• VIDEO/ „Prometeu” în proces de judecată

  VIDEO/ „Prometeu” în proces de judecată
  vizualizări
  14 august 2019 | 19:02

  La 23 iulie, directorul și fondatorul Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, Aurelian Silvestru, a acționat în judecată Centrul Experimental „Prometeu” în persoana administratorului Ștefan Cioclea, pentru rechemare ilegală din concediul anual și pentru demitere ilegală din funcție. Prima ședință de judecată a avut loc astăzi, 14 august. Pentru că reprezentanta pârâtului nu a acceptat procedura de mediere și a solicitat termen pentru pregătirea referinței, Andrei Ojoga, judecătorul care examinează cauza, a decis amânarea ședinței pentru data de 17 octombrie, ora 15:00.

  Cauza reclamantului este reprezentată în instanță de avocatul Victor Munteanu. Acesta a cerut anularea celor două acte emise de fondator.

  „Pe această cale, noi facem o solicitare oficială organelor de drept, ca să inițieze un control al legalității acțiunilor întreprinse de către fondatorul Liceului „Prometeu-Prim”. Mă refer la situația în care există un statut aprobat de Ministerul Justiției și coordonat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării – un statut valabil în care sunt prevăzute modalitățile de numire în funcție a directorului instituției, aceștia, în paralel, fără a pune în cunoștință de cauză instituțiile de stat, fără a solicita nulitatea statutului existent, au înregistrat un nou statut în luna iulie, curent. Deci, pur și simplu, au suprapus prevederi noi care, din punctul nostru de vedere, sunt acțiuni ilegale”, a declarat Victor Munteanu.

  Reclamantul Aurelian Silvestru reprezentat în instanță de avocatul Victor Munteanu și Tatiana Danilescu, avocata pârâtului

  Centrul Experimental „Prometeu”, în persoana lui Ștefan Cioclea, este reprezentat în instanță de avocata Tatiana Danilescu.

  În cadrul ședinței din 14 august, judecătorul Andrei Ojoga a îndemnat părțile la inițierea procedurii de mediere și la soluționarea litigiului pe cale amiabilă. Reclamantul s-a arătat deschis pentru această procedură, în schimb reprezentanta pârâtului a refuzat categoric, argumentând că părerile celor trei asociați sunt diametral opuse, iar medierea doar ar tergiversa procesul.

  Totodată, pe motiv că Victor Munteanu a cerut declararea nulității celor două acte, în loc de anularea lor, precum era specificat mai devreme, Tatiana Danilescu a solicitat termen pentru pregătirea referinței. Astfel, următoarea ședință a fost programată pentru data de 17 octombrie.

  Potrivit avocatului Munteanu, Aurelian Silvestru își va exercita funcția de director al liceului în continuare, iar activitatea instituției nu va fi periclitată de conflictul care a intervenit.

  „Noi avem scrisoare confirmativă din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, cu semnătura ministrei Liliana Nicolaecu-Onofrei, că domnul Aurelian Silvestru este directorul instituției și procesul de învățământ nu va fi periclitat, urmând ca procedurile legale să fie gestionate într-o procedură separată fără a interveni în procesul educațional”, a declarat avocatul Victor Munteanu.

  Andrei Ojoc, judecătorul care examinează dosarul „Prometeu”

  Revocat din funcție în timpul concediului anual

  La 3 iulie, în timp ce se afla în concediu anual, Aurelian Silvestru, a fost demis din funcție de către asociații săi, care au statut de fondator al liceului, Ștefan Cioclea și Roman Nicu, cel din urmă asigurând, după 3 iulie, interimatul funcției. Acest lucru se întâmplă după ce profesorii din cadrul Consiliului Profesoral au emis o decizie de neimplicare a acestor asociați în procesul educațional al instituției.

