• [DOC] Vila şi afacerile din România ale lui Gheorghe Avornic

  [DOC] Vila şi afacerile din România ale lui Gheorghe Avornic
  vizualizări
  23 ianuarie 2014 | 07:26

  455-avornic-adunare-judecatoriGheorghe Avornic, proaspătul membru al CSM, votat şi de deputaţi, din rândul profesorilor de drept, a negat în Parlament că ar deţine proprietăţi şi firme în România. ZdG a avut acces la documente oficiale care demonstrează că Avornic a desfăşurat mai multe afaceri pe teritoriul României. Actualmente, pe numele lui mai figurează o firmă cu sediul în Iaşi. Tot pe numele proaspătului membru al CSM mai este înscrisă şi o vilă în localitatea Lunca Jariştei  din judeţul Buzău, despre care el nu a vorbit până acum nici în Parlament şi nici în revistele cu celebrităţi.

  Pe 19 decembrie 2013, Comisia juridică, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului i-a desemnat în calitate de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe profesorii de drept: Gheorghe Avornic, Teodor Cârnaţ şi Violeta Cojocaru. Ultimul cuvânt, însă, l-au avut deputaţii, care, conform legii, urmau să îi voteze. În seara de Crăciun (stil nou), parlamentarii au examinat chestiunea alegerii membrilor CSM. Cei trei profesori de drept au fost chemaţi la tribună, de unde urmau să răspundă la întrebările deputaţilor.

  Minciunile lui Avornic din seara de Crăciun

  În special, deputaţii comunişti l-au întrebat în mod repetat pe avocatul Gheorghe Avornic dacă are firme şi proprietăţi pe teritoriul României şi dacă le-a declarat în R. Moldova. „Nu dispun de niciun fel de proprietăţi în România. Prezentaţi un document oficial. Mai repet o dată. Nu dispun de niciun fel de firme în România”, a declarat Avornic de la tribuna Parlamentului.

  Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) din România, numele lui Gheorghe Avornic figurează ca asociat în şase firme. În ultimii ani, Gheorghe Avornic a lichidat şi a radiat firmele Jim-Tricotex SRL, iniţial cu sediul în judeţul Braşov, ulterior cu sediul în judeţul Buzău, firma Bucuria SRL din Bucureşti, Tedom SRL din Buzău şi Marcot SRL din Braşov.

  Actualmente, pe teritoriul României, proaspătul membru CSM mai are activă firma „Electronics Exclusiv SRL”, cu sediul la Iaşi, strada Splai Bahlui 24, pe care a înregistrat-o pe 7 martie 2012. Administratorul întreprinderii este Valentin Midoni, un cetăţean român născut în regiunea Kirov din Federaţia Rusă, care gestionează mai multe afaceri pe teritoriul României.

  Vila din Lunca Jariştei

  Datele de la Registrul Comerţului mai indică faptul că „Electronics Exclusiv SRL” are licenţă pentru a desfăşura peste 200 de activităţi, inclusiv de Import-export, Centre de fitness, Activităţi de închiriere şi leasing cu maşini şi echipamente de transport aerian, Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, Manipulări, Construcţia de poduri şi tuneluri, Producţia, transportul şi comercializarea energiei electrice. La un an de la înregistrarea firmei, reprezentanţii de la „Electronics Exclusiv SRL” au întrerupt temporar activitatea întreprinderii până la data 4 martie 2016.

  lunca jaristeiDeşi Gheorghe Avornic a declarat în Parlament, înainte ca deputaţii să-l voteze pentru funcţia de membru al CSM, că nu deţine proprietăţi, pe numele lui este înscrisă o vilă în Lunca Jariştei, o localitate de reședință a comunei Siriu din județul Buzău. Reprezentanţii Primăriei Siriu ne-au confirmat proprietatea lui Avornic din Buzău: „Da, el are casă în Lunca Jariştei. Este scrisă pe el. Locuieşte chiar lângă piaţă”. Iar localnicii din Lunca Jariştei ne-au spus: „În ultimul timp el vine mai rar pe aici. A pus nişte oameni să aibă grijă de locuinţă. Locuinţa de vacanţă are două nivele şi mansardă”. Tot pe această adresă din Lunca Jariştei, Gheorghe Avornic a avut înscrise mai multe firme.

  La Adunarea Judecătorilor din 17 ianuarie curent, i-am spus lui Gheorghe Avornic că deţinem documente despre vila şi firmele sale pe care le-a înregistrat în România şi l-am întrebat de ce a minţit în Parlament.

  Avornic: Jocurile politice să le facă ei

  „Am răspuns şi în Parlament corect. Şi acum răspund corect. Eu răspund pentru fiecare cuvânt pe care l-am declarat în Parlament. În Lunca Jariştei este casa mea. Fiica mea este măritată în Bucureşti şi eu pot să le transmit la copiii mei ceea ce am avut eu? Este o casă de vară, de vacanţă. Se încurcă businessul cu patrimoniul. Firmele au fost lichidate. Am trecut cu toate afacerile pe teritoriul R. Moldova şi nu a mai fost sens să activez acolo. E un drept al meu. Am înstrăinat afacerea şi asta e tot. Jocurile politice să le facă ei. Sunt mizerabile şi murdare. Nu cred că merită de turnat atâta murdărie în capul oamenilor”, a spus Avornic.

