Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Scrisoare către Mitropolitul Vladimir.…

DOC Scrisoare către Mitropolitul Vladimir. Mai mulți preoți și credincioși din protopopiatul de Chișinău cer inițierea procesului de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română

Sursa foto: mitropolia.md

Majoritatea preoților și credincioșilor din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, au semnat o adresare către Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove prin care cere inițierea procesului de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română, în contextul „realităților extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din R. Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina”. Scrisoarea a fost publicată luni, 13 noiembrie, pe pagina de Facebook a Bisericii Sfântul Dumitru.

„(…) Înaltpreasfinția voastră, noi, preoții semnatari ai acestei adresări, suntem tot mai nedumeriți și mai nemulțumiți de ascultarea pe care trebuie să o facem față de Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, după invazia Rusiei în Ucraina, a pierdut calitatea de părinte duhovnicesc al Bisericii pe care o păstorește, devenind angajat politic ce cheamă fățiș și pe nedrept împotriva tuturor învățăturilor Bisericii Ortodoxe la vărsare de sânge între frații de sânge și de credință în Hristos (…)”, se spune în scrisoare.

Sursa foto: Biserica Sfântul Dumitru

La începutul lunii septembrie 2023, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care a enumerat o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate. Mitropolitul Vladimir susținea că instituția religioasă, subordonată Moscovei, se află „într-o situație de faliment” și că preoții sunt tentați de statul român, „care le oferă un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale”.

În scrisoarea din 5 septembrie 2023, publicată pe blogul fostului deputat Vlad Cubreacov, ex-vicepreședinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), se spune că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove „este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina”. Astfel, „pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării”. Episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a confirmat pentru Ziarul de Gardă veridicitatea acelei scrisori.

În ultimele luni, zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei și au aderat la Mitropolia Basarabiei. Recent, fondatorul și Prorectorul Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, protopopul Vetcislav Cazacu, a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova, și a aderat la Mitropolia Basarabiei. Episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a declarat pentru Ziarul de Gardă că „vor avea loc mai multe remanieri în instituţia religioasă de învăţământ superior”, menționând că mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir urmează să semneze decretul de demitere a lui Cazacu din funcția deținută la Academie.