Stăpânii supermarketurilor – Ziarul de Gardă
 • Stăpânii supermarketurilor

  Stăpânii supermarketurilor
  14 octombrie 2015 | 14:00

  Cele mai mari şase lanţuri de supermarketuri din R. Moldova sunt deţinute de doi milionari ucraineni şi patru familii din R. Moldova. Trei reţele de magazine, inclusiv cele două care aparţin milionarilor ucraineni, sunt fondate de firme din zone off-shore.

  537-supermarketuriÎn R. Moldova funcţionează şase reţele mari de supermarketuri. Linella are cele mai multe magazine. Împreună cu Unimarket-ul, pe care firma care deţine brandul Linella l-a preluat în iulie 2014, acestea au nu mai puţin de 66 de magazine, 45 dintre ele în Chişinău, practic triplu faţă de următorul concurent de pe piaţă după numărul de magazine, Fidesco.

  537-draganLinella – milionar cu afaceri în Rusia şi Italia

  Magazinele Linella sunt deţinute de firma „Linella” SRL, fondată în octombrie 2001. Conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), în prezent ea are un capital social de 22,3 milioane de lei şi trei fondatori: „Ducates Grup” SRL – 64,4%, Daniela Dragan – 30% şi Valeriu Tetelea – 5,5%. În 2012, aceasta a avut un venit din vânzări de 318 milioane de lei. Altă firmă, „Ducates Grup”, e fondată, în august 2006, de Tatiana Dragan. SRL-ul are un capital social de 11,1 milioane de lei şi a raportat, în 2012, un venit din vânzări de 28,3 milioane. Aceasta este înregistrată în satul Budăi, Teleneşti, localitatea de baştină a lui Vasile Dragan, omul care, prin intermediul soţiei (Tatiana) şi fiicei (Daniela), deţine, de fapt, magazinele Linella.

  Dragan este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din R. Moldova. El deţine businessuri cu băuturi alcoolice atât în Moldova, unde are câteva fabrici de vinuri, cât şi în Rusia, unde deţine fabrica „Igristîe Vina”, lider al pieţei de vinuri spumante de acolo. În 2013, presa a scris că familia Dragan a preluat şi Vinăria Contarini din Italia. Vasile Dragan, prin intermediul membrilor familiei sale, dar în special prin intermediul „Ducates Grup” SRL, deţine şi Compania Carmez. În iulie 2014, acest SRL a preluat şi reţeaua Unimarket, gestionată acum de „Moldretail Group”, fondată de „Ducates Grup” SRL. Tot în 2014, firmele familiei Dragan au preluat şi spaţiile comerciale ale Companiei Stati-Market, care gestiona magazinele Pyaterochka. Vasile Dragan este naşul deputatului Anghel Agache.

  537-aiyinFidesco – Mihail Aizin, zis „Kitaeţ”

  Magazinele Fidesco sunt deţinute de „Fidesco” SRL, fondată în 1992. Aceasta are trei proprietari. Cea mai mare parte din capitalul social e deţinută de Mihail Aizin – 73,19%. Alte 23% sunt deţinute de Igor Chinah, iar celelalte 4% aparţin lui Vasili Rîbacov. În 2012, firma a avut, din vânzări, un venit de 187,4 milioane de lei. Ea este administrată acum de Galina Falo.

  Publicitate

  Mihail Aizin este un om de afaceri stabilit anterior în Germania. În 2004, pe timpul guvernării comuniste, a fost reţinut de poliţie, pe motiv că i s-ar fi găsit în maşină arme, bani şi heroină. Pe atunci, presa scria că Aizin era poreclit „Kitaeţ” şi că ar fi fost a noua autoritate criminală reţinută în acel an de organele de drept din R. Moldova. Până la urmă, însă, vinovăţia sa nu a fost demonstrată, omul de afaceri fiind eliberat şi, ulterior, scos de sub urmărire penală. Unul dintre foştii săi avocaţi ne-a spus că armele şi heroina i-ar fi fost plasate acestuia în maşină chiar de poliţie. Acum, pe numele lui Aizin, în baza de date a CÎS, figurează mai multe firme din domeniul comerţului, construcţiilor sau importului de mărfuri. În majoritatea firmelor, Aizin îl are ca partener pe Chinah, care, la rându-i, este fondator la 10 SRL-uri.