  Decizia a fost luată în cadrul unei Adunări a Fondatorilor, la care Aurelian Silvestru nu a fost prezent, motivul demiterii fiind „depășirea limitei de vârstă”. Asociații argumentează că, în luna octombrie, Aurelian Silvestru împlinește vârsta de 70 de ani, iar potrivit Codului Educației al R. Moldova, limita de vârstă pentru managerii instituțiilor de învățământ de stat este de 65 de ani, iar în consecință liceul riscă să nu fie acreditat. La acest subiect, membrii administrației Liceului „Prometeu” au contestat argumentul asociaților la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, care a răspuns că Metodologia de evaluare a instituțiilor de învățământ general, aprobată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, nu conține nici un indicator de evaluare care să împiedice acreditarea unei instituții de învățământ general pe motivul depășirii unei anumite vârste a conducătorului acesteia.

  Aurelian Silvestru a fondat liceul „Prometeu” în 1991, iar în 1994 s-a asociat cu întreprinderia tehnico-științifică „Planta-Vin” SRL, directorul căreia este Stepan Cioclea, și cu firma de producere și cercetare „A.F.N.” SRL, administrată în trecut de regretatului, Tudor Nicu, astăzi, interesele companiei fiind reprezentate de Roman Nicu. Cei doi asociați dețin pachet de control la „Prometeu-Prim”, ei fiind împuterniciți să controleze partea financiară a activității liceului.

  „Și-au desenat niște acte și au făcut acest mic teatru”

  Potrivit statului din 18 martie 2013, aprobat de Ministerul Justiției și coordonat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Cioclea și Nicu dețin fiecare câte 20% din capitalul social, iar firma de Creație „TOCONO” („Totul Copiilor Noștri”) SRL, reprezentată de Aurelian Silvestru, deține 60%. Potrivit statutului, decizia de a revoca din funcție directorul poate fi adoptată doar cu 100% din voturile asociaților.

  „Conform punctului 5.25 al statului valabil din 2013, se spune foarte clar că dacă la expirarea contractului de muncă nici o parte nu înaintează careva propuneri, fapt care s-a întâmplat pe 14 martie 2018, contractul este prelungit de drept pentru un termen de 5 ani. Iar în luna martie, timp de o lună nu a fost înaintată nici o propunere, statutul valabil a prelungit automat funcția de director”, a specificat avocatul Munteanu.

  Prevederile statutului din 2013 cu privire la decizia de revocare din funcție a directorului

  Dat fiind faptul că Aurelian Silvestru nu putea fi demis în termeni legali, Cioclea și Nicu au schimbat într-o manieră ilegală, potrivit avocatului, prevederile statului instituției din 2013, fără participarea lui Aurelian Silvestru. Astfel, potrivit acestui nou statul, Cioclea și Nicu ar deține împreună 89% din capitalul social, pe când Aurelian Silvestru doar 11%. Roman Nicu a confirmat acest lucru și ne-a asigurat că au avut numărul „normal” de voturi pentru a decide demiterea directorului Liceului „Prometeu”.

  „Statutul nou nu a fost aprobat și nu a fost prezentat Ministerului Educației. Este o procedură despre care nici un organ de stat nu a cunoscut, ei și-au desenat niște acte și au făcut acest mic teatru, în care s-au jucat între ei. Fondatorii, delicat să mă exprim, sunt pe altă lume. Pur și simplu, nu înțelegem raționamentul acestor acțiuni ilegale întreprinse de către ei”, susține avocatul lui Aurelian Silvestru.

  Procesul de educație nu va fi perturbat

  Aurelian Silvestru a fost demis atunci când atât el, cât și cadrele didactice se aflau în concediu anual. Mai mult, directorul a fost destituit din funcție înainte de semnarea diplomelor de bacalaureat ale absolvenților și a certificatelor de absolvire a gimnaziului.

  „Această situație a fost creată, din punctul nostru de vedere, mișelește, în perioada în care toți erau în concediu. Dar, vă asigur, procesul de educație nu va fi perturbat, cadrele didactice își vor păstra locurile de muncă și își vor continua activitatea exact cum a fost înainte. Această încercare o vom depăși pe cale legală”, a punctat Victor Munteanu.

