Principală  —  IMPORTANTE   —   Veniturile şi averea familiei Năstase

Veniturile şi averea familiei Năstase

Andrei Năstase, candidatul comun al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” şi Partidului „Acţiune şi Solidaritate” la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, declară că, în 2017, nu a obţinut niciun venit din activitatea profesională. În schimb, Năstase a obţinut 35 de mii de euro din vânzarea unui automobil, iar soţia şi copiii acestuia, care locuiesc în Germania, au adunat, în 2017, alte 77 de mii de euro. Andrei Năstase locuieşte într-o casă din or. Codru, mun. Chişinău, care, oficial, aparţine mamei sale pensionare. Politicianul spune că a înscris imobilul pe numele mamei sale pentru a se proteja de „regimul” cu care luptă. Deşi presa apropiată Partidului Democrat din Moldova a scris în repetate rânduri că Năstase ar avea nu mai puţin de 10 case, în realitate, pe lângă casa de la Codru, familia liderului PPDA mai deţine doar două alte case, ambele vechi, moştenite de la părinţi.

Andrei Năstase s-a lansat, oficial, în politică pe 13 decembrie 2015 odată cu alegerea sa în funcţia de preşedinte al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA), apărut în aceeaşi zi prin preluarea şi redenumirea Partidului Forţa Poporului. La noul partid au aderat majoritatea liderilor Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, apărută cu un an mai devreme, în februarie 2015. Platforma Civică şi, mai târziu, partidul condus de Năstase a organizat mai multe proteste antiguvernamentale la Chişinău în perioada anilor 2015—2016.

Candidatul Năstase, favorizat de televiziunea naşului său

Până a intra în politică, Năstase, care este jurist de profesie, a fost procuror, până în 2000, apoi vicedirector la Air Moldova. În 2002 a devenit avocat, meserie practicată până la implicarea sa în politică. Năstase a fost unul dintre avocaţii oamenilor de afaceri Viorel şi Victor Ţopa, condamnaţi la închisoare în R. Moldova, dar care s-au refugiat în Germania. Victor Ţopa, proprietarul postului Jurnal TV, este şi naşul de cununie al lui Andrei Năstase. „Da, sunt finul lui Victor Ţopa. L-am cunoscut în 1998, iar în 1999 mi-a devenit naş de cununie. De atunci, suntem într-o relaţie foarte bună. Nu sunt însă dependent de el nici de altcineva. Mă ghidez de propriile principii. Victor şi Viorel Ţopa sunt însă doar victime ale regimului şi nu sunt nici pe departe oamenii pe care-i prezintă o parte din presă”, declara anterior Andrei Năstase pentru ZdG.

Încă de la fondarea Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, acţiunile acesteia s-au bucurat de o promovare intensă la postul Jurnal TV, care aparţine lui Victor Ţopa. La fel, de o reflectare pozitivă la Jurnal TV s-a bucurat şi PPDA, inclusiv în actuala campanie electorală. În cel de-al doilea raport de monitorizare a mass-media în campania electorală pentru alegerile locale noi din 20 mai 2018, elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent, se spune că, în perioada 28 aprilie – 4 mai 2018, „Jurnal TV a reflectat imparţial toate evenimentele de presă organizate de concurenţi. În acelaşi timp, în alte ştiri cu caracter electoral, se observă defavorizarea candidatei independente Silvia Radu şi favorizarea candidatului PPDA/PAS/PLDM, Andrei Năstase”.

Cele „10 case” ale lui Năstase sunt, de fapt, trei

Candidatul Năstase locuieşte într-o casă de lux din or. Codru, mun. Chişinău. Oficial, conform datelor cadastrale, imobilul valorează 2,23 milioane de lei şi are o suprafaţă de 156 m.p., fiind dată în exploatare în 2014. Casa este însă înregistrată pe numele mamei sale, Anna, de 79 de ani, care locuieşte în satul ei de baştină, Mândreşti, Teleneşti.

Casa în care locuiește candidatul comun PPDA-PAS la primăria Capitalei se află în suburbia Codru a mun. Chișinău și a fost dată în exploatare în iunie 2014

„Când am început să-mi construiesc casa, era o perioadă foarte tulbure, când m-am luat la luptă cu acest regim care, pe de o parte, îşi zicea pro-european, iar pe de altă parte, jefuia oamenii, îi deposeda de afaceri. Atunci am zis că, dacă ies în spaţiul public şi mă bat cu ei, atunci trebuie să mă protejez. N-am făcut nimic altceva decât să mă protejez şi mi-am protejat ceea ce aveam mai scump – casa familiei mele. Eu ţin foarte mult la casa părintească, la casa familiei pe care eu împreună cu soţia şi cu copiii mei am reuşit s-o avem. Dacă aş fi fost un angajat la stat, dacă aş fi trăit din banii primiţi de la stat, ar fi trebuit să dau socoteală – ce fac cu casa mea, cu banii mei. Dar atâta timp cât eu mi-am adus banii acasă, toţi banii pe care i-am făcut în străinătate, nu i-am dus în offshore-uri, şi după 12 ani de trăit într-un cămin studenţesc era absolut firesc să pot să am o casă, o masă, un loc în care să pot trăi cu familia mea”, explică Năstase de ce a înscris casa pe numele mamei sale pensionare.

