Principală  —  IMPORTANTE   —   Președintele în exercițiu, Igor Dodon,…

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a părăsit Reședința prezidențială de la Condrița

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a plecat din Reședința prezidențială de la Condrița. Declarațiile au fost făcute de către Dodon marți seara, în cadrul emisiunii Moldova în Direct” de la Moldova 1. Acesta a menționat că acum este important ca vila de la Condrița să nu fie distrusă”.

„De la Condrița am plecat deja. Important să nu distrugă. După anul 2009 au mai fost dintre aceștia care promiteau marea și sarea, și după aceea au distrus totul acolo”, a susținut Dodon.

Dodon a mai spus că pe perioada mandatului său nu s-ar fi făcut investiții la Condrița, iar clădirea Președinției din Chișinău nu a fost reparată din banii cetățenilor.

Din 2009 – până în 2018, această clădire stătea în centrul Chișinăului în buruieni. Eu am găsit posibilitatea și fără bani din bugetul de stat am reparat-o și acum o transmit următorului președinte. Cred că lucrul acesta este corect și frumos”, a declarat Dodon, menționând că nu au fost suportate cheltuieli mari pentru întreținerea clădirii Președinției.

„Este noul președinte ales. O să vedem cum va face față cheltuielilor pentru întreținerea acestei clădiri și angajaților din administrația prezidențială”, a spus Dodon.

În cadrul conferinței de luni a Maiei Sandu organizată cu jurnaliștii, preșdedinta aleasă menționat că va tăia costurile de întreținere a edificiilor administrate de Președinție, inclusiv va căuta o altă utilizare pentru vila de la Condrița.

„Nu am fost niciodată la Condrița, îmi este greu să spun ce utilizare eficientă, vom merge acolo să vedem. Celelalte clădiri pe care le deține Președinția… trebuie să vedem costurile și să venim cu măsuri de eficientizare. Știu doar că se irosesc bani publici acolo. Știu că e lux exagerat pentru o țară săracă în care pensia nu ajunge nici la nivelul de sărăcie. Vrem să vedem bugetul pentru 2021 și să vedem unde se pot mai eficient cheltui banii publici„, a declarat Maia Sandu.

În 2017 ZdG a scris despre costurile renovării vilei de la Condrița. Oficial, în mai 2017, Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului a organizat un concurs de oferte, alocând 197 de mii de lei (sumă fără TVA) pentru reparaţia podelelor casei de odihnă din Condriţa. Neoficial, în vilă au avut loc lucrări de renovare mult mai costisitoare, despre care autorităţile strâng din umeri atunci când sunt întrebate.

Teritoriul pe care este construită vila se întinde pe o suprafaţă de 507 ha de pădure, îngrădită, accesul pentru muritorii de rând fiind interzis. Conform datelor de la Cadastru, pe acest teren sunt amplasate 7 construcţii. Cea mai mare, clădirea administrativă, are o suprafaţă de 637 de m.p., celelalte având suprafeţe cuprinse între 452 şi 19 m.p. Complexul mai cuprinde un lac artificial, un beci, dar şi o fermă de animale. Vila se află pe traseul Chişinău-Leuşeni, la 30 km de capitală, lângă satul Condriţa.

În 2010, Mihai Ghimpu, care preluase funcţia de preşedinte interimar după demisia lui Vladimir Voronin, a facilitat accesul jurnaliştilor pe teritoriul complexului de la Condriţa, fiind, practic, o premieră când persoane din afara cercului prezidenţial au intrat pe teritoriul acestuia. Atunci, Ghimpu însă nu a găsit la reședința de vacanță a familiei președintelui foarte multe, pentru că Voronin luase cu el toate animalele pe care le-a creascut acolo, sticlele de vin, dar și borcanele cu conserve. „Nu aş zice că e lux. Sunt lucruri făcute cu gust. Îmi pare foarte rău că nu cunoaştem cheltuielile pentru construcţiile din 2001 şi cheltuielile de întreţinere”, spunea liderul PL.

În 2018, în cadrul unui exercițiu de monitorizare a accesului la informații, Centrul de Politici și Reforme (CPR) a solicitat Președinției, pe data de 2 august, informații despre întreținerea reședinței de la Condrița. Președinția a declarat că este în imposibilitate de a oferi astfel de detalii, făcând trimitere la faptul că reședința se află la evidența Cancelariei de Stat. Direcția comunicarare și protocol a Guvernului a remis în răspuns doar informațiile despre întreținerea reședinței. În legătură cu cheltuielile pentru reparații, CPR a fost direcționat la Președinție, unde din nou s-a refuzat prezentarea unui răspuns. Anual contribuabilul achită aproximativ 2,5 milioane lei doar pentru întreținerea casei de vacanță a președintelui. Care a fost suma totală a investițiilor în renovarea întregii structuri rezidențiale, dar mai ales, cine a achitat nota de plată și cu ce scop, nu se comunică.

(Galerie Foto) Excursie cu acces limitat pentru jurnaliști la reședința prezidențială de la Condrița

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte, a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 16 noiembrie, urmând să fie prima femeie președintă a R. Moldova.

Rezultatele finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25%.