Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Infractorii din Europa, eliberaţi în…

Infractorii din Europa, eliberaţi în R. Moldova

433-penitenciarComit crime grave în alte ţări şi sunt condamnaţi acolo la ani grei de puşcărie. Deşi condiţiile din puşcăriile noastre nu sunt prea bune, majoritatea condamnaţilor preferă să-şi ispăşească pedeapsa anume în R. Moldova, cerând extrădarea. Aici, ca prin minune, mulţi ies la libertate. Unii, la doar câteva luni de la extrădare, sunt eliberaţi de judecători, chiar din sala de judecată. Alţii devin şi ei liberi în scurt timp, după ce pedepsele aplicate în ţările unde au comis infracţiunea sunt reduse considerabil de instanţele de judecată din R. Moldova.

Adrian Iaţco a fost condamnat în 2004, prin sentinţa Curţii Juraţilor din Roma, Italia, la 21 de ani de închisoare. Iaţco, cetăţean al R. Moldova care “lucra” în “Cizmă”, a fost găsit vinovat de faptul că, în complicitate cu o femeie, a omorât un prosper om de afaceri italian, jefuindu-l. Cei doi l-au tăiat pe italian în bucăţi, încercând să ascundă urmele crimei. Tot ei l-au deposedat de mai multe bijuterii din aur. O parte dintre ele au fost aduse în R. Moldova. Atunci, însă, când a plecat după celelalte “bogăţii”, Iaţco a fost reţinut de poliţia italiană, fiind deferit justiţiei. În cadrul unui proces care a ţinut mult timp primele pagini ale ziarelor, Adrian Iaţco a fost condamnat.

Eliberat după şase luni

De atunci, rudele sale, în special mama sa, au început “procedura” de salvare. Peste câţiva ani de la condamnare, şi după ce şansele să fie eliberat în Italia s-au epuizat, Iaţco a cerut să fie extrădat în ţara sa de origine, pentru a-şi ispăşi pedeapsa, deşi, teoretic, condiţiile de detenţie din R. Moldova sunt mult mai rele decât în orice ţară din Europa. În R. Moldova, acţiunile sale au fost încadrate în temeiul art. 145, omor intenţionat, fiindu-i stabilită o pedeapsă mai mică decât cea aplicată de justiţia italiană – 19,1 ani de închisoare.

Adrian Iaţco a ajuns în R. Moldova pe 28 aprilie 2011, fiind adus la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Aici, după mai multe procese de judecată, la doar şase luni după ce a călcat pe teritoriul R. Moldova, a fost eliberat de către Mihail Diaconu, judecător de instrucţie la Judecătoria Buiucani, chiar din sala de judecată, în legătură cu ispăşirea termenului de detenţie. Astfel, Adrian Iaţco, din cei 21 de ani primiţi în Italia, a stat efectiv închis doar nouă ani şi jumătate.

Amnistiat de două ori

Cum a fost posibil acest lucru? Odată ajuns în R. Moldova, Iaţco a cerut Judecătoriei Centru să fie amnistiat, iar cererea i-a fost acceptată, deşi avea pe numele său un prejudiciu material neachitat de peste 100 mii de euro şi fusese deja amnistiat în Italia. Legea este clară în acest sens. O persoană nu poate fi amnistiată, dacă are o datorie neachitată sau dacă a beneficiat anterior de amnistie.

Prin amnistia aplicată de judecătorul de instrucţie al Judecătoriei Centru, în iunie 2011, lui Iaţco i-a fost redusă pedeapsa cu 4,6 ani. În Italia, acesta beneficiase de o altă amnistie, prin care i-au fost scoşi din pedeapsă 3 ani, iar pentru bună purtare, alţi 2 ani. În total, 9 ani şi jumătate din pedeapsă i-au fost tăiaţi. Astfel, pentru că la 30 septembrie 2011 avea cumulaţi 19 ani de închisoare, Iaţco a fost eliberat.

Iniţial, procurorii nu au atacat decizia Judecătoriei Buiucani. Recent, însă, acest lucru s-a întâmplat. Ruslan Zamfirov, procurorul care s-a ocupat de caz, ne-a declarat că “scăparea” a survenit pe motiv că, în cancelaria PG, dispozitivul încheierii a venit abia pe 1 iulie 2013. La Curtea de Apel Chişinău încă nu se ştie când va avea loc şedinţa de judecată. Cert este că, în prezent, nimeni nu mai cunoaşte locul aflării lui Adrian Iaţco.

Judecătorii le-au şters antecedentele

Asemenea cazuri nu sunt însă singulare. Anul trecut, bunăoară, Judecătoria Străşeni i-a eliberat, odată ce au ajuns în R. Moldova pentru a-şi ispăşi pedeapsa aplicată de instanţele din Suedia, pe Marcel Pancu şi Irina Sapescu. Cei doi au fost condamnaţi prin decizia Curţii de Apel Svea Horvatt din Suedia, în iunie 2009, la 5 ani şi jumătate de închisoare, fiind găsiţi vinovaţi de trafic de fiinţe umane.

În septembrie 2012, Sapescu s-a adresat Judecătoriei Străşeni cu o cerere prin care a solicitat anularea condamnării, cu stingerea antecedentelor penale. Prin încheierea Judecătoriei Străşeni din 13 decembrie 2012, cererea sa a fost admisă, ea fiind eliberată de executarea pedepsei penale, pe motiv că ar suferi de o boală gravă. Marcel Pancu a fost eliberat înainte de termen de Judecătoria Buiucani, încă în decembrie 2011, iar în acest an, Judecătoria Străşeni i-a anulat în genere pedeapsa primită în Suedia, iar antecedentele penale pe numele său au fost stinse.

