Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Fosta ministră română…

ULTIMA ORĂ Fosta ministră română de Finanțe, Anca Dragu, numită de Parlament în funcția de guvernatoare a BNM

Sursa foto: digi24.ro

Fosta ministră română de Finanțe, Anca Dragu, senatoare a Uniunii Salvați România (USR) de București, a fost numită vineri, 22 decembrie, la funcția de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost aprobat de Parlament cu 58 de voturi.

Anca Dragu a obținut cetățenia R. Moldova joi, 21 decembrie, în ziua în care Octavian Armașu a fost revocat din această funcție.

Vineri dimineață, 22 decembrie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că va propune plenului Legislativului numirea Ancăi Dragu în funcția de guvernator al BNM.

Potrivit lui Grosu, Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE. Ea a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președintă a Senatului României.

Pe 21 decembrie 2023, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost revocat din funcție. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 81 de deputați.

Revocarea din funcție a guvernatorului BNM a fost propusă după audierile organizate de Parlament cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. În document se constată „activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în contextul auditului proceselor și persoanelor implicate în dosarul «Frauda Bancară»”. Totodată, în proiectul de hotărâre se stipulează că Octavian Armașu nu a îndeplinit condițiile de exercitare a atribuțiilor stabilite în legislație.