Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Apartamentul unui fost ministru de…

Apartamentul unui fost ministru de Interne, de vânzare cu 4,7 milioane lei

431-apartament1Un apartament de lux cu trei camere, din complexul locativ guvernamental situat pe str. Serghei Lazo din Chişinău, este scos de vânzare la un preţ de 4,7 milioane de lei. Luxosul apartament a aparţinut unuia dintre foştii miniştri de Interne, general-locotenentului de miliţie, Nicolae Bradulov, care l-ar fi vândut ulterior lui Valeriu Baciu, administratorul unei fime de transport care s-a judecat în anul 2008 cu Ministerul Transportului şi cu soţia unui judecător de la Curtea de Apel Chişinău pentru ruta de transport de pe traseul Chişinău–Soroca. În prezent, de vânzarea apartamentului se ocupă Petru Profire, reprezentantul Guvernului la Dubăsari, despre care Baciu spune că ar fi nepotul său.

431-apartament2Recent, pe site-ul www.999.md, a fost plasat anunţul: “Apartament exclusivist, ultracentral, str. S. Lazo, 26. Este amplasat în zona ultracentrală a oraşului Chişinău, cu regim de pază permanent. Casă guvernamentală solidă, construită în anii 1987—1988, pentru nomenclatura oraşului. Parchet, gresie şi faianţă din Spania. Utilaj tehnic marca Bosch, termopane nemţeşti Salamander. Încalzire autonomă şi podea încălzită Buderus (Germania), uşi interioare şi exterioare comandate din lemn masiv. Mobilier individual la comandă, climatizatoare separate în fiecare cameră, sistem de securitate şi supraveghere video. Preţul 295 mii euro”, se arată în anunţul însoţit de numeroase fotografii.

ZdG l-a contactat telefonic pe utilizatorul care a plasat anunţul pe internet sub pretextul că suntem interesaţi să-l achiziţionăm. “Veniţi mâine, la 12.00. O să fie cineva acasă şi o să vă prezinte locuinţa”, ne-a răspuns o voce de bărbat. A doua zi, reporterii au fost să vadă apartamentul de lux de pe str. Serghei Lazo, lângă blocul locativ în care locuieşte şi ex-preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin.

431-Ministrul-bradulovReprezentantul Guvernului se ocupă în timpul lucrului cu afaceri imobiliare

Conform bazei de date “CADASTRU”, apartamentul de lux cu suprafaţa de 143,4 m2 a fost al ex-ministrului de Interne, general-locotenent Nicolae Bradulov, care s-a aflat în fruntea ministerului în perioada 1961–1985. La Interne, Bradulov a venit în funcţia de ministru de pe poziţia de prim-adjunct al Procurorului RSSM. Perioada activităţii acestuia la Interne se consideră una dintre cele mai “glorioase”. Timp de 24 de ani, cât s-a aflat la Interne, acesta a reuşit să obţină pentru ofiţerii din sistem statutul de persoane privilegiate şi bine asigurate material, bucurându-se chiar el din plin de toate aceste avantaje. În articolul “MAI: Istoria nouă -2”, postat pe www.baza.md, se spune că, de atunci, persoanele cu funcţii la Interne primesc suplimente financiare pentru grade militare. Ei beneficiază de privilegii atunci când îşi soluţionează problemele locative, iar pensionarii MAI primesc mai mult decât directorii de şcoli.

În 2007, familia Bradulov a vândut apartamentul de pe strada Lazo lui Valeriu Baciu. Actualmente, de vânzarea apartamentului se ocupă nepotul său, Petru Profire, reprezentant al Guvernului la Dubăsari, care şi-a publicat numărul de telefon de serviciu şi pe site-ul de anunţuri.

La întâlnirea cu reporterii, Valeriu Baciu ne-a confirmat că el este proprietarul apartamentului. El ne-a spus că în acelaşi apartament locuieşte şi nepotul său, Petru, angajat la Procuratura Generală. “Aici totul este de calitate. Vedeţi peste tot că e design italian, spaniol şi francez. Am cumpărat apartamentul de la generalul Bradulov. Eu am făcut toată reparaţia. Eu mi-am făcut casă şi aici locuieşte de un an de zile nepotul meu Petru. Deja vreau să-l vând. Îl sunaţi pe Petru şi ne întâlnim când aveţi banii”, ne-a spus proprietarul apartamentului.

431-apartament3Baciu, în proces de judecată cu soţia unui judecător

Marţi, 16 iulie, l-am sunat din nou pe reprezentantul guvernului care se ocupă de vânzarea apartamentului şi l-am întrebat dacă mai este valabil anunţul de pe internet. Petru Profire ne-a răspuns că apartamentul încă nu a fost vândut. În timpul discuţiei telefonice, când ne-am prezentat că suntem reporteri de la ZdG, Profire şi-a schimbat vocea. “Unchiul meu nu cunoaşte cum să utilizeze internetul şi eu îl ajut”, ne-a spus reprezentantul Guvernului.

Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, Valeriu Baciu este administratorul S.A. “Transservice”, o firmă care acordă servicii de transport pentru călători, comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule şi fabricarea uleiurilor eterice. În 2008, firma administrată de Baciu s-a judecat cu Ministerul Transportului, parte în dosar fiind şi compania de transport SRL “Vetanisio”, o firmă fondată şi administrată de Tatiana Arnăut, soţia magistratului de la Curtea de Apel Chişinău, Sergiu Arnăut. În acest caz, S.A. “Transservice” a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Transportului, care i-a retras licenţa agentului economic care deservea ruta de transport de pe traseul Chişinău–Soroca şi a transmis drepturile de deservire companiei SRL “Vetanisio”. Curtea de Apel Chişinău a dat câştig de cauză Ministerului Transportului, care acordase drepturile de deservire companiei administrate de soţia judecătorului de la Apel.