Principală  —  IMPORTANTE   —   Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei,…

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, despre interdicția ÎPS Vladimir de a intra pe teritoriul Ucrainei: „Nimeni nu l-a anunțat”

Sursă foto: mitropolia.md

Afirmația părintelui Pavel Borșevschi despre faptul că Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Vladimir ar fi persona non grata în Ucraina, dat fiind calitatea lui de membru al sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, este „la nivel de zvonuri”, a declarat episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, contactat de ZdG.

ÎPS Vladimir nu a mai vizitat Ucraina încă înainte de perioada pandemiei. Nimeni nu l-a anunțat în scris și nici măcar verbal, că ar avea interdicție de călătorie în Ucraina, dar s-a zvonit că, în cazul în care ar pleca în Ucraina, ar avea anumite probleme. Au fost întotdeauna la nivel de zvonuri aceste informații”, Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei.

Purtătorul de cuvânt a confirmat faptul că mormântul părinților Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove, ÎPS Vladimir sau Nicolae Cantarean, pe numele său de mirean, se află în Ucraina, însă „nu a mers în această perioadă acasă din varii motive”.

Dumnealui mi s-a plâns, nu o dată, că nu poate merge la mormântul părinților lui din regiunea Cernăuți, pentru că este persoană non grata pe teritoriul Ucrainei. Credeți că este puțin în sufletul mitropolitului? Îl doare, foarte mult îl doare. Clar că el niciodată nu o să zică să trecem încolo (la Patriarhia Română n.r.), dar care este ieșirea”, spunea protopopul Pavel Borșevschi, la emisiunea „În Profunzime”, de la PRO TV pe 20 noiembrie curent.

Pe 11 noiembrie 2023, mai mulți preoți și credincioși din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, au semnat o adresare către Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove prin care au cerut inițierea procesului de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română, în contextul „realităților extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din R. Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina”. Scrisoarea a fost publicată pe 13 noiembrie pe pagina de Facebook a Bisericii Sfântul Dumitru.

La începutul lunii septembrie 2023, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care a enumerat o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate. Mitropolitul Vladimir susținea că instituția religioasă, subordonată Moscovei, se află „într-o situație de faliment” și că preoții sunt tentați de statul român, „care le oferă un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale”.

În scrisoarea din 5 septembrie 2023, se spune că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove „este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina”. Astfel, „pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării”. Episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a confirmat pentru Ziarul de Gardă veridicitatea acelei scrisori.

În ultimele luni, zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei și au aderat la Mitropolia Basarabiei. Recent, fondatorul și Prorectorul Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, protopopul Vetcislav Cazacu, a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova, și a aderat la Mitropolia Basarabiei.