Principală  —  IMPORTANTE   —   Igor Dodon: „Procurăm vaccin masiv,…

Igor Dodon: „Procurăm vaccin masiv, cum am spus în luna iunie, circa un milion de vaccin Sputnik V. Prețul care va fi înregistrat în timpul apropiat în R. Moldova este cel mai ieftin”. În același timp, responsabilii de achiziții spun că negocierile cu producătorii de vaccin continuă

Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate declară că negocierile directe cu producătorii de vaccin împotriva COVID-19 continuă, în timp ce liderul socialiștilor anunță în cadrul emisiunii sale Președintele Igor Dodon răspunde”, vineri, 9 aprilie, despre achiziționarea vaccinului Sputnik V.

„Dacă procurăm vaccinul masiv, cum am spus în luna iunie, este vorba de circa un milion de vaccin Sputnik V și acest lucru este real, apropo prețul care va fi înregistrat în timpul apropiat în R. Moldova este cel mai ieftin pentru Sputnik”, a menționat Igor Dodon.

DODON: „Sputnik este în jur de 10 dolari un vaccin, adică 20 de dolari complet”.

Continuă negocierile directe cu producătorii de vaccin împotriva COVID-19, anunță tot vineri, 9 aprilie, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate.

„La licitația care a fost anunțată pentru procurarea vaccinurilor nu s-a înregistrat nimeni, pentru că nu sunt atât de mulți doritori să vândă vaccin, pentru că producătorii au foarte multe comenzi. Prin urmare, trebuie negociat direct. Cine va negocia direct? În timpul stării de urgență, Guvernul are competențe să meargă la negocieri directe” a mai declarat Igor Dodon.

Vineri, 2 aprilie, Igor Dodon a declarat însă în cadrul emisiunii sale “Președintele Igor Dodon răspunde” că, ar urma să fie cumpărate 500 de mii de doze, dar nu un milion de doze, cum anunță vineri, 9 aprilie.

DODON: „Am discutat cu partea rusă, procesul de achiziționare a vaccinului, pentru că cunoașteți că noi am lansat o procedură, Guvernul R. Moldova a lansat o procedură de cumpărare din contul statului și am spus că partea moldovenească, adică noi suntem gata să cumpărăm cel puțin 500 de mii de doze a vaccinului Sputnik V și suntem gata să plătim banii, banii sunt în buget. Eu cred că celelalte 500 de mii de doze ar putea să vină în luna mai – iunie sau să înceapă livrarea în luna mai-iunie, în funcție de posibilitățile, care sunt de producere, aici în Federația Rusă”.

Avem nevoie de mai mult vaccin rusesc”.

R. Moldova a inițiat procedura procurării a 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19, fiind dispusă să achite 70 de milioane de lei, adică aproximativ 175 de lei pentru o singură doză. Anunțul privind licitația pentru procurarea vaccinului în cadrul planului național de imunizare COVID-19 a fost publicat pe pagina Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate la 18 martie.

În paralel, autoritățile au anunțat despre lansarea unei runde de negocieri directe cu producătorii, fără publicare, cu producătorii de vaccinuri, fapt devenit posibil după ce, la 12 martie, cu votul a 68 de deputați, s-a aprobat proiectul de lege privind modalitatea de procurare simplificată și rapidă a vaccinurilor anti-COVID.

Responsabilii din cadrul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate au suspendat licitația pentru procurarea a 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID pentru utilizarea în cadrul planului național de imunizare COVID-19. 

Marți, 30 martie, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a reluat licitația pentru procurarea dozelor de vaccin anti-COVID.

Tot pe 30 martie, CAPCS anunță că se dorește procurarea a 100 de mii de doze, pentru un curs complet de vaccinare per persoană, fiind dispusă să achite 35 de milioane de lei.

Reprezentanții CAPCS suțineau că o astfel de decizie a fost luată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în contextul în care autoritățile „optează mai mult pentru achiziționarea vaccinului direct de la producători”.

Anunțul despre reluarea licitației a fost făcut pe site-ul licitațiilor publice. Totodată, autoritățile au menționat că termenul de depunere a ofertelor este de la 1 până pe 8 aprilie.