  537-balenkoFourchette – oligarhul hipermarketurilor din Ucraina

  Oficial, magazinele Fourchette din R. Moldova fac parte din reţeaua Fourchette, deschisă încă în 1992 în Ucraina. În R. Moldova, magazinele au fost lansate în 2006, fiind înregistrate de firma „Fourchette-M” SRL. Ele sunt administrate de Adrian Lazarenco. „Fourchette-M” SRL este, la rându-i, fondată de către un off-shore, Plimsoll Investments Limited din Insulele Virgine Britanice. Firma are un capital social de 1 milion USD. Şi în Ucraina, reţeaua de magazine Fourchette este deţinută de o companie străină, Anthousa Limited din Marea Britanie.

  Dar, în Ucraina se cunoaşte că beneficiarul firmei este politicianul şi businessmanul Igor Balenko, supranumit oligarhul hipermarketurilor. Acesta deţine în Ucraina mai multe restaurante şi hoteluri, dar e implicat şi în politică, fiind deputat din partea partidului „УДАР – Солидарность”, condus de fostul boxer Vitali Klichko. La alegerile din 2012, acesta a împărţit pensionarilor cartele de reducere de 7% în magazinele Fourchette. Cartelele aveau poza politicianului şi numărul său de telefon. Comisia Electorală Centrală din Ucraina l-a sancţionat pentru cumpărarea alegătorilor. În 2011, Balenko avea o avere estimată la 150 de milioane USD.

  Despre off-shore-ul Plimsoll Investments Limited, care deţine magazinele din R. Moldova, presa ucraineană a scris că aparţine tot lui Balenko. În 2013, în instanţele ucrainene, off-shore-ul a figurat într-un proces de 69 de milioane USD contra unei firme care era afiliată tot lui Igor Balenko.

  537-martinovaNr 1 – în off-shore

  Reţeaua de magazine Nr1 este gestionată de firma ÎM „47 th Parallel” SRL, fondată în ianuarie 2011, cu un capital social de 3,8 milioane de lei şi administrată acum de Ala Martînova. În 2012, din vânzări, firma a raportat venituri de 696 milioane de lei. ÎM „47 th Parallel”, care deţine reţeaua de supermarketuri Nr 1, are 10 fondatori, dar unul singur deţine practic tot capitalul social: off-shore-ul Berwick International Limited din Liechtenstein – 99,98%. Celelalte cote de participare, infime, sunt împărţite între 9 persoane fizice: Tamara Crudu, Ion Haidarlî, Grigore Moraru, Andrei Sandu, Galina Seinic, Veronica Ganea, Nina Ozimovscaia, Alexandru Nisenboim şi Vladimir Martînov.

  Deşi ÎM „47 th Parallel” SRL se prezintă ca o firmă moldo-irlandeză, datele de la CÎS arată că off-shore-ul Berwick International Limited e înregistrat în Liechtenstein. O firmă cu o denumire identică, doar că înregistrată în Irlanda, a fondat, în 1995, Întreprinderea Mixtă Moldo-Irlandeză „Project-Persona” SRL, împreună cu Natalia Martînova şi Olga Nisenboim, având adresa într-o încăpere din str. Sciusev, aflată, anterior, în proprietatea soţilor Vladimir şi Natalia Martînov şi a lui Alexandru şi Olgăi Nisenboim.

  Reţeaua Nr1 e axată pe numele acestor două familii. Vladimir Martînov este om de afaceri, fondator la 5 SRL-uri, inclusiv al firmei „Stalma Lux” SRL, care a înregistrat, în Registrul Naţional al Mărcilor al Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală, brandul Nr 1. Natalia Martînova, consultant în business, organizează traininguri pentru cei care vor să însuşească tainele afacerilor. Şi Olga Nisenboim instruieşte oameni de afaceri, fiind considerată de unele reviste drept un „guru al oamenilor de afaceri”. Aceasta este directoarea unei şcoli din sfera afacerilor. Tot ea este fondatoarea a 9 SRL-uri. Alexandru Nisenboim, la rându-i, este fondatorul a 3 firme, în toate având ca parteneri familia Martînov.

