Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   [DOC] Vila şi afacerile din…

[DOC] Vila şi afacerile din România ale lui Gheorghe Avornic

455-avornic-adunare-judecatoriGheorghe Avornic, proaspătul membru al CSM, votat şi de deputaţi, din rândul profesorilor de drept, a negat în Parlament că ar deţine proprietăţi şi firme în România. ZdG a avut acces la documente oficiale care demonstrează că Avornic a desfăşurat mai multe afaceri pe teritoriul României. Actualmente, pe numele lui mai figurează o firmă cu sediul în Iaşi. Tot pe numele proaspătului membru al CSM mai este înscrisă şi o vilă în localitatea Lunca Jariştei  din judeţul Buzău, despre care el nu a vorbit până acum nici în Parlament şi nici în revistele cu celebrităţi.

Pe 19 decembrie 2013, Comisia juridică, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului i-a desemnat în calitate de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe profesorii de drept: Gheorghe Avornic, Teodor Cârnaţ şi Violeta Cojocaru. Ultimul cuvânt, însă, l-au avut deputaţii, care, conform legii, urmau să îi voteze. În seara de Crăciun (stil nou), parlamentarii au examinat chestiunea alegerii membrilor CSM. Cei trei profesori de drept au fost chemaţi la tribună, de unde urmau să răspundă la întrebările deputaţilor.

Minciunile lui Avornic din seara de Crăciun

În special, deputaţii comunişti l-au întrebat în mod repetat pe avocatul Gheorghe Avornic dacă are firme şi proprietăţi pe teritoriul României şi dacă le-a declarat în R. Moldova. „Nu dispun de niciun fel de proprietăţi în România. Prezentaţi un document oficial. Mai repet o dată. Nu dispun de niciun fel de firme în România”, a declarat Avornic de la tribuna Parlamentului.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) din România, numele lui Gheorghe Avornic figurează ca asociat în şase firme. În ultimii ani, Gheorghe Avornic a lichidat şi a radiat firmele Jim-Tricotex SRL, iniţial cu sediul în judeţul Braşov, ulterior cu sediul în judeţul Buzău, firma Bucuria SRL din Bucureşti, Tedom SRL din Buzău şi Marcot SRL din Braşov.

Actualmente, pe teritoriul României, proaspătul membru CSM mai are activă firma „Electronics Exclusiv SRL”, cu sediul la Iaşi, strada Splai Bahlui 24, pe care a înregistrat-o pe 7 martie 2012. Administratorul întreprinderii este Valentin Midoni, un cetăţean român născut în regiunea Kirov din Federaţia Rusă, care gestionează mai multe afaceri pe teritoriul României.

Vila din Lunca Jariştei

Datele de la Registrul Comerţului mai indică faptul că „Electronics Exclusiv SRL” are licenţă pentru a desfăşura peste 200 de activităţi, inclusiv de Import-export, Centre de fitness, Activităţi de închiriere şi leasing cu maşini şi echipamente de transport aerian, Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, Manipulări, Construcţia de poduri şi tuneluri, Producţia, transportul şi comercializarea energiei electrice. La un an de la înregistrarea firmei, reprezentanţii de la „Electronics Exclusiv SRL” au întrerupt temporar activitatea întreprinderii până la data 4 martie 2016.

lunca jaristeiDeşi Gheorghe Avornic a declarat în Parlament, înainte ca deputaţii să-l voteze pentru funcţia de membru al CSM, că nu deţine proprietăţi, pe numele lui este înscrisă o vilă în Lunca Jariştei, o localitate de reședință a comunei Siriu din județul Buzău. Reprezentanţii Primăriei Siriu ne-au confirmat proprietatea lui Avornic din Buzău: „Da, el are casă în Lunca Jariştei. Este scrisă pe el. Locuieşte chiar lângă piaţă”. Iar localnicii din Lunca Jariştei ne-au spus: „În ultimul timp el vine mai rar pe aici. A pus nişte oameni să aibă grijă de locuinţă. Locuinţa de vacanţă are două nivele şi mansardă”. Tot pe această adresă din Lunca Jariştei, Gheorghe Avornic a avut înscrise mai multe firme.