  455-Avornic-fiica-sotieTotodată, Avornic ne-a mai spus că, la CSM, doreşte în primul rând să aibă un dialog cu media „că nu se poate atât de turnat murdărie şi de adus în faţa opiniei publice doar lucrurile rele şi tot ce este negativ. Fiindcă asta influenţează din toate punctele de vedere asupra cetăţenilor”. Totodată, fiind întrebat cum doreşte să îmbunătăţească comunicarea dintre mass-media şi sistemul judecătoresc, el a răspuns: „De stabilit nişte practici judiciare clare. De exemplu, pentru tot ceea ce se scrie neargumentat, nedovedit, presa trebuie să răspundă. Iniţial, să răspundă măcar în ordine civilă, cu recuperarea prejudiciului material şi moral. Dar de ce nu chiar şi pe cale contravenţională sau penală? Judecătorilor să le daţi voie să-şi facă meseria. Judecătorul trebuie să fie cu un cap mai sus decât toţi participanţii la proces…”, e de părere noul membru al CSM.

  Familia lui Avornic deţine împreună 30 de firme

  Datele de la Camera Înregistrării de Stat din R. Moldova arată că Gheorghe Avornic este fondator unic la Institutul Privat de Învăţământ Superior „Institutul Baltic de Ecologie, Politică şi Drept din Moldova” şi deţine o cotă de participare de 50% în Firma de producţie şi comerţ „Miledi” SRL. Pe numele soţiei sale, Ana Avornic, sunt înscrise 8 firme, iar fiica sa, Victoria Avornic, este fondatoare a altor 12 firme, specializate pe diverse domenii.

  Elena şi Mihail Diaciuc din or. Bălţi, fondatori ai firmelor „Primavia-Exim” SRL şi „Mideli” SRL, l-au angajat pe Gheorghe Avornic să le reprezinte interesele în calitate de avocat într-un litigiu. Ei spun că, prin înşelăciune, Gheorghe Avornic le-a propus să-l facă pe el acţionar în firmă, că el aşa o să rezolve problemele mai uşor. Într-un final, familia Diaciuc susţine că au fost „traşi pe sfoară”. Ei s-au adresat cu o plângere la Procuratura Chişinău, iar zilele trecute procurorul mun. Chişinău, Ivan Diacov, a declarat că Avornic este vizat într-un dosar penal.

  Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, firma familiei Diaciuc „Primavia-Exim” SRL a fost preluată în totalitate de familia Avornic. Fondatorul unic al întreprinderii respective a devenit Liceul privat „LITTERARUM”, al cărui acţionar unic este Victoria Avornic, fiica lui Gheorghe Avornic. Iar în cea de-a doua firmă a familiei Diaciuc, „Mideli” SRL, Avornic a pus mâna pe 50 % din acţiuni.

  Amintim că Gheorghe Avornic este naşul de cununie al Violetei Cojocaru, aleasă recent în calitate de membru al CSM de către Parlament. El este văr cu vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, şi fratele magistratei Judecătoriei Centru, Maria Avornic.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  METEO/ Săptămâna a început cu ninsori și lapoviță. Ce ne așteaptă în următoarele zile

  Săptămâna a început cu precipitații sub formă de ninsoare și lapoviță în unele zone ale țării, iar meteorologii prognozează condiții similare pentru următoarele zile. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de…
  METEO/ Săptămâna a început cu ninsori și lapoviță. Ce ne așteaptă în următoarele zile

  VOX/ Oamenii de rând, despre un an de aflare a lui Alexandr Stoianoglo în fruntea Procuraturii Generale

  „Nu s-a făcut mai nimic”, „nimic, zero”, „slăbuț”. Sunt câteva păreri ale unor oameni de rând despre activitatea, timp de un an, a lui Alexandr Stoianoglo în fruntea Procuraturii Generale. În opinia unor oameni…
  VOX/ Oamenii de rând, despre un an de aflare a lui Alexandr Stoianoglo în fruntea Procuraturii Generale

  FOTO/ Poliția: Accidentul fatal din raionul Strășeni s-ar fi produs din cauza unei depășiri periculoase

  Poliția vine cu informații actualizate despre accidentul produs în această seară în raionul Strășeni, soldat cu un deces și șapte răniți, inclusiv doi copii. Accidentul de pe traseul Chișinău – Leușeni s-…
  FOTO/ Poliția: Accidentul fatal din raionul Strășeni s-ar fi produs din cauza unei depășiri periculoase

  Peste 300 de oameni au fost reținuți la protestele de azi din Belarus. Printre arestați sunt și jurnaliști

  Cel puțin 305 oameni au fost reținuți în timpul protestelor de astăzi, 29 noiembrie, din Belarus. Printre ei sunt și jurnaliști, scrie BelaPAN.com. Sunt datele acumulate de apărătorii pentru drepturile omului p…
  Peste 300 de oameni au fost reținuți la protestele de azi din Belarus. Printre arestați sunt și jurnaliști

  Platforma „Pentru Moldova” anunță că deputatul Gheorghe Brașovschi a aderat la această entitate

  Platforma parlamentară „Pentru Moldova” anunță că deputatul Gheorghe Brașovschi a semnat convenția pentru aderarea la această structură și că va face echipă în Parlament alături de alți șase deputați neafiliați…
  Platforma „Pentru Moldova” anunță că deputatul Gheorghe Brașovschi a aderat la această entitate

  VIDEO/ Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea se plânge de persecutare

  Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea spune că socialiștii ar fi supuși unor presiuni și se încearcă persecutarea lor. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni a postului REN TV Moldova. Țîrdea a mai declarat…
  VIDEO/ Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea se plânge de persecutare