Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Deciziile care distrug Chişinăul

VIDEO Deciziile care distrug Chişinăul

În Consiliul Municipal Chişinău (CMC) activează 51 de consilieri, pe care cetăţenii i-au votat pentru ca ei să le facă viaţa mai bună. Cum? Prin deciziile adoptate. De multe ori, însă, aleşii locali fie nu cunosc subiectele pe care le votează, fie promovează interese obscure. Vom demonstra ce impact au deciziile lor, referindu-ne la un caz concret, care ar putea avea drept finalitate construirea unui bloc de locuit la numai 30 de metri de unul existent, pe un teren care constituia o zonă verde pentru locuitorii din str. N. Dimo 7/3.

Terenul de 24,11 ari din str. N. Dimo 7/3, amplasat în sect. Râşcani, a ajuns temelie pentru un viitor bloc de locuit printr-o decizie a Consiliului Municipal Chişinău (CMC) din 19 mai 2015, care ulterior s-a demonstrat a fi una ilegală. În timp ce consilierii şi conducerea Primăriei Chişinău îşi pasează responsabilitatea, locuitorii din zonă luptă pentru a vedea soarele prin geam.

Duminică dimineaţă, 12 noiembrie 2018. „Au venit oamenii să defrişeze tot spaţiul verde. Locatarii au ieşit, dar nu pot face nimic. E instalat un gard de construcţii. Vă rog, veniţi şi salvaţi str. N. Dimo 7/3”, este primul semnal că pe terenul „verde”, situat între blocul de locuit şi atelierele artiştilor plastici, au început să fie defrişaţi copacii: castani, ulmi, mesteceni, arţari, castani şi tei.

Terenul era pregătit însă cu mult timp înainte şi nu tocmai legal. Punctul de plecare constituie o decizie a aleşilor locali.

26 de consilieri ridică mâna

A fost adoptată această decizie în şedinţa din 19 mai 2015 a CMC, mai exact în ultima şedinţă a componenţei fostului Consiliu Municipal înainte de alegerile locale generale din 14 iunie 2015. Încă un detaliu foarte important: subiectul a fost supus votului fără a fi discutat, asemeni sutelor de decizii privind partajarea patrimoniului municipal aprobate în acea zi.

„Cu privire la darea în arendă a unor loturi de pământ din str. I. Creangă şi str. N. Dimo firmei „SARVN” SRL în schimbul terenului din str. M. Lermontov”, a enunţat preşedintele şedinţei CMC din 19 mai 2015, Igor Lupulciuc. Fără discuţii şi întrebări, 26 de consilieri municipali au ridicat mâna. Atât.

Prin decizia respectivă, „SARVN” SRL, în schimbul unui teren pe care-l arenda din 2010 la periferia oraşului, pe str. M. Lermontov, i-au fost atribuite în arendă pe un termen de cinci ani două loturi cu amplasare mult mai avantajoasă: unul pe str. Ion Creangă, iar celălalt pe str. Nicolae Dimo.

Decizia şi actele eliberate ulterior de autorităţi s-au dovedit a fi ilegale, susţine Procuratura Anticorupţie (PA).

Constatările au fost făcute în cadrul urmăririi penale, demarate de procurorii anticorupţie în decembrie 2016, „pe faptul pretinselor acţiuni de abuz în serviciu ale persoanelor publice din cadrul Primăriei Chişinău, CMC în complicitate cu alte persoane”.

În ianuarie 2017, PA a cerut abrogarea deciziei care autoriza schimbul de terenuri, a contractelor semnate ulterior între autoritatea publică locală şi „SARVN” SRL şi a certificatelor de urbanism care prevedeau ridicarea unor blocuri de locuit. Deşi a constatat încălcări de ordin procedural la elaborarea şi aprobarea deciziei din 19 mai 2015, PA nu a identificat vreo persoană care ar fi depăşit atribuţiile de serviciu în acest caz şi a clasat cauza penală.

Tranzacţie inechitabilă

Potrivit PA, terenul de la periferia oraşului era evaluat la 2,5 milioane de lei, pe când cele două pe care a fost schimbat, costă 7 milioane de lei şi, respectiv, 5 milioane de lei. Tranzacţia a fost votată de consilieri în lipsa unei expertize care ar confirma că schimbul ar fi echivalent.

Dacă, în 2010, licitaţia privind arenda pentru un termen de 25 de ani a terenului din str. M. Lermontov a fost câştigată de „SARVN” SRL, atunci în 2015 contractele privind arenda celorlalte două terenuri au fost semnate deja cu „CVC Procons Plus” SRL, firmă creată prin separarea de la „SARVN” SRL.

Deşi contractele de arendă, din 6 noiembrie 2015, au fost semnate între Primăria Chişinău şi „CVC Procons Plus” SRL pentru amenajarea unor centre multifuncţionale, atunci autorizaţia de construcţie pe terenul din str. N. Dimo a fost eliberată de Primărie deja pentru ridicarea unui bloc locativ cu 9 etaje şi parcare subterană. Pe str. I. Creangă, potrivit autorizaţiei de construcţie, urmează a fi ridicat un bloc cu 16 nivele.

A defrişat terenul şi intenţionează să ridice un bloc pe str. N. Dimo firma „GlobalConstruct-Grup”, care, la 28 martie 2016, a încheiat cu „CVC Procons Plus” SRL un contract de societate civilă. „GlobalConstruct-Grup” SRL este fondată de compania de construcţie care figurează şi în alte scheme cu terenuri publice, VasigurGrup. Global Construct-Grup şi VasigurGrup sunt administrate de una şi aceeaşi persoană, Vasile Ceban, care e şi unul dintre fondatorii „CVC Procons Plus” SRL.

