Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alegerile prezidențiale din SUA. Profilurile…

Alegerile prezidențiale din SUA. Profilurile candidaților: Ce nu știați despre Joe Biden și contracandidatul său, Donald Trump

sursa: NBC News

Milioane de americani vor merge la vot, astăzi, 3 noiembrie, pentru a-și alege președintele pentru următorii patru ani. Sistemul politic american este dominat de doar două partide Partidul Republican și Partidul Democrat, astfel încât președintele aparține întotdeauna unuia dintre ele.

Republicanii sunt reprezentați la alegerile din acest an de președintele în exercițiu Donald Trump, care speră să-și asigure încă patru ani la putere. Democrații sunt reprezentați de Joe Biden, un politician american cu experiență vastă în viața publică a SUA, care a ocupat funcția de vicepreședinte în administrația Obama din 2009 până în 2017. În 2011, Biden a vizitat Chișinăul fiind una dintre cele mai importante vizite a unui oficial străin în Republica Moldova.

Conform celui mai recent sondaj de opinie efectuat de Ipsos/Reuters, Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidențial, este creditat cu 51 % din intențiile de vot, în timp ce președintele actual, Donald Trump, este creditat cu doar 43 %. Cu toate acestea, sistemul de vot american bazat pe electori poate înclina balanța în favoarea unuia sau altuia din candidați chiar dacă obține majoritatea din numărul total de voturi acordate.

Cine este Joe Biden?

Joseph Robinette Biden s-a născut pe 20 noiembrie 1942 în orașul Scranton, din nord-estul Pennsylvaniei într-o familie cu rădăcini irlandeze. Biden a urmat școala elementară din St. Paul’s Elementary School din Scranton, iar în 1955 la vârsta de 13 ani s-a mutat cu familia în Mayfield, Delaware. În copilărie, Biden s-a luptat cu o tulburare de vorbire, motiv pentru care deseori era ironizat de colegi, dar, în cele din urmă, a depășit acest impediment, memorând pasaje lungi de poezie și recitându-le cu voce tare în fața oglinzii. 

Joe Biden a urmat școala St. Helena School până când a fost admis la prestigioasa instituție de învățământ – Archmere Academy. Pentru a-și permite școlarizarea, el a trebuit să lucreze spălând ferestrele școlii și îngrijind grădinile.

De asemenea, Biden a studiat istoria și științele politice la Universitatea din Delaware. Mai târziu, el va recunoaște că în primii doi ani de facultate era mult mai interesat de fotbal, dar, totodată, în acești ani a dezvoltat și un interes puternic pentru politică, fiind stimulat parțial de inaugurarea inspirată a lui John F. Kennedy din 1961. După absolvirea facultății de drept în 1968, Biden s-a mutat la Wilmington, Delaware, pentru a începe să lucreze la o firmă de avocatură. Ulterior a devenit membru activ al Partidului Democrat, iar în 1970 a fost ales în Consiliul Județean New Castle. În 1971, Biden și-a înființat propria firmă de avocatură în calitate de consilier.

Pe lângă viața sa profesională din ce în ce mai ocupată, Biden a avut trei copii: Joseph Biden Trei, Hunter Biden și Naomi Biden, însă un eveniment teribil i-a schimbat cursul vieții cunoscutului politician. Astfel că, cu o săptămână înainte de Crăciun în 1972, soția lui Biden și cei trei copii au fost implicați într-un accident de mașină teribil în timp ce făceau cumpărături pentru Crăciun. Accidentul i-a ucis soția și fiica și i-a rănit grav pe ambii fii, Beau și Hunter. 

Cu toate acestea, la încurajarea familiei sale, Biden a decis să-și onoreze angajamentul de a reprezenta oamenii din Delaware în Senat. Astfel, din 1973 până în 2009, Biden a activat

în Senat, ocupând funcția de președinte al Comisiei pentru relații externe timp de câțiva ani. Numeroasele sale poziții de politică externă includeau pledarea pentru limitarea strategică a armelor cu Uniunea Sovietică, promovarea păcii și stabilității în Balcani, extinderea NATO pentru a include națiuni din fostul bloc sovietic și opunerea Primului Război al Golfului. În anii următori, el a întreprins diverse acțiuni pentru a pune capăt genocidului din Darfur și s-a pronunțat împotriva modului în care președintele George W. Bush a abordat Războiul din Irak.

În 1987, după ce s-a impus ca unul dintre cei mai proeminenți parlamentari democrați din Washington, Biden a decis să candideze la președinția SUA, însă nu a avut prea mult succes.

În 2007, la 20 de ani după prima sa candidatură nereușită, Biden a decis din nou să candideze la președinția SUA. În ciuda experienței sale de ani de zile în Senat, campania lui Biden nu a reușit să genereze prea mult impuls într-un domeniu dominat de Hillary Clinton și Barack Obama. 

Câteva luni mai târziu, totuși, Obama – după ce a obținut nominalizarea democratică după o campanie grea împotriva Clinton, l-a selectat pe Biden drept vicepreședinte al SUA în administrația Obama. Astfel, cu rădăcinile sale de clasă muncitoare, Biden a ajutat campania Obama să comunice mesajul său de redresare economică alegătorilor cu guler albastru, pentru a înainta state precum Ohio și Pennsylvania.

