replică, „sfaturi gratuite” din partea președintelui Parlamentului

Sursa: ZdG

Ședința de astăzi a Parlamentului R. Moldova s-a încheiat cu nemulțumiri din partea socialistului Vlad Bătrîncea. Deputatul s-a plâns că de fiecare dată când opoziția comunică despre întrebările sale, „îi sunt ofensați colegii”, fiind numiți trădători de patrie. În replică, Igor Grosu i-a sugerat ca acesta să nu-și justifice absența de la comisia parlamentară prin „minciuni” și să se înarmeze cu răbdare, atât timp cât este văzut în compania „specimenelor ce justifică războiul”.

În timp ce majoritatea colegilor săi părăseau plenul Parlamentului, Bătrîncea a solicitat o luare de cuvânt. Acesta s-a declarat „stupefiat de atitudinea față de opoziție”.

„Nu este problemă că cineva pleacă că eu vreau mai mult să mă adresez colegilor din prezidiu Parlamentului. Stimați colegi, de a conduce ședințele plenare a Parlamentului, niciodată nu este ușor, dar trebuie de avut multă răbdare. Opoziția are rolul ei și credeam că e o situație normală, sănătoasă când ai o polemică. Și Parlamentul este un forum, unde întâi de toate se organizează dezbaterile, pe poziții contradictorii. Eu sunt stupefiat și nu știu cum organizăm activitatea de mai departe în acest condiții când fiecare deputat din opoziție adresează întrebare, este atacat la greu la persoană”, a spus socialistul Bătrîncea.

Totodată, Bătrîncea a introdus un nou termen – „PEP – persoană exclusă politic”

Deputatul s-a plâns că opoziția are mai multe întrebări cu privire la referendumul și recensământ, dar de fiecare dată când acestea apar, „îi sunt ofensați colegii”, fiind numiți trădători de patrie.

„În loc să avem o discuție, trebuie de atacat că trădătorii țării sunt împotriva recensământului. Vă rog să nu folosiți, stimat coleg, aceste expresii grave, că sunt acuzații deosebit de grave. Pentru mine, trădarea de patrie este atunci când dai controlul forțelor străine asupra sistemului suveran bancar, financiar, asupra justiției. Și vă chem încă o dată, nu vorbiți din numele interesului național. Noi cu dvs suntem exponenții partidelor politice și noi suntem subiectiv din punct de vedere politic în abordările noastre. Nu există aici interes național, există luptă politică în acest Parlament.

Și votul prin corespondență, tot e o trădare de patrie să-l critici?

Și când vrem să dezbatem, voi deodată – «Kremlin, Vladivostok sau care mai este acolo metodocica»?”, a zis Vlad Bătrîncea.

Se întâmplă în contextul în care Bătrîncea, alături de alți colegi socialiști chiar a mers la Moscova.

„Vă chem să schimbăm atmosfera în Parlament. Și vă rog să nu ofensați colegii mei. Sunt și ei cetățeni ai R. Moldova”, a accentuat acesta.

„Sper să nu mai aveți așa practici de calificare de trădare de patrie și chestii. Vă promit că voi veni și eu cu informații vizavi de cine și ce are cu sectorul bancar și cu multe altele”, a mai spus acesta.

În replică, președintele Parlamentului l-a sfătuit să se prezinte la comisia parlamentară din care face parte, nu să motiveze absența „cu minciuni”.

„Stimate coleg, eu v-am ascultat foarte atent. Știți, am văzut așa un mănunchi de frustrări, lecții, încercări de a da indicații… Așa, gratuit un sfat – încercați măcar o dată să veniți la ședința Comisiei politică externă, dacă tot așa de pregătiți sunteți. Și vă rog, nu-mi mai trimiteți foi prin care spuneți că sunteți în misiune nu știu care pentru a îndeplini nu știu ce sarcini a fracțiunii. Minciuni de astea nu mai țin, asta așa, foarte colegial, dacă tot ai dat-o pe sinceritate”, a răspuns Igor Grosu.

Totodată, Grosu i-a spus că atât timp cât deputații socialiști sunt văzuți în compania „specimenelor ce justifică războiul”, să-și asume „calificativele politice”.

„În rest, de fiecare dată când o să vă văd alături de tot felul de specimene de Единая Россия ( Rusia unită n.r.), tot felul de oameni care justifică războiul, răbdați, noi o să vă dăm calificative politice, nu juridice”, a punctat Grosu.

„Cu referendumul, ați țipat un an de zile că vreți referendum, că ce vorbim în numele poporului. Am propus referendumul, ați rămas fără argument. Acum, modelul pe care îl propunem noi, este modelul păcii, modelul integrării europene. Voi, din păcate, din fericire, ghinionul vostru, nu aveți un model. Modelul vostru este modelul războiului. Deci colegi, ați beneficiat și veți beneficia de toată atenția… Mai puține frustrări și la treabă” a mai adăugat președintele Parlamentului.

În luna februarie a acestui an, liderul fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vlad Batrîncea, membra Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Olga Cebotari, și deputata BCS, Elena Beleacova, s-au aflat la Moscova. Vizita a fost în cadrul forumului organizat de partidul pro-Kremlin „Rusia Unită”.