Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   APCE solicită ca activele înghețate…

APCE solicită ca activele înghețate ale Rusiei să fie folosite pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluție prin care cere transferul bunurilor rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei. Toți cei 134 de delegați prezenți la ședință au votat pentru, se arată în comunicatul APCE.

Documentul propune crearea unui fond internațional, în care fondurile confiscate din Rusia vor fi transferate și apoi folosite pentru a ajuta Ucraina. Așa cum era planificat, distribuirea activelor va avea loc în cadrul unui mecanism internațional de compensare, care ar trebui dezvoltat sub egida Consiliului Europei.

Proiectul de rezoluție spunea că Rusia, ca țară agresoare, este obligată să ofere „despăgubiri integrale” pentru prejudiciul cauzat de acțiunile sale ilegale, care au dus la moartea oamenilor și la distrugerea infrastructurii în Ucraina.

APCE solicită crearea unei comisii internaționale imparțiale și eficiente care să analizeze cererile depuse de Ucraina, precum și persoanele fizice și juridice afectate de război.

Până acum, UE și-a confirmat disponibilitatea de a folosi doar profiturile din activele înghețate ale Rusiei pentru a ajuta Kievul, care ar ajunge la 3–4 miliarde de euro pe an. Profitul este generat de obligațiunile achiziționate de Banca Rusiei pentru 190 de miliarde de euro, aflate în depozitul Euroclear.

Cu toate acestea, SUA și Marea Britanie doresc ca UE să confisce toate fondurile, iar Belgia a propus să folosească activele ca garanție pentru o emisiune de obligațiuni. Recent, la Washington a fost prezentată o nouă inițiativă, care este de a atrage fonduri împrumutate pentru veniturile viitoare.

du„În loc să transferăm Ucrainei venitul anual din rezerve, este posibil din punct de vedere conceptual să transferăm venituri pe 10 sau 30 de ani. Valoarea lor actuală este estimată la o sumă foarte mare”, a explicat Dalip Singh, consilier adjunct pentru securitate națională la Casa Albă. Acest lucru s-ar putea realiza prin emiterea de obligațiuni sau împrumuturi garantate de câștigurile viitoare din rezerve, a spus el.