AIS „Moldpres” își acuză fostul director că ar fi încheiat contracte de asigurare „pe viață” de sute de mii de lei la o companie privată, din contul instituției

Fostul director al Întreprinderii de Stat Agenția Informațională de Stat „Moldpres” (AIS), Valeriu Reniță, a decis alocarea a peste 282 de mii de lei pentru asigurarea „pe viață” a unor angajați ai instituției la o firmă privată, printre beneficiari fiind și fiica acestuia, iar consultanți în perfectarea asigurărilor „pe viață” erau, la momentul încheierii contractelor cu AIS „Moldpres”, soția și ginerele lui Valeriu Reniță, afirmă instituția de presă. Deși contractele au fost încheiate în anul 2008, beneficiile pentru Valeriu Reniță sunt active și în prezent.
Având în vedere un raport anterior al Serviciului de control financiar și revizie, care a constatat „cheltuieli neîntemeiate și nelegitime în sumă totală de 3,4 milioane de lei” din cauza „managementului conducerii din perioada anilor 2008 – 2009”, adică pe timpul când Valeriu Reniță conducea instituția, AIS „Moldpres” a sesizat Centrul Național Anticorupție (CNA).
De cealaltă parte, Reniță susține că declarația agenției de știri este o continuare a „campaniei de denigrare” la care el ar fi supus și o „minciună sfidătoare”.
Declarația Moldpres
Fostul director al AIS „Moldpres” în perioada anilor 2004 – 2009, Valeriu Reniță, a lansat în ultimele zile mai multe acuzații la adresa instituției, după ce a fost citat la Centrul Național Anticorupție (CNA). Valeriu Reniță a legat citarea la CNA de activitatea sa în calitate de jurnalist, susținând că ar fi incomod actualei guvernări și că în acest caz ar fi vorba de o „comandă politică”, o „răzbunare” a actualei conduceri a AIS „Moldpres” etc. Mai mult, acesta a lansat un „apel urgent pentru protejarea libertății presei și a drepturilor jurnalistului”, sesizând inclusiv organizații internaționale.
Într-o declarație din 15 aprilie, Moldpres a remarcat că din demersurile lui Valeriu Reniță de pe rețelele de socializare „lipsește un lucru esențial – motivul real al citării sale la CNA”.
În acest context, Agenția Informațională de Stat „Moldpres” a informat că a recepționat, pe 23 decembrie 2024, o scrisoare expediată de o companie de asigurări de pe piața R. Moldova, prin intermediul căreia instituției îi era comunicată valoarea participării la profit, alocată în baza unui anumit contract. În contabilitatea agenției a fost găsit Contractul privind asigurarea pe viață a unor angajați, însă nu și anexele cu numele celor asigurați.
Pentru a afla mai multe detalii, conducerea AIS „Moldpres” a solicitat companiei de asigurări furnizarea unei informații detaliate. Astfel, compania de asigurări informat la rândul ei că e vorba de trei acorduri de asigurare pe viață contractate de IP AIS „Moldpres” – cel al fostului director Valeriu Reniță, al fiicei acestuia, Doina Ipatii, și al fostului contabil-șef al agenției, Varvara Cotorobai.
Asigurații și beneficiarii efectivi, potrivit informației furnizate de compania de asigurare, sunt persoane fizice, iar primele de asigurare au fost plătite de către Agenția Informațională de Stat „Moldpres”.
Datele din contabilitatea „Moldpres” arată că agenția a virat pe conturile companiei de asigurare peste 282 de mii de lei.
Inițial, compania de asigurări a recepționat 22 de cereri de asigurare din partea „Moldpres”, în baza cărora au fost încheiate 20 de contracte de asigurare pe viață. Pentru două cereri prima de asigurare a fost returnată către „Moldpres” – într-un caz persoana asigurată „nu corespunde vârstei” și nu poate fi asigurată (persoana respectivă este născută în 1943), iar în al doilea caz persoana a refuzat să fie asigurată pe banii instituției.
„Consultanți în perfectarea asigurărilor „pe viață” au fost Lidia Reniță și Sergiu Ipatii, adică soția și ginerele lui Valeriu Reniță”, afirmă agenția de știri.
