Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Președinta Maia Sandu anunță…

VIDEO Președinta Maia Sandu anunță lansarea site-ului pentru.md, unde vor fi prezentate informații despre „beneficiile integrării europene”

Sursa foto: presedinte.md

Președinta Maia Sandu a anunțat luni, 18 martie, lansarea site-ului pentru.md, unde vor fi prezentate informații despre „beneficiile integrării europene”. Șefa statului, care a făcut declarații în legătură cu organizarea referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, a spus că „sunt forțe externe care nu-și doresc ca R. Moldova să fie o țară dezvoltată și cu un stat puternic”.

Integrarea europeană este dincolo de un partid politic, dincolo de o persoană politică, a accentuat președinta Sandu, care a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului.

„(…) În săptămânile, lunile precedente, am avut discuții cu mai multă lume, am organizat până astăzi în jur de 20 de runde de consultări, la care au participat aproximativ 500 de oameni. Am discutat aici la Chișinău, am început discuțiile în raioane și le vom continua în următoarele zile, săptămâni (…). Acest proiect, proiectul de țară – integrarea europeană, este proiectul care unește societatea noastră și este proiectul care poate să ne asigure acel viitor pașnic, prosper și liber pe care și-l doresc toți cetățenii Republicii Moldova. Întrebările pe care le-am auzit cel mai des la aceste discuții au fost despre „de ce acum?”. Vreau să revin la această întrebare și să ofer câteva răspunsuri. În primul rând, pentru că suntem în fața unei oportunități istorice. Noi de aproape trei decenii vorbim despre integrarea europeană și vedem sprijinul oamenilor pentru integrarea europeană a Republicii Moldova în sondaje, dar vedem și în evenimentele politice.

Vrem, în primul rând, să avem certitudinea păcii și de aceea trebuie să fim hotărâți, să nu ezităm, să nu ne speriem, să nu ne împiedicăm și să conștientizăm cu toții că este șansa noastră pentru dezvoltare, pace și să mergem mult mai hotărâți de acum încolo. Odată scris în Constituție acest obiectiv de integrare europeană, toată clasa politică a Republicii Moldova va fi obligată să urmeze decizia cetățenilor și vom avea această consecvență în realizarea acestui plan de dezvoltare a țării și, respectiv, vom avea certitudinea îndeplinirii acestui obiectiv într-un termen relativ strâns. În ultimii doi ani, noi am făcut pași serioși și hotărâți, cunoașteți că am reușit să obținem statutul de țară candidată și la aproape un an de zile am reușit să obținem și decizia de inițiere a negocierilor. Autoritățile muncesc și vor munci în continuare foarte serios pe această cale. 

Vreau să fac un apel către Parlamentul R. Moldova să inițieze procesul propriu-zis și să pornim activitățile pentru organizarea referendumului în această toamnă (…). Cel mai mare avantaj este pacea. Toți cunoaștem că pacea este garantată. În toate statele membre ale UE, oamenii se bucură de pace și de aici încrederea mea că cetățenii R. Moldova vor ca statul nostru să devină stat al UE, pentru că toți cetățenii R. Moldova își doresc pace, aici, în R. Moldova (…).

(…) Aceste și multe avantaje pe care le cunoaștem mai bine, le cunoaștem mai puțin, despre care trebuie să vorbim mai mult decât am vorbit până acum vor fi prezentate în diferite forme, inclusiv pe un site care a fost lansat astăzi și care poate fi găsit sub numele de pentru.md, unde se vor prezenta în continuare informații despre ce face UE în Moldova și care sunte avantajele, beneficiile integrării europene, pentru ca să ajungem la câți mai mulți oameni cu această informație. Și, în al doilea rând, trebuie să combatem falsurile despre UE, pentru că vedem că ele sunt tot mai multe și vor fi și mai multe în următoarele luni, pentru că știm că sunt forțe externe care nu-și doresc ca Republica Moldova să fie o țară liberă, dezvoltată, un stat puternic, o țară liberă de corupție și o țară care își alege propriul viitor, drum fără amestec din afară (…)”, a spus șefa statului.

Sursa: pentru.md

La sfârșitul lunii decembrie, președinta Maia Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat și a cerut Parlamentului organizarea unui referendum privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. La câteva zile după anunțul președintei, Parlamentul a aprobat modificarea Codului electoral, astfel încât referendumul republican să poată fi organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale.