Principală  —  IMPORTANTE   —   Cariera - cap la cap…

Cariera – cap la cap cu familia

Victoria Fedorcan este tânăra care sparge toate stereotipurile despre imposibilitatea de a împăca viaţa profesională, familia, creşterea copiilor – fără a renunţa la vreuna dintre ele. De mai bine de zece ani, împreună cu soţul său, Alexandru, demonstrează că responsabilităţile împărţite la doi reprezintă cel mai puternic scut împotriva dificultăţilor şi constituie baza creării unei familii în care se militează pentru respect.

Victoria este conştientă că, în R. Moldova, atunci când vine vorba despre extinderea familiei cu încă vreun membru, femeia este pusă deseori în faţa deciziei de a alege între copii şi carieră, întrucât o mare parte a populaţiei consideră că treburile casnice constituie în exclusivitate responsabilitatea femeii, că dacă o femeie este dedicată familiei nu poate fi o profesionistă, sau dacă este o profesionistă nu poate fi şi o bună familistă. Pe de altă parte, bărbatul este considerat capul familiei şi cel care trebuie să aducă bani în casă.

Nu doar bărbatul aduce bani şi nu doar femeia este casnică

Indexul Egalităţii de Gen din 2017, realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, dezvăluie prezenţa mai mare a stereotipurilor în societatea moldovenească privind rolurile de gen, comparativ cu anii precedenţi. Astfel, „opt din zece respondenţi cred că bărbaţii sunt cei care trebuie să asigure familia, iar şase din zece consideră că femeile trebuie să se ocupe de familie şi de gospodărie”.

Cazul lor este unul ieşit din tipare. De zece ani, Victoria şi Alexandru Fedorcan formează o familie. La un an de la căsătorie, a apărut şi prima nou-născută – Emili Alina. „Când eram mai mică, tare mult îmi doream să am o surioară. Când m-am căsătorit, din prima, mi-am dorit un copil”, ni se destăinuie Victoria.

Pentru că s-a căsătorit imediat după absolvirea Liceului din Hânceşti, a decis să urmeze cursurile de frizer chiar în primul an de maternitate. „Mulţi spun că e greu să stai doar cu copilul acasă şi am decis să învăţ, ca să mai las grijile casnice”. Zice că a îndrăgit această meserie, iar la etapa actuală are circa 30 de clienţi fideli, pe care îi primeşte la domiciliu. Totodată, viaţa de frizer la domiciliu este comodă, deoarece reuşeşte să facă faţă atât familiei, cât şi muncii sale.

În scurt timp, a început să facă buchete de flori: „Mă duceam şi făceam coafurile la mirese. Ba cădea o floare din buchet, ba ceva nu era pe placul viitoarelor soţii. Aşa, eu le refăceam cu un ac de siguranţă sau cu ce găseam. Într-o zi, o domnişoară de onoare a unei mirese a văzut cum am făcut buchetul şi m-a rugat să fac şi pentru ea. Împreună am făcut totul pentru nuntă. Aşa s-a pornit viaţa de buchetieră”. Primul său buchet a fost din flori de pânză, după care din argilă polimerică şi, varianta finală, porţelanul rece – material mai elastic şi mai uşor de lucrat.

Tânăra meșteriță creează suvenire cu imprimeuri din argilă polimerică și porțelan rece de mai bine de opt ani și spune că această activitate este un mod de relaxare

Arta argilei polimerice

Apoi a urmat dragostea pentru imprimeurile din argilă polimerică şi pentru decorarea cănilor. Fiind într-o vizită în Rusia, a deprins meseria de la o doamnă cu experienţă în domeniu: „Acolo, modelarea porţelanului rece este foarte dezvoltată şi preţuită, iar eu sunt persoana care prinde din zbor, de aici lucram, de aici mă uitam ce face”, ne povesteşte Victoria.

