Principală  —  IMPORTANTE   —   Șefa Cabinetului de Miniștri, Natalia…

Șefa Cabinetului de Miniștri, Natalia Gavrilița, despre suspendarea licenței de emisie pentru șase posturi TV: „Decizia are drept scop să securizeze spațiul informațional din țară, să elimine manipularea și propaganda, elemente corupte și deosebit de periculoase”

Foto: gov.md

Prim-ministra Natalia Gavrilița a comentat decizia Comisiei Situații Excepționale, prin care au fost suspendate licențele de emisie pentru șase posturi de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV. Potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a șefei Guvernului, aceste televiziuni au reflectat „în mod tendențios și manipulatoriu evenimentele din țara noastră dar și cele legate de războiul din Ucraina” și „au încălcat grav și în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale”.

„La aproape 300 de zile de război în Ucraina, propaganda în Republica Moldova nu a contenit, ba mai mult – aceasta s-a intensificat. În situația în care împotriva țării noastre se desfășoară nu doar un război energetic, dar și unul informațional, avem responsabilitatea și chiar obligația de a ne proteja cetățenii și țara.

Decizia de astăzi are drept scop să securizeze spațiul informațional din țară, să elimine manipularea și propaganda, elemente corupte și deosebit de periculoase, mai ales în perioada dificilă pe care o traversăm”, se arată în mesajul Nataliei Gavrilița.

Potrivit Dispoziției CSE din 16 decembrie 2022, decizia a fost luată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale menționează că „Întreprinderea de Stat „Radiocomunicații” și distribuitorii de servicii media audiovizuale vor sista difuzarea și, respectiv, distribuirea serviciilor media audiovizuale incluse în prezenta dispoziție”.

Dispoziția intră în vigoare din momentul emiterii, se mai menționează în documentul aprobat de CSE.

Posturile de televiziune TV 6, Orhei TV și Primul în Moldova, apropiate deputatului fugar Ilan Șor, au venit cu o reacție față de decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a le suspenda, pe perioada stării de urgență, licențele de emisie.

Cele trei posturi au publicat mesaje aproape identice în care spun că „argumentarea CSE este total neîntemeiată” și fac „apel la comunitatea internațională, corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova, care trebuie să dea o apreciere justă” a deciziei CSE privind suspendarea licențelor de emisie.