Pentru a avea niște beneficii minime, cele 20 de persoane asigurate de „Moldpres” urmau să vireze asiguratorului o anumită sumă în primii trei ani. Începând cu anul al treilea al asigurării, contractul de asigurare putea fi continuat fără plata primelor de asigurare.
Conducerea AIS „Moldpres”, care l-a succedat pe Valeriu Reniță în funcție, a refuzat să plătească primele de asigurare pentru angajați, astfel că majoritatea din ei au renunțat la asigurările pe viață, făcute cu scopul de a „spori conformul financiar/ moral și reducerea fluctuației de cadre”.
Contractul între compania de asigurări și AIS „Moldpres” a rămas în vigoare doar pentru trei acorduri de asigurare pe viață – cu fostul director Valeriu Reniță, cu fostul contabil-șef (eliberat din funcție în martie 2025), Varvara Cotorobai, și cu fiica ex-directorului, Doina Ipatii.
Fosta juristă a AIS „Moldpres”, Rodica Bolea (Bodian), care a pregătit „argumentarea juridică” pentru semnarea acordului cu acea companie de asigurări, a solicitat în 2010 să preia obligațiile de contractant, după ce noua conducere a instituției a refuzat să mai efectueze plăți.
Din procesul-verbal al ședinței Consiliului de Administrație al AIS „Moldpres” din 2008, în cadrul căreia a fost aprobat Planul de venituri și cheltuieli pentru anul 2009, nu reiese că administrația a anunțat Consiliul despre intenția de a asigura angajații. Suma de 290 784,60 de lei figurează la capitolul „Formulare, asigurarea personalului” din Plan.
Din extrasul contabil al contului pus la dispoziție de către fosta contabilă-șefă rezultă că, în perioada 12 ianuarie 2009 – 3 decembrie 2009, de pe contul IP AIS „Moldpres” au fost transferate, în 15 tranșe, pe contul companiei de asigurări suma de 282 130 de lei.
„În baza acestor documente, dar și a actelor puse la dispoziție de compania de asigurări, Centrul Național Anticorupție urmează să decidă dacă în acest caz a fost comis sau nu vreun abuz. Conducerea AIS „Moldpres” este obligată să sesizeze organele de drept, dacă există suspiciuni ale cheltuirii inadecvate a banilor instituției”, se arată în declarația Moldpres.
Reacția lui Reniță
În replică, Valeriu Reniță a catalogat declarația instituției de presă pe care anterior o conducea drept „o minciună sfidătoare”.
„Autorul „panegiricului” afirmă că aș fi cheltuit sute de mii de lei pentru a procura asigurări de viață pentru trei angajați, iar spre sfârșitul textului își aduce brusc aminte că erau, de fapt, 22 de persoane – specialiști valoroși, care, pentru a fi convinși să lucreze în acele condiții salariale, au primit posibilitatea unei pensii particulare.
Evident, Moldpres de azi uită să menționeze că Moldpres de atunci avea un organ colectiv de luare a deciziilor, numit Consiliu de Administrare, ai cărui membri au semnat toți hotărârea respectivă”, a scris pe Facebook Reniță.
El a mai afirmat că activitatea sa la agenție, inclusiv în anul 2008, la care se referă Moldpres, a fost „verificată în detaliu de o comisie a Ministerului Finanțelor, apoi de CNA, iar mizeria invocată a fost respinsă de instanță”.
„Am câștigat de două ori la Curtea de Apel, în decurs de câțiva ani. Da, dictatorul de atunci mă iubea la fel ca și cel de acum (ce noroc avem să trăim sub astfel de regimuri minunate, unul după altul!) și a insistat pe lângă CSJ să-mi întoarcă de trei ori dosarul în instanță, în încercarea de a obține măcar o condamnare cu suspendare.
Dar „abuzul” inventat pentru a mă băga la dubă este departe de acuzațiile spectaculoase pe care le avansează actuala putere prin intermediarul său umil: un biet director de la Moldpres, care cu câțiva ani în urmă a fost dat afară din Agenție pentru lipsă de profesionalism”, punctat Valeriu Reniță.