Am contactat unul dintre consilierii care, în 2015, au votat decizia promovată în lipsă de transparenţă, pentru a afla ce explicaţie are pentru locuitorii din str. N. Dimo 7/3 care astăzi luptă pentru sistarea construcţiei unui bloc la doar 30 de metri de ferestrele lor. Ex-consilierul Valentin Guznac a pus receptorul imediat ce a auzit care e subiectul discuţiei, iar ulterior nu a mai răspuns.

Consilierii municipali au anulat decizia care a autorizat transmiterea terenului în arendă doar după ce locatarii de pe str. N. Dimo au venit la Primărie pentru a cere dreptate

Decizie abrogată de două ori

La 2 martie 2017, inclusiv la solicitarea PA, consilierii locali au abrogat prin vot Decizia din 19 mai 2015 a fostului CMC. De această dată, preşedintele şi secretarul şedinţei, Ion Ştefăniţă şi, respectiv, Valeriu Didencu, nu au semnat documentul, motiv din care acesta nu a intrat în vigoare.

Nu am primit un proiect de decizie spre semnare, respectiv, a rămas nesemnat şi mai târziu el nu a intrat în vigoare”, este explicaţia consilierului Ion Ştefăniţă. Fostul secretar al CMC, Valeriu Didencu, este condamnat la închisoare cu suspendare şi amendă penală pentru mai multe episoade de corupere pasivă.

Între timp, Oficiul Teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat s-a adresat în instanţă cu solicitarea de a fi abrogată Decizia.

După ce documentul a fost abrogat de Curtea de Apel Chişinău, Curtea Supremă de Justiţie a trimis dosarul la rejudecare, iar la 25 octombrie 2018 Judecătoria Chişinău a scos de pe rol cererea de chemare în judecată depusă de OCT Chişinău.

La 15 noiembrie, curent, locatarii blocului amplasat la câţiva metri de temelia viitoarei construcţii de pe str. N. Dimo au venit la Primărie să le ceară consilierilor dreptate, după ce compania de construcţii a defrişat toţi copacii amplasaţi pe teren, deşi au avut autorizaţie doar pentru 31 de arbori.

De situaţia creată s-au folosit mai mulţi consilieri, care s-au poziţionat drept eroi salvatori şi au profitat de problemă, ca să adune capital electoral în prag de alegeri parlamentare.

Cu 42 de voturi, în prezenţa locatarilor din str. N. Dimo 7/3, consilierii au abrogat decizia.

Printre cei care au corectat acum ilegalitatea fostului CMC sunt persoane care, de fapt, şi-au cizelat propria greşeală.

„De ce mă întrebaţi pe mine? Dar pe ceilalţi care au votat? Eu n-am votat un document care să nu fie legal. Nouă ni s-a spus că se schimbă. Noi nu facem evaluarea, noi nu facem nimic. Noi numai ne uităm ca să fie totul legal.(…) Nu. Nu am nicio responsabilitate şi eu ştiu că o să treacă un an, doi, zece şi acolo tot o să se construiască. (…)

Aici, noi trebuie să ne uităm la dezvoltarea municipiului Chişinău, dar nu la ce vrea locatarul. Şi mie multe lucruri nu-mi convin. Eu tot trăiam la casă pe pământ şi lângă mine s-au ridicat 16 nivele. Eu tac. Înţeleg că aşa trebuie să fie”, a declarat Iurie Topală, actual consilier PL, care a făcut parte şi din componenţa fostului CMC.

Subiectul a fost discutat la 15 noiembrie şi în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare de mediu şi dezvoltare regională. Deputaţii au adus acuzaţii la adresa responsabililor de la Agenţia de Mediu, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice şi Întreprinderea Municipală „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi”.

Deputatul Radu Mudreac a declarat că se va adresa la Procuratura Generală, cerând anchetarea circumstanţelor în care autorităţile au permis defrişarea terenului şi de ce s-au tăiat peste 50 de copaci, pe când agentului economic nu i-a fost înaintat o notă de plată de 23 480 de lei, pentru defrişarea a 17 arbori.

N. Grozavu: „Pentru că nu vreau”

Momentul este considerat de locatari o istorie cu final fericit: chiar dacă copacii defrişaţi nu vor fi restituiţi în parc, compania de construcţie nu va mai ridica un bloc de locuit pe terenul respectiv. Doar că istoria nu este decât un episod, deoarece consilierii municipali au decis acum, totuşi, să ofere firmei CVC Procons Plus un alt teren nu în schimbul celui de la periferia Chişinăului, dar echivalent celor două din oraş, care costă mult mai mult, ca să construiască acolo un bloc de locuit, chiar dacă, în 2010, a obţinut pâmânt în arendă pentru un centru multifuncţional.

GlobalConstruct-Grup nu a scos gardul instalat pe terenul din str. N. Dimo, chiar dacă CMC a anulat decizia prin care lotul a fost dat în arendă.

Abordat de ZdG la Primărie, viceprimarul Nistor Grozavu, care şi-a pus semnătura pe mai multe acte permisive şi a fost desemnat responsabil de executarea deciziilor CMC, a refuzat să discute la subiect şi a invocat că vinovaţi de situaţie s-ar face consilierii municipali.

ZdG: – Cunoaşteţi situaţia şi cum s-a ajuns la…

N.G.: – La consilieri! Ei au provocat-o, ei s-o rezolve.

ZdG: – Vă rog să ne spuneţi acest lucru în mod oficial, în faţa camerei.

N.G.: – Nu vreau.

ZdG: – De ce?

N.G.: – Pentru că nu vreau.