Iniţial, pentru realizarea unei comenzi, avea nevoie de o zi. Acum în funcţie de complexitatea modelului aplicat, durata realizării suvenirurilor personalizate, care conţin nume, personaje animate preferate sau compoziţii florale, variază între 30 de minute şi câteva ore. Cei mai mulţi cumpărători ai obiectelor cu imprimeu din argilă polimerică au venit din Chişinău. Preţul pentru realizarea unei aplicaţii individuale din argilă polimerică porneşte de la ceva mai mult de o sută de lei, în funcţie de complexitatea modelului ales.

Ne mai spune că a trebuit să înveţe din propria experienţă cu primii clienţi care este temperatura de „îngheţare” a argilei polimerice, care sunt condiţiile de păstrare a aplicaţiilor respective şi cum poate fi îmbunătăţită munca cu materialul polimeric, întrucât alţi meşteri nu voiau să-şi divulge secretul: „Primele lucrări le-am dăruit cunoscuţilor, iar peste o lună unul mi-a zis că imprimeul a căzut pentru că a fost ţinută cana în apă. Mai târziu, cineva mi-a spus că a căzut chiar din prima zi… Am înţeles atunci că fusese pus în cuptorul cu microunde”. Acum, pe lângă vânzările şi cadourile pe care le face, Victoria vine şi cu un set de indicaţii despre cum ar trebui să fie păstrate aceste obiecte.

„Meşteriţele s-au supărat că am divulgat secretul”

Mai mult ca atât, Victoria face şi mici filmuleţe, în care prezintă întreg procesul de creare a lucrărilor pentru meşteriţele începătoare, declarând că, pe piaţă, cererea este atât de mare, încât ar ajunge clienţi pentru toţi meşterii buni. „Unele meşteriţe s-au supărat că am divulgat secretul, iar altele m-au exclus din prieteni. Eu, însă, sunt un om simplu, şi dacă cineva îmi cere ajutorul, vreau să ajut. Singură am trecut prin astfel de etape. Am văzut oameni care, în loc să te încurajeze, să-ţi ofere un sfat, îţi pun piedică”, explică Victoria. Tânăra este pasionată şi de împletit şi brodat şi declară că aceste activităţi au devenit pentru ea un mod de relaxare.

Victoria a brodat diferite modele de cusături, fiind folosite ca piese de decor în casă

Acum patru ani, familia Fedorcan s-a mărit cu încă două membre – gemenele Adelina Victoria şi Corina Alexandra. De dimineaţă până seara, fetiţele sunt în grija mamei, întrucât grădiniţa din Hânceşti a fost închisă. Soţul, Alexandru, lucrează ca administrator la o spălătorie auto din oraş. Deşi ar părea că Victoria este cea care dedică mai mult timp copiilor, de fiecare dată când este plecată să promoveze sau să vândă obiectele confecţionate manual, soţul preia responsabilităţile casei. Alexandru are şi o pasiune pentru păsări, de aceea a şi iniţiat o afacere legată de creşterea porumbeilor.

Victoria mai spune că nu este o carieristă, iar în familia lor responsabilităţile nu au fost împărţite, mai degrabă totul a decurs de la sine – din respect şi dragoste, iar bugetul familiei se adună din resursele financiare câştigate de cei doi în egală măsură.

Potrivit unui studiu al Biroului Naţional de Statistică din 2017, femeile au o rată de ocupare mai mică decât a bărbaţilor aproape cu 5%. Rata de ocupare a femeilor depinde de mai mulţi factori, inclusiv dacă au sau nu copii cu vârsta mai mică de 16 ani. Astfel, pentru femeile în vârstă de 25-49 de ani cu cel puţin un copil (de 16 ani sau mai mic) rata de ocupare e de aproape 51%, în timp ce printre femeile fără copii rata de ocupare atinge valoarea de 58%. Pe de altă parte, rata de ocupare a femeilor cu copii scade treptat în funcţie de numărul de copii: de la 55,6%, în cazul femeilor cu un copil, până la 37,6% pentru femeile cu 3 şi mai mulţi copii.