Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul de Externe, reacție la…

Ministerul de Externe, reacție la declarațiile lui Zaharova: „Neutralitatea R. Moldova nu înseamnă autoizolare”

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) precizează că relațiile R. Moldova cu diverse organizații internaționale, inclusiv cu NATO, reprezintă decizia suverană și independentă a țării noastre. Reacția instituției vine după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat că R. Moldova este „atrasă în NATO, în pofida statutului de neutralitate”.

Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului de Externe, Nicu Popescu, făcând referire la parteneriatul R. Moldova-NATO, susține că „acesta are deja o istorie de 30 de ani, fiind orientat spre dezvoltarea capacităților de contracarare a noilor provocări complexe și asigurarea securității cetățenilor și a statului nostru”. El a calificat declarațiile Mariei Zaharova ca fiind „false și calomnioase”.

„În același timp, menționăm că neutralitatea R. Moldova nu înseamnă autoizolare. Autoritățile dezvoltă parteneriate cu acele organizații și state care susțin și contribuie la menținerea păcii și securității în țara noastră. Subliniem faptul că la Summitul NATO de la Vilnius, din 11 iulie curent, Alianța și-a reiterat suportul pentru integritatea teritorială, suveranitatea, independența și respectarea statutului de neutralitate al R. Moldova. De asemenea, statele NATO au declarat că sprijină dreptul suveran al R. Moldova de a-și alege modelul de dezvoltare, cursul de politică externă și de a-și decide viitorul fără careva ingerințe din exterior.

În aceeași ordine de idei, sugerăm reprezentantei oficiale a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei să citească integral articolul 11 din Constituția țării noastre, inclusiv aliniatul (2), care precizează că „Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”, ori anume Federația Rusă încalcă în mod direct acest articol”, a declarat Igor Zaharov.

Joi, 20 iulie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat în cadrul unui briefing de presă că „R. Moldova este atrasă în NATO, în pofida statului de neutralitate” și a acuzat țările NATO că „sponsorizează regimul de la Chișinău”.

„Noi nu o dată ne-am exprimat poziția în legătură cu politica provocatoare continuă de extindere a blocului NATO. În special atragerea Moldovei în această alianță, în pofida neutralității stipulate în constituția acesteia. Noi fixăm acumularea consecutivă a interacțiunii Chișinăului cu structurile Euro-Atlantice, a cărui Guvern este condus de puterile pro-Occidentale, înfăptuiesc contrar intereselor naționale fără a lua în calcul opinia publică.

(…) Anume țările NATO sponsorizează regimul de la Kiev, mă scuzați, nu Kiev, dar regimul din Moldova, dar greșeala în acest caz e îndreptățită, fiindcă ei au ales aceeași cale. Din cauza că Occidentul sponsorizează regimul de la Chișinău, respectiv lor le este absolut indiferent ce gândesc cetățenii acestei țări, ei chiar își impun voința lor prin cei care i-au pus și adus la conducere (…)”, a spus Zaharova.

Pe 11 iulie 2023, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic de la Vilnius, NATO a solicitat Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană „fără consimțământul R. Moldova”. Totodată, Alianța a subliniat că „se menține ferm în sprijinul pentru dreptul Moldovei de a-și decide propriul viitor și propriul curs al politicii externe, fără interferențe externe, și respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei”.

„Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și solicităm Rusiei să își retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană fără consimțământul Republicii Moldova”, se arată în comunicat.

Tot atunci, NATO a anunțat că-și intensifică sprijinul politic și practic pentru a consolida capacitatea de rezistență și a susține independența politică a R. Moldova, „având în vedere deteriorarea mediului de securitate”.