Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Agenții de informații din SUA:…

Agenții de informații din SUA: Putin nu a dat un ordin direct de a-l ucide pe Navalnîi

Sursa: ioannZH/Telegram

Vladimir Putin nu a dat un ordin direct de a-l ucide pe Navalnîi, scrie The Wall Street Journal, citând agenți de informații americani. Publicația relatează că această concluzie este „acceptată pe scară largă în comunitatea serviciilor de informații” și „împărtășită de mai multe agenții”, inclusiv de Agenția Centrală de Informații (CIA), Biroul Directorului Serviciului Național de Informații și divizia de informații a Departamentului de Stat din SUA.

The Wall Street Journal scrie că această ipoteză nu contestă vinovăția lui Putin în moartea lui Navalnîi, având în vedere campania de ani de zile împotriva politicianului și tentativa de otrăvire a lui Navalnîi în august 2020. Cu toate acestea, ea exclude posibilitatea ca președintele rus să fi dat un ordin direct de a-l ucide pe liderul opoziției ruse în colonia din districtul autonom Yamalo-Nenets pe 16 februarie.

Publicația adaugă, de asemenea, că SUA au informat agențiile europene de informații despre acest lucru, dar nu toate au fost de acord cu astfel de concluzii. Europa a reamintit că răul adus lui Navalnîi într-un „sistem atât de rigid precum cel al lui Putin” cu greu ar fi putut fi făcut fără știrea lui Putin însuși.

Susținătorii lui Navalnîi nu au fost, de asemenea, de acord cu acest punct de vedere, scrie WSJ. Publicația notează că Leonid Volkov, fostul șef de cabinet al lui Navalnîi, a declarat că cei care cred că Putin nu este implicat „în mod clar nu înțeleg nimic despre cum funcționează Rusia modernă”.

„Ideea că Putin nu a fost informat și nu a aprobat uciderea lui Navalnîi este pur și simplu ridicolă”, a declarat Volkov.

Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit pe 16 februarie, în închisoare, unde ispășea o pedeapsă de peste trei decenii pentru acuzații de fraudă și extremism despre care a spus că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere. Kremlinul a respins acuzațiile aduse de familia și susținătorii lui Navalnîi, potrivit cărora Putin ar fi ordonat uciderea acestuia.