Principală  —  IMPORTANTE   —   Radiografie electorală: Totul despre candidații…

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.38

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Circumscripția uninominală nr. 38 include 25 de localități din raionul Hâncești. În această circumscripție s-au înregistrat pentru a participa în campanie electorală doar patru candidați. Primul în buletinul de vot la alegerile din 24 februarie va figura Alexandru Botnari (PDM), fiind urmat de Victor Perțu (Partidul „Șor”), Petru Corduneanu (PSRM) și Grigore Cobzac (Blocul ACUM).

Foto: candidat.md

Alexandru Botnari, PDM

Alexandru Botnari este primar al orașului Hâncești din 2013, când a fost ales drept candidat independent. Ulterior, acesta a aderat la PDM.  Botnari a ocupat și fotoliul de viceministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Acesta a devenit cunoscut opiniei publice mai ales graţie maşinii de lux, luată în comodat din banii publici de către primăria în care activa, un Audi Q7, la un preţ de aproximativ 25 de mii de euro. Alexandru Botnari explica atunci că are nevoie de un asemenea autoturism pentru prestație în fața delegațiilor străine.

În 2015, Ziarul de Gardă scria că Botnari a fost figurat în trei dosare. În primul caz, instanţa l-a obligat să întoarcă o datorie de 67 de mii de euro unei persoane. În alt caz, în 2011, funcţionarul a fost obligat să restituie 20 de mii de euro, bani împrumutaţi în 2008 de la o persoană fizică. La început de 2015, o altă persoană a depus o cerere de chemare în judecată pentru revendicarea de la Alexandru Botnari a sumei de 25 de mii USD, datorie contractuală, şi alţi 90 de mii USD sub formă de penalităţi. Atunci una dintre persoane a declarat pentru ZdG că i-a împrumutat bani primarului în schimbul promisiunii de a i se oferi un spațiu în noua piață din Hâncești.

Botnari este fondator al firmei „Petrocub& Co”, specializată în comercializarea produselor petroliereConform unui articol publicat de Moldova Curată,  fiul lui Botnari deține acțiuni în cadrul acestei companii, iar în ultimii doi ani  „Petrocub& Co” a câștigat contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitațiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400 de mii de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hâncești.

Primarul de Hâncești declară că în perioada 2017 – 2018 a ridicat un salariu de peste 205 mii lei de la Primăria Hîncești. Conform declarației de avere și interese, acesta deține un teren și o casă de locuit de 101 m2, pe care a dobândit-o în 1990. Primarul mai declară că în 2006 și 2011 a contractat două împrumuturi în valoare totală de 850 de mii de lei, pe care trebuie să le întoarcă până în 2021 și, respectiv, 2031.

Foto: Facebook/Victor Perțu

Victor Perțu, Partidul „Șor”

Victor Perțu este jurist de profesie și activează în prezent în calitate de director general al SA „Regia Apă Canal-Orhei”, funcție din care a obținut în perioada 2017 – 2018 un salariu de aproape 304 mii de lei.

Conform declarației de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, candidatul Partidului „Șor” a obținut și un onorariu de aproape 174 de mii de lei de la Biroul asociat de avocați „Partenerii Justiției”. Victor Perțu deține cota-parte dintr-un apartament de 91 m2, dobândit în 2018, iar familia sa a achiziționat în 2015 un BMW, valoarea căruia se ridică la aproape 15 mii de euro. Perțu indică că în 2018 a contractat și un împrumut în valoare de 450 de mii de lei, scadent în 2038.

Petru Corduneanu, PSRM

Corduneanu a ajuns în Parlament în vara anului 2017. Acesta a fost protagonistul mai multor investigații jurnalistice, fiind un personaj cheie din organele Ministerului Afacerilor Interne din perioada guvernării comuniste.

Corduneanu a fost anchetat penal în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, fiind însă achitat. Punctul final în acest dosar a fost pus de Curtea Supremă de Justiție.  Ziarul de Gardă scria că în august 2014, Petru Corduneanu, ex-şeful Direcţiei Ordine Publică din cadrul MAI în perioada protestelor din aprilie 2009, a fost declarat nevinovat de către Judecătoria Buiucani, după ce Valentina Cuşnir, pe atunci deputată, l-a acuzat că ar fi maltratat-o.

Între timp, Petru Corduneanu s-a implicat în politică. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 acesta a candidat pe listele PSRM-ului condus de Igor Dodon, fiind pe locul 30, nereuşind, la acel moment, să acceadă în Parlament. Pentru că nu a reuşit să ajungă deputat, a candidat, în vara anului 2015 pe listele aceluiaşi partid, pentru funcţia de consilier municipal, de această dată, cu succes, pentru că a reuşit să acceadă în Consiliu.

Corduneanu declară pentru ultimii doi ani un salariu cumulativ de peste 230 de mii de lei de la Parlament și Primărie, la care se mai adaugă o pensie de aproape 206 mii lei și o indemnizație de circa 69 de mii de lei. Conform declarației de avere și interese personale, Corduneanu deține un apartament de 165 de m2 și un automobil de model Skoda Superb, procurat în 2016 cu 10 mii de lei. Totodată, acesta conduce, în baza unui contract translativ de posesie și de folosință, mașină Skoda Superb fabricată în 2018.

Foto: acum.md

Grigore Cobzac, Blocul ACUM

Grigore Cobzac este deputat în Parlament din 2014, anterior deținând funcția de președinte al raionului Hâncești.

În 2015, Ziarul de Gardă a scris că în perioada în care a fost preşedinte al raionului Hânceşti, Cobzac a obţinut peste 40 de contracte cu instituțiile statului prin intermediul firmei „Digricom” SRL, condusă  atunci de el şi de fiul său, Victor. Cele mai multe dintre aceste contracte au fost încheiate cu primării din Hâncești sau chiar cu Consiliul Raional Hâncești, pe care Cobzac îl conducea. Deputatul declara atunci că a fost respectată legea întocmai și că firma sa câștiga licitații încă înainte ca el să devină președinte de raion.

În perioada 2017 – 2018, Cobzac a ridicat un salariu de peste 303 mii de lei de la Parlament. Conform declarației de avere și interese personale, deputatul deține o casă de locuit de 227 m2, dobândită în 1989, dar și o altă avere imobilă de 59,8 m2. Cobzac mai declară cote de participare în două SRL-uri: „Digricom” (specializată în lucrărie de construcție)  și „Renerg” (specializată în producerea energiei).

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 38