Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Comisia Europeană recomandă…

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE

Sursa foto: AFP

Comisia Europeană (CE) recomandă miercuri, 8 noiembrie, Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE. Anunțul a fost făcut în urmă cu câteva minute de președinta CE, Ursula von der Leyen, care a prezentat Raportul de extindere al Uniunii Europene.

Totodată, CE recomandă acordarea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE pentru Georgia.

„(…) După 10 ani, astăzi este o zi istorică, Comisia recomandă Consiliului să deschidă negocierile cu Ucraina și R. Moldova. R. Moldova nu se confruntă cu un război convențional, dar face obiectul unor presiuni de destabilizare constantă la adresa democrației sale și suferă și de pe urma consecințelor războiului (…)”, a declarat Ursula von der Leyen.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, consideră că începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE trebuie să fie o „decizie firească acum, la final de an”. În același timp, potrivit europarlamentarului, o eventuală decizie pozitivă a Consiliului European în luna decembrie trebuie urmată cât mai curând de prima conferință interguvernamentală de negociere UE – Moldova.

Săptămâna trecută, publicația Politico scria pe surse că CE va recomanda deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE, cu solicitarea ca aceste țări să facă „progrese tehnice”. Astfel, R. Moldova va trebui să realizeze o serie de reforme care va duce la „crearea unui sistem judiciar solid și independent și la protejarea drepturilor minorităților”.

„Acestea nu vor fi avertismente minore”, a spus un oficial francez pentru sursa citată, adăugând zâmbind: „Nu ar fi prima dată când Bruxelles-ul deghizează implicații politice majore în detalii tehnice”.

În ultimul an, Moldova a început să facă progrese rapide în procesul de aderare la UE. Politicienii au anunțat chiar și data preconizată pentru finalizarea integrării – 2030. Între timp, țara a primit nouă condiționalități privind reformele care trebuie realizate până în 2023.

Pe 27 octombrie 2023, Cabinetul de miniștri a aprobat Planul național de acțiuni pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027. Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a declarat atunci în cadrul unei conferințe de presă că documentul conține aproximativ 1200 de acțiuni concrete sau legi care urmează să fie puse în aplicare odată cu procesul de aderare a R. Moldova la UE.

Mai exact, Planul Național pentru Aderare, care reprezintă documentul strategic de aliniere a legislației naționale la acquis-ul UE, este structurat pe șase clustere care acoperă 33 de capitole ale legislației UE și criteriul politic. Planul conține șapte compartimente: măsurile de implementare; Acquis-ul UE care se planifică a fi transpus; referința la documentele din care derivă angajamentul; indicator de performanță; termenul de realizare a măsurii; instituțiile responsabile; costuri estimative/ sursa de acoperire a cheltuielilor.

Potrivit documentului, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) va transmite tuturor instituțiilor vizate, până pe 31 decembrie 2023, orientările și instrucțiunile privind procesul de planificare, raportare și monitorizare a Planului Național pentru Aderare.

R. Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022. Pentru a deveni membră a UE, R. Moldova trebuie să îndeplinească condițiile de aderare. Comisia Europeană susține că procesul de aderare rămâne bazat pe criterii și condiții stabilite anterior și în baza cărora statele au aderat la UE. Asta permite ca orice țară aflată în proces să progreseze pe baza meritelor proprii, dar și stabilește că drumul către UE poate fi inversat, dacă condițiile de bază nu mai sunt îndeplinite.