La Adunarea Judecătorilor din 17 ianuarie curent, i-am spus lui Gheorghe Avornic că deţinem documente despre vila şi firmele sale pe care le-a înregistrat în România şi l-am întrebat de ce a minţit în Parlament.

Avornic: Jocurile politice să le facă ei

„Am răspuns şi în Parlament corect. Şi acum răspund corect. Eu răspund pentru fiecare cuvânt pe care l-am declarat în Parlament. În Lunca Jariştei este casa mea. Fiica mea este măritată în Bucureşti şi eu pot să le transmit la copiii mei ceea ce am avut eu? Este o casă de vară, de vacanţă. Se încurcă businessul cu patrimoniul. Firmele au fost lichidate. Am trecut cu toate afacerile pe teritoriul R. Moldova şi nu a mai fost sens să activez acolo. E un drept al meu. Am înstrăinat afacerea şi asta e tot. Jocurile politice să le facă ei. Sunt mizerabile şi murdare. Nu cred că merită de turnat atâta murdărie în capul oamenilor”, a spus Avornic.

455-Avornic-fiica-sotieTotodată, Avornic ne-a mai spus că, la CSM, doreşte în primul rând să aibă un dialog cu media „că nu se poate atât de turnat murdărie şi de adus în faţa opiniei publice doar lucrurile rele şi tot ce este negativ. Fiindcă asta influenţează din toate punctele de vedere asupra cetăţenilor”. Totodată, fiind întrebat cum doreşte să îmbunătăţească comunicarea dintre mass-media şi sistemul judecătoresc, el a răspuns: „De stabilit nişte practici judiciare clare. De exemplu, pentru tot ceea ce se scrie neargumentat, nedovedit, presa trebuie să răspundă. Iniţial, să răspundă măcar în ordine civilă, cu recuperarea prejudiciului material şi moral. Dar de ce nu chiar şi pe cale contravenţională sau penală? Judecătorilor să le daţi voie să-şi facă meseria. Judecătorul trebuie să fie cu un cap mai sus decât toţi participanţii la proces…”, e de părere noul membru al CSM.

Familia lui Avornic deţine împreună 30 de firme

Datele de la Camera Înregistrării de Stat din R. Moldova arată că Gheorghe Avornic este fondator unic la Institutul Privat de Învăţământ Superior „Institutul Baltic de Ecologie, Politică şi Drept din Moldova” şi deţine o cotă de participare de 50% în Firma de producţie şi comerţ „Miledi” SRL. Pe numele soţiei sale, Ana Avornic, sunt înscrise 8 firme, iar fiica sa, Victoria Avornic, este fondatoare a altor 12 firme, specializate pe diverse domenii.

Elena şi Mihail Diaciuc din or. Bălţi, fondatori ai firmelor „Primavia-Exim” SRL şi „Mideli” SRL, l-au angajat pe Gheorghe Avornic să le reprezinte interesele în calitate de avocat într-un litigiu. Ei spun că, prin înşelăciune, Gheorghe Avornic le-a propus să-l facă pe el acţionar în firmă, că el aşa o să rezolve problemele mai uşor. Într-un final, familia Diaciuc susţine că au fost „traşi pe sfoară”. Ei s-au adresat cu o plângere la Procuratura Chişinău, iar zilele trecute procurorul mun. Chişinău, Ivan Diacov, a declarat că Avornic este vizat într-un dosar penal.

Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, firma familiei Diaciuc „Primavia-Exim” SRL a fost preluată în totalitate de familia Avornic. Fondatorul unic al întreprinderii respective a devenit Liceul privat „LITTERARUM”, al cărui acţionar unic este Victoria Avornic, fiica lui Gheorghe Avornic. Iar în cea de-a doua firmă a familiei Diaciuc, „Mideli” SRL, Avornic a pus mâna pe 50 % din acţiuni.

Amintim că Gheorghe Avornic este naşul de cununie al Violetei Cojocaru, aleasă recent în calitate de membru al CSM de către Parlament. El este văr cu vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, şi fratele magistratei Judecătoriei Centru, Maria Avornic.