  Despre concursul public pentru ocuparea funcției de director al Liceului „Prometeu”, care s-a desfășurat pe 13 august, în oficiul firmei de vinificație a lui Ștefan Cioclea, avocatul susține că a fost din start ilegal.

  „Ei și-au creat o lume paralelă și au făcut acest concurs în afara prevederilor vechiului statut. Este un concurs steril și, cu regret, persoanele care s-au lăsat antrenate în acest proces riscă să ajungă la o finalitate fără vreun rezultat, pentru că toate aceste chestiuni sunt absolut ilegale. A fost un concurs fals și steril”, a declarat acesta.

  CITIȚI ȘI: VIDEO/ Soarta Liceului „Prometeu-Prim” – pe seama unui concurs trucat

  În 2007, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Guvernul R. Moldova în dosarul „Tocono şi Profesorii Prometeişti vs Moldova”, astfel fiind pus punct unui șir lung de procese în instanțele naționale, inițiate de o parte dintre asociații instituției, care erau neîmpăcați cu faptul includerii Fundaţiei „Profesorii Prometeişti” printre fondatori.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Au mai rămas 3 zile. Anunțul Serviciului Fiscal în legătură cu termenul limită de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare

  Reprezentanții Serviciul Fiscal de Stat au emis marți, 22 septembrie, o notă prin care atenționează că data de 25 septembrie este ultima zi de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare şi/sau impozitului fu…
  Au mai rămas 3 zile. Anunțul Serviciului Fiscal în legătură cu termenul limită de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare

  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” anunță inaugurarea Centrului de Autoguvernare Studențească

  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” Vă invită la inaugurarea Centrului de Autoguvernare Studențească, în cadrul Complexului Sociocultural Universitar (str. Nicolae Testemițanu, 2…
  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” anunță inaugurarea Centrului de Autoguvernare Studențească

  Doar doi au fost selectați de CSM. CV-urile și averile judecătorilor care urmează să fie promovați la Curtea de Apel Chișinău

  Judecătorii Dorin Dulghieru și Denis Băbălău vor fi promovați la Curtea de Apel Chișinău. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat marți, 22 septembrie, cu opt și, respectiv, nouă voturi „pro”, candi…
  Doar doi au fost selectați de CSM. CV-urile și averile judecătorilor care urmează să fie promovați la Curtea de Apel Chișinău

  Rusia va înregistra cel de-al doilea vaccin al său împotriva COVID-19 până pe 15 octombrie – TASS

  Rusia intenţionează să înregistreze până pe 15 octombrie cel de-al doilea vaccin potenţial al său dezvoltat împotriva maladiei COVID-19, a anunţat marţi agenţia de presă TASS, care citează agenţia sanitară rusă…
  Rusia va înregistra cel de-al doilea vaccin al său împotriva COVID-19 până pe 15 octombrie – TASS

  Încă 19 persoane au fost răpuse de noul coronavirus, în R. Moldova. Bilanțul deseselor ajunge la 1 230

  Încă 19 persoane s-au stins, în ultimele 24 de ore, din cauza infecției cu noul coronavirus. Potrivit datelor furnizate marți, 22 septembrie, de către reprezentanții Ministerului Sănătății victimele sunt 14 fem…
  Încă 19 persoane au fost răpuse de noul coronavirus, în R. Moldova. Bilanțul deseselor ajunge la 1 230

  Alte 650 de cazuri noi de infecție cu Covid-19, înregistrate în ultimele 24 de ore în R. Moldova

  Alte 650 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate marți, 22 sepembrie, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 9 cazuri sunt de import (Ucraina-3, Monaco-2, Portugalia-2, Cehia-1, Turcia-1). B…
  Alte 650 de cazuri noi de infecție cu Covid-19, înregistrate în ultimele 24 de ore în R. Moldova