  Publicitate

  La început de 2015, Consiliul Concurenţei (CC) a amendat firma ÎM „47 th Parallel” cu 5 milioane de lei, pentru că ar fi refuzat să permită angajaţilor CC să efectueze un control inopinat. Firma nu a fost de acord cu amenda şi a atacat CC în judecată. În mai 2015, CSJ a dispus să suspende executarea acelei decizii până când dosarul nu va fi examinat în fond, la Curtea de Apel Chişinău. Următoarea şedinţă între cele două părţi va avea loc la sfârşit de octombrie.

  537-luninGreen Hills – alt ucrainean milionar

  Reţeaua de magazine Green Hills este deţinută acum de firma „Vistarcom” SRL, fondată în noiembrie 2006. SRL-ul este administrat de Igor Penschi şi, în 2012, a avut un venit din vânzări de 830 milioane de lei. Fondatori ai acestei firme sunt alte două firme, înregistrate în Ucraina: „Riteil Invest” SRL (99,98%) şi „Riteil Grup” SA (0,00%). „Riteil Invest” SRL este un fond de investiţii din Ucraina, care avea, conform informaţiilor din presa ucraineană, la 31 decembrie 2014, active de peste 253 de milioane de hrivne, echivalentul a aproape 300 de milioane de lei. „Riteil Grup” SA este o companie din Kiev, fondată în 2005. Conform site-ului delo.ua, la finele anului 2014, compania deţinea în Ucraina 15 hipermarketuri Velmart, 41 supermarketuri „Велика Кишеня”, dar şi alte lanţuri de magazine şi supermarketuri în ţara vecină.

  În 2007, potrivit presei ucrainene, anume această companie a preluat magazinele Green Hils din R. Moldova, iar, recent, a deschis şi un hypermarket „Velmart” în Chişinău. Conform presei ucrainene, „Riteil Grup” e fondată de off-shore-uri, însă se ştie că principalul beneficiar al companiei e omul de afaceri ucrainean Roman Lunin. În 2013, Forbes scria că acesta are o avere estimată la 300 de milioane USD. Anterior, magazinele Green Hills aparţineau afaceristului moldovean Mihail Titov, cel care a creat brandul Green Hills în R. Moldova.

  537-mihalachiIMC Market – familia Mihalachi

  Supermarketurile IMC Market sunt deţinute de firma cu acelaşi nume, „IMC Market” SRL, înregistrată în mai 2005. Ea este administrată de Veaceslav Burduh şi a avut în 2012 un venit de 193 milioane de lei. În calitate de fondatori ai firmei apar două persoane fizice, Iurie Mihalachi (8,25%) şi Antonina Mihalachi (0,15%), dar şi una juridică, firma „Y.M. Capitol” SRL. La rându-i, această firmă este fondată de Iurie (99,73%) şi Antonina (0,26%) Mihalachi încă în 1995. Cei doi sunt soţ şi soţie şi locuiesc într-un imobil de lux de pe str. Dragomirna din Chişinău.

  Iurie Mihalachi este businessman şi a reprezentat, anterior, Compania Green Hills. El figurează în calitate de fondator la 7 SRL-uri, cu activităţi în construcţii şi comerţ. Soţii Mihalachi deţin şi firma care gestionează restaurantul „La Botul Calului” din Chişinău.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Hotelul Național ar urma să fie demolat? Proprietarul Hotelului Național a contractat, la solicitarea poliției, o companie ca să instaleze un gard pentru a limita accesul în clădire. Reacția Primăriei – foto

  Situație tensionată în jurul Hotelului Național. De dimineață acolo au putut fi observați mai mulți agenți de poliție, iar în spațiul public au apărut informații despre eventuala demolare a clădirii abandonate.
  Hotelul Național ar urma să fie demolat? Proprietarul Hotelului Național a contractat, la solicitarea poliției, o companie ca să instaleze un gard pentru a limita accesul în clădire. Reacția Primăriei – foto

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler