Principală  —  IMPORTANTE   —   Vladimir Voronin îi cere Maiei…

Vladimir Voronin îi cere Maiei Sandu să-l desemneze la funcţia de premier: „Eu nu mai pot răbda”

Fostul președinte de țară, liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, îi cere președintei Maia Sandu să-l desemneze la funcţia de prim-ministru. Acesta spune că este gata să preia conducerea Executivului pentru a-i pune pe toți să lucreze.

În cadrul unei emisiuni de la N4, Voronin a propus să fie desemnat de președinta Sandu la funcția de prim-ministru, precizând că nu mai are „răbdare” să vadă ce se întâmplă în țară.

„Spuneţi-i Maiei Sandu să mă înainteze la funcţia de prim-ministru şi să vedeţi ce fac eu din ei toţi – şi din Parlament, şi din toţi. Eu nu mai pot răbda. Ori fac altceva, ori trebuie să-i pun pe toți să lucreze”, a spus Vladimir Voronin.

Întrebat dacă analizează asta în serios, Voronin a spus: „O să mă gândesc, o să mă consult, dar acum nu sunt alte variante decât să scăpăm de această lepădătură de Parlament şi de această mafie banditească”.

Liderul PCRM este de părere că odată cu Ion Chicu trebuia să demisioneze întreg Cabinetul de miniștri.

Cât privește viitoarele alegeri parlamentare anticipate, acesta se declară sigur că PCRM va participa.

„Noi mergem cu lista partidului. Vom hotărî toți. Da, noi avem experiență. Trebuie să luăm majoritate. Noi nu am construit porțile raiului în cei 8 ani de guvernare, dar am dezvoltat țara. Unii ne învinuiesc că am plecat, alții ne întreabă de ce nu revenim. Votați-ne și noi revenim la guvernare. Să vedeți ce vom face din această bandă, vor ieși pene din ei”, a mai spus Vladimir Voronin.

Tot marți seara, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a spus că îi va propune președintei Maia Sandu să îl desemneze pentru funcția de prim-ministru al țării. Acesta spune că a decis să meargă la acest pas fiind sigur că nu va primi încredere din partea deputaților, astfel fiind demarat procesul de dizolvare al Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Usatîi a declarat în cadrul unei emisiuni de la TV8 că, după ce președinta Sandu va reveni la Chișinău de la Kiev va solicita o întrevedere cu aceasta, pentru a-i propune să fie desemnată candidatura sa pentru funcția de prim-ministru.

„Îi voi propune să ne întâlnim și să mă desemneze candidat (la funcția de prim-ministru – n.r.). Să vedeți ce față vor avea Greceanîi, Bătrîncea și Țîrdea. Ei vor vota chiar și pentru un scaun, doar să nu fie dizolvat Parlamentul, dar pentru mine ei nu vor vota. Nici PAS nu va vota. (…) Usatîi vrea să fie candidatul care nu va primi votul deputaților”, a spus acesta.

Președinta Sandu a semnat la 31 decembrie decretul prin care l-a desemnat ca premier interimar pe Ministrul de Externe, Aurel Ciocoi.

„În condițiile în care premierul demisionar Ion Chicu a refuzat să asigure interimatul, până la numirea unui nou Guvern, Președintele, conform Constituției, numește premierul interimar, în mod obligatoriu, din rândul miniștrilor”, a explicat președinta.