Principală  —  IMPORTANTE   —   Polițiștii au ridicat corturile instalate…

Polițiștii au ridicat corturile instalate de protestatarii Partidului „Șor” în centrul capitalei: „Au fost depistate o mulțime de obiecte interzise”

Polițiștii au ridicat duminică, 16 octombrie, corturile instalate de oamenii aduși organizat la protestele Partidului „Șor” în centrul capitalei, în contextul în care au fost depășite cele patru ore de protest prevăzute de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), au fost depistate „o mulțime de obiecte interzise, existând pericol real pentru periclitarea ordinii publice”.

„(…) Una dintre multiplele încălcări admise de protestatari, astăzi (duminică, 16 octombrie, n.red.), a fost blocarea intenționată a traseului, instalând din nou corturile pe artera de circulație a transportului. Precizăm faptul că acțiunile protestatarilor au avut scopul de destabilizare, fiind evitat orice dialog cu forțele de ordine; fiind încălcate regulile stabilite anterior în cadrul ședinței comune; fiind admise în mulțime persoane în stare de ebrietate, cu comportament dubios și obiecte periculoase la ele, iar în corturile acestora au fost depistate cutii cu obiecte pirotehnice.

Somați de nenumărate ori la conformare și atitudine, organizatorii protestului vădit au ignorat cerințele oamenilor legii (…). Ulterior, ignorând din nou orice solicitare a organelor de forță, protestatarii au luat corturile din orășelul instalat și demonstrativ au început să le instaleze pe carosabil în prezența oamenilor legii, blocând traficul, iar organizatorii iarăși au evitat orice contact cu Poliția, extinzând aria de blocare a carosabilului”, arată un comunicat al IGP.

Potrivit IGP, timp de o săptămână au fost inițiate 178 de proceduri contravenționale pentru încălcările admise de protestatarii Partidului „Șor”.

Pentru faptele admise în cadrul protestului, conform IGP, acțiunile sau inacțiunile organizatorilor în funcție de caracterul și prejudiciul cauzat, organizatorii acestuia sunt pasibili de răspundere în baza Codului Contravențional sau Penal.

Pe 16 octombrie, cetățenii din toată țara, care au fost aduși organizat în capitală, au ieșit la un nou protest, care a fost organizat de Partidul Politic „Șor”. A cincea duminică de proteste antiguvernamentale din centrul capitalei s-a deosebit de cele trecute. Duminică, în fața coloanei de protestatari au circulat două mașini de carabinieri cu mascați.

Ziarul de Gardă a arătat, în cadrul unei investigații sub acoperire, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți participanții la protestele Partidului Șor. De asemenea, a arătat care este rolul așa-numitelor „patratiste” din Orhei, care recrutează manifestanți, îi organizează și îi plătesc.