Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Exporturile din Moldova vor crește…

Exporturile din Moldova vor crește cu aproximativ 16%

Exporturile din Moldova către UE ar putea crește cu aproximativ 16%, iar importurile cu 8 %. Pentru schimbarea în venitul național este estimat la aproximativ 142 de milioane €, adică 5,4 % din PIB-ul țării, transmite enpi-info.eu.

Acordurile de Asociere cu UE, inclusiv dispoziții de stabilire a unor zone de Liber Schimb Aprofundat, care au fost parafate de Republica Moldova și Georgia la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, săptămâna trecută, deschide un nou capitol în relațiile bilaterale cu cele două țări, precum și noi oportunități în stabilirea unor relații comerciale privilegiate, în conformitate cu o fișă lansat de către Comisia Europeană.

Potrivit sursei citate, acorduri semnate reflectă relațiile privilegiate ale UE cu Republica Moldova și Georgia. „În mod semnificativ, acordurile sunt mai mult decât formele clasice de integrare și liber schimb, care oferă nu numai posibilități de a îmbunătăți comerțul și sfera investițiilor, dar, de asemenea, include reforme profunde și asistența acordată de UE pentru implimentarea reformelor în aceste țări, cu scopul de a contribui la redresarea și creșterea economică și la o mai bună integrare a economiilor partenere din Est cu pe piețele mondiale”,

Legislația acestor două țări trebuie să se aproapie de cea a UE. De asemenea, se preconizează eliminarea treptată a tarifelor vamale existente, creșterea varietății și calității produselor și serviciilor, creșterea concurenței și a exporturilor, îmbunătățirea climatului de afaceri, atragerea noilor investitori asigurând în același timp un nivel mai ridicat al protecției sociale, de mediu și de consum. Toate acestea vor oferi reguli stabile și mai predictibile de guvernare, în special pentru IMM-uri, care sunt mai vulnerabile, iar serviciile mai bune vor spori standardul general de trai pentru consumatorii și cetățenii Georgiei și Republicii Moldova.

UE își propune să semneze în cursul anului 2014, urmată de o decizie de a aplica, cu titlu provizoriu, părțile comerciale până la ratificarea deplină în parlamentele naționale ale statelor membre UE.