Pe 11 martie 2011, cunoscutul politician american, Joe Biden, a avut o vizită istorică la Chișinău, „pentru a demonstra sprijinul și simpatia națiunii americane pentru opțiunea democratică a R. Moldova”. 

Pe 25 aprilie 2019, Biden a anunțat că va candida la funcția de președinte în 2020. Dacă va fi ales, Biden va fi cel de-al doilea președinte catolic din istoria SUA, după John Kennedy. De asemenea, în caz de victorie, Biden ar deveni cel mai în vârstă președinte american și-l va depăși tocmai pe contracanditatul său, Donald Trump care deține acest record simbolic.

Cine este Donald Trump?

Donald Trump este cel de-al 45-lea și actualul președinte al Statelor Unite, funcție pe care o deține din 20 ianuarie 2017. 

În 1980, el a devenit cel mai cunoscut dezvoltator al orașului New York, după ce a deschis celebrul hotel – Grand Hyatt New York. În 2004, Trump a început să joace ca actor în serialul de succes NBC The Apprentice, iar ulterior, Trump și-a îndreptat atenția asupra politicii. Astfel, pe 19 iulie 2016, el devine candidatul oficial republican la președinție, iar în luna noiembrie a aceluiași an, câștigă funcția de președinte al Statelor Unite, după ce a învins-o pe candidata democratică Hillary Clinton.

Donald John Trump s-a născut pe 14 iunie 1946, în Queens, New York în familia unui dezvoltator imobiliar de succes, Fred Trump. Bunicul lui Donald a fost Friedrich Trumpf, care a emigrat în Statele Unite în 1885 și și-a schimbat numele său în Frederick Trump; el s-a îmbogățit în perioada goanei după aur din America deținând restaurante și hoteluri în orașe prospere și pensiuni, ca cele din zona orașului Seattle, Statele Unite, și regiunea Klondike, Canada; după moartea sa, soția sa Elizabeth și fiul lor Fred au preluat afacerile în „Elizabeth Trump & Son”. Dacă bunicul lui Donald a început afacerea familială, tatăl său Fred a fost un adevărat magnat imobiliar din New York, și a acumulat o uriașă avere familială pe care a transmis-o fiului său.

Era un copil energic și asertiv. La vârsta de 13 ani, părinții lui Trump l-au trimis la Academia Militară din New York, în speranța că disciplina școlii îi va canaliza energia într-un mod pozitiv. Trump a avut succes la academie, atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere academic, devenind un sportiv vedetă și un student de succes până la absolvirea sa în 1964.

În 2009, Trump s-a întors la partidul republican, deși s-a înregistrat ca Independent în 2011 pentru a permite o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale din anul următor. În cele din urmă, el s-a întors la partidul republican pentru a susține candidatura prezidențială a lui Mitt Romney din 2012 și a rămas republican de atunci.

Trump este una dintre cele mai influente figuri în plan mondial. Adesea fiind perceput de către oameni ca o personalitate foarte controversată.

Pe 16 iunie 2015, Trump și-a anunțat candidatura la funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii. În discursul său de atunci Trump a atras atenția asupra problemelor de politică internă, cum ar fi imigrația ilegală, externalizarea locurilor de muncă americane în străinătate, datoria națională a Statelor Unite și terorismul islamic, toate acestea rămânând teme importante în timpul campaniei sale electorale. 

Pe 8 noiembrie 2016, Trump a câștigat președinția Statelor Unite ale Americii, cu 306 voturi electorale (voturi ale reprezentanților Colegiului Electoral) față de Hillary Clinton care a obținut numai 232 voturi. Aceste cifre au fost ajustate ulterior la 304 și 227 respectiv, după ce 7 electori din Colegiul Electoral au ales să voteze altfel. Trump a obținut un procent mai mic din votul popular față de Clinton și el a devenit al cincilea președinte al SUA care a fost ales prin victoria în cadrul colegiului electoral.

În primele zile de când a fost degrevat în funcția de președinte al SUA, Trump a emis o serie de ordine executive pentru a îndeplini unele dintre promisiunile sale de campanie, precum și mai multe ordine care vizează retragerea politicilor și reglementărilor care au fost puse în aplicare în timpul administrației Obama.

Câteva dintre politicile cheie ale lui Trump, care au început să ruleze în primele zile de exercitare a mandatului de președinte au inclus prima sa nominalizare la Curtea Supremă, pași spre construirea unui zid la granița cu Mexicul; interdicția de călătorie pentru mai multe țări predominant musulmane; primele mișcări de demontare a Legii privind îngrijirea accesibilă și retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris.

În septembrie 2020, The New York Times a publicat un articol în care a spus că Trump a plătit doar 750 de dolari în impozite federale pe venit în 2016 și 2017 și nu a plătit nimic în impozite pe venit din ultimii 10-15 ani, fiind suspectat de evaziuni fiscale.

În prezent, Trump este căsătorit cu fostul model Melania Trump și are cinci copii din căsătoriile anterioare și un copil din actuală căsătorie.

Alegerile prezidențiale americane din 2020 încep astăzi, 3 noiembrie. 

Peste 98 de milioane de americani au votat deja, iar așteptările privind prezența la vot au fost deja depășite, în ciuda pandemiei de coronavirus. Prezența finală ar putea fi de peste 160 de milioane, o creștere de peste 20 % față de 2016 (luând în considerare doar votanții care au optat pentru unul dintre cei doi candidați importanți, republican sau democrat), notează Digi 24.