Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Directorul Centrului Național…

ULTIMA ORĂ Directorul Centrului Național Anticorupție, revocat din funcție după ce Parlamentul a constatat „o activitate ineficientă și nesatisfăcătoare a CNA” în prevenirea și combaterea corupției

Directorul Centrului Național Anticorupție, Ruslan Flocea a fost revocat din funcție după ce Parlamentul a constatat „o activitate ineficientă și nesatisfăcătoare a CNA” în prevenirea și combaterea corupției.

„Nu există rezultate pozitive în activitatea CNA pe domeniul investigării schemelor de corupție, prevenirea și combaterea corupției, identificarea corupției în domeniul justiției. Lipsește un control managerial eficient în cadrul CNA. Nu au fost întreprinse măsuri suficiente de combatere a corupției în interiorul CNA. (…) A propune revocarea din funcție a directorului Centrului Național Anticorupție, Ruslan Flocea pe motiv de constatare, în rezultatul controlului parlamentar efectuat, a unei activități nesatisfăcătoare în domeniul prevenirii și combaterii corupției, a actelor conexe corupției și a faptelor de comportament corupțional”, a declarat Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități.

Proiectul privind revocarea din funcție a directorului CNA a fost susținut de 55 de deputați.

„Se ia act de Raportul de evaluare a activității Centrului Național Anticorupție pentru perioada ianuarie 2016 – septembrie 2021. Se constată o activitate ineficientă și nesatisfăcătoare a Centrului Național Anticorupție în prevenirea și combaterea corupției, a actelor conexe corupției și a faptelor de comportament corupțional. Se transmite Raportul de evaluare a activității Centrului Național Anticorupție pentru perioada ianuarie 2016 – septembrie 2021 Ministerului Justiției, Procuraturii Generale și Serviciului de Informații și Securitate pentru întreprinderea măsurilor necesare”, se arată în proiectul de hotărâre al Parlamentului.

Directorul CNA, Ruslan Flocea nu s-a prezenta la Parlament. El consideră că raportul de evaluare activității CNA „este expresia unei distorsionări intenționate a realității, o manipulare crasă a cifrelor și o lipsă totală de întelegere a proceselor”.

„Nu voi da curs invitației de a participa în plenul Parlamentului la un exercițiu formal, din moment ce decizia de a mă demite a fost deja luată. Cel puțin asta reiese din declarațiile publice ale unor reprezentanți ai PAS care au afirmat, cu fiecare ocazie, că directorul CNA va fi demis după așa-zisa evaluare”, a menționat Flocea.

Centrul Național Anticorupție califică raportul de evaluare a activității CNA pentru perioada ianuarie 2016 – septembrie 2021, drept unul imprecis, superficial și lipsit de obiectivitate. DETALII

La 14 septembrie curent, s-a desfășurat prima ședință comună a Comisiei securitate națională apărare și ordine publică și a Comisiei juridice, numiri și imunități privind evaluarea activității CNA. Ședința, care a fost una organizatorică, s-a desfășurat ca urmare a adoptării de Parlament, la 9 septembrie curent, a Hotărârii privind inițierea controlului parlamentar asupra activității CNA.

În cadrul ședinței comune, deputatul Lilian Carp a fost ales președinte al comisiei responsabile de desfășurarea controlului parlamentar. Membrii comisiei au decis că intervalul de timp al activității CNA, care va fi supus evaluării va constitui perioada 2016 – 2021.

Totodată, de către membrii comisiei au fost stabilite o serie de subiecte prioritare care vor fi examinate în procesul de evaluare.

Printre acestea se menționează: faptele de corupere a deputaților și acțiunile întreprinse de CNA în vederea elucidării acestor cazuri; fluctuația cadrelor în instituție; audierea și evaluarea raportului CNA pentru anul 2020; obiectivele pe care și le-a asumat fiecare dintre conducătorii CNA, în perioada de referință și gradul de realizare a acestora; evaluarea rapoartelor de monitorizare a activității CNA de către instituțiile internaționale și a recomandărilor pentru perioada 2016-2021; numărul proceselor penale investigate de colaboratorii CNA privind faptele de corupție în domeniul justiției, inclusiv cele finalizate și expediate instanțelor de judecată; activitatea subdiviziunii securitate internă a CNA, cazurile de cercetare a colaboratorilor CNA; etc.