433-andrei-chiseliovI-au “tăiat” patru ani din pedeapsă

Atunci când infractorii din Europa, ajunşi să-şi ispăşească pedepsele în R. Moldova, nu sunt scutiţi complet de pedeapsă de judecătorii de la noi, în multe cazuri, acestora le este redusă pedeapsa stabilită în ţările în care au comis infracţiunea. Aşa s-a întâmplat în cazul lui Andrei Chiseliov, condamnat de Tribunalul Cluj, România, în 2009, la 17,6 ani de închisoare pentru omor intenţionat şi pentru tâlhărie. În România, Chiseliov, împreună cu Vitalie Peleşoc au fost găsiţi vinovaţi de jaf armat, tâlhărie şi tentativă de omor deosebit de grav, după ce au împuşcat în cap o casieriţă de la un schimb valutar şi au furat 11 mii de euro.

În noiembrie 2012, Chiseliov a fost transferat în R. Moldova. Judecătoria Buiucani i-a acceptat transferul, aplicându-i aceeaşi pedeapsă ca şi în România. Doar că, în februarie 2013, un complet de judecători ai CA Chişinău au admis recursul avocatului lui Chiseliov, stabilindu-i acestuia o pedeapsă de doar 13,6 ani de închisoare, adică cu 4 ani mai puţin decât îi stabiliseră, definitiv, instanţele din România. Cum Andrei Chiseliov este în arest din decembrie 2004, având 9 ani staţi în penitenciar, va putea cere, în curând, eliberarea condiţionată înainte de termen, tot judecătorilor din R. Moldova.

Printr-un “procedeu” similar, a scăpat de 1,4 ani de închisoare şi condamnatul Denis Cinic, găsit vinovat în Rusia de trafic de droguri. Judecătoria din Himki, Moscova, i-a stabilit, în iunie 2010, o pedeapsă de 8 ani şi 4 luni de închisoare. Judecătoria Buiucani i-a menţinut pedeapsa, însă CA Chişinău i-a redus-o, la începutul acestui an, Cinic fiind acum pasibil de eliberare condiţionată înainte de termen. Procurorii care s-au ocupat de caz ne-au declarat că, în acest dosar, magistraţii CA Chişinău practic au judecat cazul în fond, indicând la starea sănătăţii condamnatului, la faptul că îşi recunoaşte vina, regretând că a comis-o. De altfel, aceste circumstanţe fuseseră deja luate în considerare de către instanţele din Rusia.

Condamnaţii din străinătate vor în R. Moldova

În ultima perioadă, remarcă Vitalie Bordea, procurorul-şef al Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie din cadrul Procuraturii Generale (PG), în R. Moldova ajung tot mai multe persoane care au comis infracţiuni peste hotare. Acestea solicită să fie extrădate din ţările unde au fost condamnate, pentru a-şi ispăşi pedeapsa acasă, iar majoritatea, după ce ajung aici, cer să fie eliberate. De ce? Bordea ne spune că, obiectiv, “poate fi şi pentru că vor să fie mai aproape de rude. Pe urmă, prevederile Codului nostru de Executare le permit deţinuţilor mai multe facilităţi. La noi, de exemplu, primirea pachetelor şi produselor alimentare este nelimitată. Pe zi, unui condamnat pot să i se aducă şi 10 pachete. În Rusia, de exemplu, e altfel. Sau, dacă vorbim de angajarea în câmpul muncii, în Rusia condamnaţii dărâmă brazii prin taiga. La noi, cele mai nocive condiţii de muncă sunt la Cricova şi Brăneşti, la extracţia pietrei de calcar”, spune Bordea.

„La noi, prevederile ce ţin de eliberarea înainte de termen sunt mai dure decât în Rusia, sau chiar decât în alte ţări. E posibil că cei care vor să-şi ispăşească pedeapsa în R. Moldova se gândesc că aici e mai uşor să te „înţelegi” sau să influenţezi un judecător, astfel încât acesta să te elibereze înainte de termen, decât în ţările de unde vin”, afirmă procurorul.

Numărul doritorilor – în creştere

Doar în prima jumătate a anului 2013, în instanţele de judecată din R. Moldova au avut loc 151 de şedinţe de judecată care vizau transferurile a peste 100 de condamnaţi din afara graniţelor R. Moldova. Comparativ cu primele şase luni ale anilor 2011 şi 2012, cifra este în creştere. În primele 6 luni din 2011, au avut loc 75 de şedinţe de judecată la acest subiect, iar în prima jumătate a anului 2012 – 138 de şedinţe. În total, în 2012, au avut loc 280 de şedinţe de judecată, iar în 2011, 163. Majoritatea persoanelor care cer să-şi ispăşească pedeapsa în R. Moldova sunt condamnate în Rusia, acolo unde, coincidenţă sau nu, muncesc şi cei mai mulţi cetăţeni ai R. Moldova.

În martie 2012, plenul Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a emis o hotărâre cu privire la “practica judiciară de aplicare a legislaţiei ce reglementează extrădarea, în scopul aplicării corecte şi uniforme de către instanţele judecătoreşti a legislaţiei ce reglementează extrădarea”. Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ, ne-a spus că “orice hotărâre a plenului care apare la acest subiect e pentru a corecta greşelile comise de instanţele de judecată”, lăsând să se înţeleagă că despre “isprăvile” judecătorilor din R. Moldova în ceea ce priveşte persoanele extrădate se cunoaşte de mai mult timp.