Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Adresarea Consiliului eparhial extins al…

Adresarea Consiliului eparhial extins al Eparhiei Chişinăului a Bisericii Ortodoxe din Moldova către cler și popor, „în contextul provocărilor actuale”: „Vă îndemnăm la evitarea alunecării în tot felul de dezbinări, schisme și conflicte, alimentate politic”

Sursa: Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a publicat „adresarea Consiliului eparhial extins al Eparhiei Chişinăului a Bisericii Ortodoxe din Moldova către cler și popor, în contextul provocărilor actuale”, care a fost „adoptată în unanimitate” la sfârșitul ședinței ordinare de joi, 16 noiembrie, a consiliului eparhial extins din cuprinsul Eparhiei Chișinăului a Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Conform declarației, slujitorii și credincioșii sunt îndemnați „să dea dovadă de discernământ cu privire la informațiile apărute în spațiul public și să utilizeze cu cumpătare rețelele de socializare”, în contextul discuțiilor publice despre aderarea Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română și a informațiilor despre numărul în creștere al preoților care au trecut la Mitropolia Basarabiei.

„Adresarea Consiliului eparhial extins al Eparhiei Chişinăului a Bisericii Ortodoxe din Moldova către cler și popor, în contextul provocărilor actuale”:

„Îngrijorați fiind de timpurile grele, apăsătoare și pline de încercări, pe care le parcurge întreaga lume, ne aducem aminte de cuvintele Mântuitorului: „Iar când veți auzi de războaie şi de zvonuri de războaie, să nu vă tulburați, căci trebuie să fie, dar încă nu va fi sfârșitul. Şi se va ridica neam peste neam şi împărăție peste împărăție, vor fi cutremure pe alocuri şi foamete, şi tulburări vor fi. Iar acestea sunt începutul durerilor. Luați seama la voi înșivă.” (Marcu 13,7-9).

Ținând cont de acestea, Vă îndemnăm pe toți la înmulțirea rugăciunii pentru pacea lumii și înțelegerea între conducători și popoare. Având trezvie duhovnicească și nădejdea la Dumnezeu, să-I aducem pocăință sinceră și să ne unim cu El prin împărtășirea cu Sfintele, Preacuratele și de viață făcătoarele Taine ale Mântuitorului Hristos.

Totodată, îndemnăm slujitorii și credincioșii noștri să dea dovadă de discernământ cu privire la informațiile apărute în spațiul public și să utilizeze cu cumpătare rețelele de socializare, cât și alte mijloace de informare.

Considerăm necesar să aducem claritate în noianul de zvonuri lansate în societate cu privire la viața Bisericii Ortodoxe din Moldova. Constatăm, cu regret, caracterul dezbinător pe care îl au anumite mesaje ce vin din partea unor instituții ce ar trebui să consolideze societatea și să contribuie la pace și unitate socială.

Acuzațiile nefondate de necanonicitate și îndemnul făcut preoților și credincioșilor noștri de către Mitropolia Basarabiei de a părăsi Biserica Ortodoxă din Moldova încalcă comuniunea canonică și euharistică pe care Mitropolia Moldovei o are atât cu Patriarhia Română, cât și cu toate celelalte Biserici Ortodoxe canonice din lume.

În acest sens, Vă îndemnăm pe toți, cler și popor, la păstrarea păcii și a unității creștine și la evitarea alunecării în tot felul de dezbinări, schisme și conflicte, alimentate politic.

Fraților clerici, să chibzuim profund şi fără grabă!

Această practică neîntemeiată şi defectuoasă de a părăsi samavolnic jurisdicția eclezială şi de a adera la alte entități religioase, fără carte canonică din partea ierarhului, va fi sancționată în strictă conformitate cu Dreptul Canonic – caterisire. Acest canon funcționează în toate Bisericile Ortodoxe canonice din lume.

La final, ne adresăm către toți cu îndemnul Sfântului Apostol Pavel: „Stăruiți în rugăciune, priveghind în ea cu mulțumire, rugându-vă totodată şi pentru noi, ca Dumnezeu să ne deschidă ușa cuvântului, spre a vesti taina lui Hristos … Umblați cu înțelepciune față de cei ce sunt afară (de Biserică), prețuind vremea” (Coloseni 4, 2-5) și ferindu-vă de a fi implicați în anumite intrigi și urzeli de dezbinare, prin care se încearcă sfâșierea din nou a Cămășii lui Hristos”.

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a respins demersul protopopiatului de Chișinău, sectorul II, cu privire la inițierea procesului de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Decizia a fost luată joi, 16 noiembrie, în cadrul unei ședințe a Consiliului Eparhial.

Declarația a fost făcută de către Vicarul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei.

În mod special, s-a vorbit despre păstrarea și consolidarea Bisericii Ortodoxe din Moldova, în contextul zvonurilor din ultimul timp, precum că Biserica Ortodoxă din Moldova, o parte a clericilor ei vor adera la Mitropolia Basarabiei. Astăzi dezmințim această poziție eronată, promovată în instituțiile media. În cadrul ședinței, a fost adoptată o decizie potrivit căreia, Biserica Ortodoxă din Moldova își păstrează statutul ei actual. Îl avem pe Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova. Clerul și poporul rămâne fidel Bisericii Ortodoxe din Moldova și Înaltpreasfințitului Mitropolit VladimirNu vor fi inițiate discuții privind aderarea Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia Română sau la alte structuri”, a declarat Ioan Moșneguțu.

Pe 11 noiembrie 2023, mai mulți preoți și credincioși din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, au semnat o adresare către Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove prin care au cerut inițierea procesului de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română, în contextul „realităților extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din R. Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina”. Scrisoarea a fost publicată pe 13 noiembrie pe pagina de Facebook a Bisericii Sfântul Dumitru.

La începutul lunii septembrie 2023, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care a enumerat o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate. Mitropolitul Vladimir susținea că instituția religioasă, subordonată Moscovei, se află „într-o situație de faliment” și că preoții sunt tentați de statul român, „care le oferă un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale”.

În scrisoarea din 5 septembrie 2023, publicată pe blogul fostului deputat Vlad Cubreacov, ex-vicepreședinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), se spune că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove „este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina”. Astfel, „pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării”. Episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a confirmat pentru Ziarul de Gardă veridicitatea acelei scrisori.

În ultimele luni, zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei și au aderat la Mitropolia Basarabiei. Recent, fondatorul și Prorectorul Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, protopopul Vetcislav Cazacu, a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova, și a aderat la Mitropolia Basarabiei.