Principală  —  IMPORTANTE   —   Trei concurenți electorali, atenționați de…

Trei concurenți electorali, atenționați de CEC, după efectuarea controlului reflectării veniturilor și cheltuielilor în campania electorală pentru alegerile locale din 29 mai

Imagine-simbol

Trei concurenți electorali au fost atenționați de Comisia Electorală Centrală (CEC) urmare a efectuării controlului reflectării veniturilor și cheltuielilor în campania electorală pentru alegerile locale noi din 29 mai curent.

Astfel, concurentul electoral Partidul Politic „Șor” a fost atenționat asupra neadmiterii abaterilor de la prevederea legală ce impune evaluarea la prețul de piață a donațiilor în mărfuri și servicii. „Or, în acest fel sunt reduse artificial cheltuielile de campanie și, în consecință, diminuat formal plafonul cheltuielilor care poate fi utilizat în campanie”.

Totodată, concurenții electorali Partidul politic ,,Partidul Nostru” și Partidul Liberal au fost atenționați despre neadmiterea încălcării prevederilor legale privind condițiile pe care trebuie să le întrunească materialele de publicitate electorală, prin indicarea denumirii concurentului electoral, data tipăririi, tirajul materialului şi denumirii tipografiei care l-a tipărit.  

Examinând informația prezentată în urma controlului reflectării veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile locale noi din 29 mai 2022, CEC a atestat anumite carențe nesemnificative, care urmează a fi sau au fost înlăturate.

CEC este îngrijorată de utilizarea de către concurenții electorali a mecanismului de evitare a tranzacțiilor directe prin intermediul contului bancar cu mențiunea ”Fond electoral”. Potrivit CEC, asemenea acțiuni afectează principiul transparenței finanțării campaniilor electorale, dar și cel al egalității.

Publicitate
Publicitate

„CEC a controlat veridicitatea și respectarea normelor legale privind raportarea finanțării campaniei electorale pentru alegerile locale noi din 29 mai curent. În cadrul controlului, Comisia a analizat rapoartele prezentate de concurenții electorali (inclusiv informațiile suplimentare solicitate de CEC), datele disponibile în spațiul public, informațiile prezentate de organele electorale ierarhic inferioare și autorități publice și a efectuat controlul acestora”, anunță Comisia.

CEC a solicitat concurenților electorali să respecte întocmai prevederile legale privind finanțarea campaniei electorale ca precondiție pentru legitimitatea alegerilor.

Potrivit Codului electoral, CEC, în calitatea sa de organ independent de supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, colectează și sistematizează rapoartele privind finanțarea campaniilor electorale prezentate de concurenții electorali.

Duminică, 29 mai, s-au desfășurat alegeri locale noi în 10 localități din țară. În cele 10 circumscripții electorale au fost înregistrați în calitate de concurenți electorali 8 partide politice și un bloc electoral.

Publicitate
Publicitate