Casa lui Năstase din s. Mândreşti, Teleneşti, donată de mama candidatului

Deşi în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate depusă în 2016 la Comisia Electorală Centrală (CEC) liderul PPDA indica 10 construcţii la categoria „case de locuit”, informaţie intens mediatizată la instituţiile de presă afiliate Partidului Democrat din Moldova (detalii AICI și AICI), în realitate, Năstase este proprietarul sau co-proprietarul a doar 3 case, celelalte 7 fiind construcţii accesorii şi anexe. Astfel, pe lângă casa de la Codru, în care locuieşte, Năstase este şi proprietarul casei părinteşti de la Mândreşti, care i-a fost lăsată drept moştenire cu toate anexele sale.

Casa familiei Năstase din s. Bâc, com. Bubuieci, donată de soacra candidatului

De asemenea, familia lui Năstase a primit drept moştenire 2/3 din casa părinţilor soţiei sale, din Bubuieci, mun. Chişinău. Alături, pe aceeaşi stradă, soţii Năstase mai deţin două terenuri pentru construcţii: unul de 25 de ari, cumpărat în 2010 de la mama soţiei politicianului, şi altul cu suprafaţa de 14 ari. Soţii Andrei şi Angela Năstase au în proprietate şi un apartament de 32 m.p. în sectorul Botanica, dar şi două terenuri extravilane la Durleşti, mun. Chişinău.

Veniturile familiei Năstase în 2017

Conform declaraţiei de avere şi interese personale depusă la CEC pe 3 aprilie 2018, candidatul Năstase nu a avut niciun venit de la locul de muncă în 2017, acesta declarând anterior că, odată cu intrarea în politică, şi-a suspendat licenţa de avocat. În schimb, Năstase declară că a obţinut 35 de mii de euro din vânzarea unui Mercedes pe care-l avea în proprietate. Totodată, soţia acestuia, Angela, care locuieşte împreună cu copiii familiei Năstase în Germania, a avut, în 2017, un venit anual de 63 584 de euro de la o companie germană. De asemenea, în bugetul familiei Năstase au mai intrat 14 mii de euro sub formă de indemnizaţii pentru copiii minori. Andrei Năstase deţine un automobil Nissan Maxima, fabricat în 2004, valoarea declarată a căruia este de 10 mii de euro.

„Toată avuţia mea este una pe care am căpătat-o pe căi licite, muncind în R. Moldova şi în străinătate astfel încât să nu am de dat socoteală absolut nimănui. N-am lucrat la stat, n-am lucrat în administraţia publică locală sau centrală, nu am avut banul public la discreţia mea. Dimpotrivă, am lucrat de dimineaţă până seara apărând drepturile omului acasă şi în străinătate”, a declarat Năstase pentru ZdG la începutul acestei campanii electorale.

Donatorii PPDA

Conform rapoartelor privind veniturile şi cheltuielile din campania electorală pentru alegerile locale noi din 20 mai 2018, depuse de PPDA la CEC, rezultă că formaţiunea condusă de Năstase a avut un rulaj financiar modest comparativ cu cel al altor partide participante în această campanie electorală. Până la data de 11 mai, când a fost depus ultimul raport financiar la CEC, în fondul electoral al PPDA, care are candidaţi atât la Bălţi cât şi la Chişinău, au fost vărsate, în total, 292 500 lei. Cei mai mulţi bani au fost donaţi de Alexandru Machedon, proprietarul companiei de telecomunicaţii StarNet. Pe 19 aprilie acesta a donat 200 de mii de lei, iar pe 8 mai – alte 50 de mii. Arina Spătaru, candidata PPDA la funcţia de primară de Bălţi, a donat fondului electoral al partidului 35 de mii de lei. Alte 7500 de lei au venit de la Iurie Serafimovici, membru de partid, şi de la Elena Bordianu. Partidul lui Năstase a mai primit produse de birotică în valoare de 516 lei, 4 bănci pentru parc, cu o valoare totală de 8 mii de lei, şi materiale de construcţii de 1200 de lei. Liderul formaţiunii, Andrei Năstase, nu a contribuit financiar la campania electorală pentru alegerile locale din 20 mai.