• Usatîi îi recomandă președintei Sandu să ia „o decizie rapidă și corectă” privind dizolvarea Parlamentului

  Usatîi îi recomandă președintei Sandu să ia „o decizie rapidă și corectă” privind dizolvarea Parlamentului
  18 ianuarie 2021 | 16:39

  Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, îi recomandă președintei Maia Sandu să ia „o decizie rapidă și corectă” privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. În opinia lui Usatîi cea mai bună soluție ar fi desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru pentru care nu vor vota deputații PSRM și cei din platforma parlamentară „Pentru Moldova”.

  În contextul deciziei magistraților Curții Constituționale, care au punctat că Parlamentul nu se poate autodizolva, Renato Usatîi a declarat în cadrul unei intervenții pe o rețea de socializare că președinta trebuie să desemneze cât mai curând un candidat pentru funcția de premier, care nu va primi votul de încredere al deputaților, mergând astfel spre alegeri parlamentare anticipate.

  Totodată, acesta spune că Sandu ar putea merge și pe o candidatură pe care socialiștii și cei din „Pentru Moldova” ar vota-o, iar în vară aceștia ar demite Cabinetul de miniștri, astfel încât alegerile parlamentare anticipate să fie organizate în toamna acestui an, acesta fiind planul lui Igor Dodon.

  „După cum văd poziția PAS nu s-a schimbat, ei vor să fie organizate alegeri anticipate. Maia Sandu are două variante: să desemneze un candidat pentru care nu vor vota socialiștii și cei de la Șor sau să își asume toate riscurile și să înainteze un oarecare candidat pe care aceștia îl votează, apoi în vară îl demit. Scenariul lor este ca alegerile să fie organizate în luna octombrie. Eu sunt sigur că, candidatura mea nu va fi votată nici de PSRM, nici de Partidul Șor. Sunt propus de 2 ori, nu sunt votat și mergem la alegeri anticipate în prima duminică din luna iunie. Dacă vom umbla cu clocitul, alegerile vor fi nu mai degrabă de luna octombrie, așa cum vrea Dodon”, a spus Usatîi.

  Liderul „Partidului Nostru” susține că nu insistă să fie el desemnat drept candidatul care nu va primi votul deputaților. „Poate mai există și alte persoane pentru care Dodon și Șor nu ar vota”, spune el.

  Acesta susține că ar urma să aibă o întrevedere cu președinta Sandu, la revenirea în țară după vizita de la Bruxelles, pentru a vedea ce opțiune de dizolvarea a Parlamentului propune aceasta.

  „Așteptăm să se întoarcă doamna Sandu din Bruxelles. Am discutat că vom avea o discuție după această vizită. Vom vedea care este poziția, dar eu voi insista, pentru că asta își doresc cetățenii, ca Parlamentul să fie dizolvat cât mai repede”, a mai spus Renato Usatîi.

  Liderul „Partidului Nostru” a spus, săptămâna trecută, că îi va propune președintei Sandu să îl desemneze pentru funcția de prim-ministru al țării. Acesta spune că a decis să meargă la acest pas fiind sigur că nu va primi încredere din partea deputaților, astfel fiind demarat procesul de dizolvare al Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

  Tot în aceeași zi, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a propus să fie desemnat de președinta Sandu la funcția de prim-ministru, precizând că nu mai are „răbdare” să vadă ce se întâmplă în țară.

  „Spuneţi-i Maiei Sandu să mă înainteze la funcţia de prim-ministru şi să vedeţi ce fac eu din ei toţi – şi din Parlament, şi din toţi. Eu nu mai pot răbda. Ori fac altceva, ori trebuie să-i pun pe toți să lucreze”, a spus Vladimir Voronin.

  În replică Sandu a spus că o eventuală candidatură pentru funcția de prim-ministru va duce la amânarea alegerilor parlamentare anticipate și că cea mai scurtă cale de dizolvarea a Parlamentului ar fi ca magistrații Curții Constituționale să se pronunțe pozitiv pe sesizarea deputaților PAS, care vor să știe dacă instituția se poate autodizolva. Aceasta a promis să vină cu o soluție văzută de ea, în cazul unui răspuns negativ dat de CC.

  Curtea Constituțională a declarat luni, 18 ianuarie, inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de auto-dizolvare a Parlamentului.

  Președinta Sandu a semnat la 31 decembrie decretul prin care l-a desemnat ca premier interimar pe Ministrul de Externe, Aurel Ciocoi.

  „În condițiile în care premierul demisionar Ion Chicu a refuzat să asigure interimatul, până la numirea unui nou Guvern, Președintele, conform Constituției, numește premierul interimar, în mod obligatoriu, din rândul miniștrilor”, a explicat președinta.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Comisia pentru investigarea circumstanțelor atacului de tip raider asupra băncilor și companiilor de asigurări a prezentat raportul în plenulul Parlamentului

  Raportul Comisiei de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor preluării forțate (atac de tip raider) a acțiunilor băncilor comerciale, companiilor de asigurări/reasigurări din Republica Moldova, exer…
  Comisia pentru investigarea circumstanțelor atacului de tip raider asupra băncilor și companiilor de asigurări a prezentat raportul în plenulul Parlamentului

  DOC/ În atenția călătorilor: intră în vigoare noi reguli de trecere a frontierei de stat

  Poliţia de Frontieră informează cetăţenii despre ultimele modificări stipulate în Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinară în Sănătate Publică din 4 martie 2021 cu privire la regulile de intrare în R. Moldova…
  DOC/ În atenția călătorilor: intră în vigoare noi reguli de trecere a frontierei de stat

  VIDEO/ R. Moldova a recepționat primul lot de vaccin anti-COVID-19, achiziționat prin intermediul platformei COVAX

  Autoritățile din R. Moldova a recepționat astăzi, 4 martie, lotul de 14.400 doze de vaccin AstraZeneca, procurat prin intermediul platformei COVAX. Prezentă la eveniment, Maia Sandu, președinta R. Moldova, a de…
  VIDEO/ R. Moldova a recepționat primul lot de vaccin anti-COVID-19, achiziționat prin intermediul platformei COVAX

  MSMPS: Peste 3800 de cadre medicale au fost vaccinate până acum împotriva COVID-19

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că până acum au fost vaccinate împotriva noului coronavirus 3849 de cadre medicale. Potrivit MSMPS, în 24 de ore au fost imunizate 1245 de medi…
  MSMPS: Peste 3800 de cadre medicale au fost vaccinate până acum împotriva COVID-19

  OMS înregistrează o creştere a cazurilor noi de COVID-19 în Europa după şase săptămâni de declin

  Numărul de noi cazuri de COVID-19 creşte din nou în Europa, după şase săptămâni de declin, a anunţat joi conducerea regională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters. „Constatăm o recrudesce…
  OMS înregistrează o creştere a cazurilor noi de COVID-19 în Europa după şase săptămâni de declin