Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO: „Solicităm Rusiei să își…

NATO: „Solicităm Rusiei să își retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană fără consimțământul R. Moldova”

Sursa: nato.int

NATO solicită Rusiei să își retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană „fără consimțământul R. Moldova”, se arată în comunicatul emis de șefii de stat și de guvern din cadrul NATO, care participă la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic de la Vilnius din 11 iulie 2023.

Totodată, Alianța a subliniat că „se menține ferm în sprijinul pentru dreptul Moldovei de a-și decide propriul viitor și propriul curs al politicii externe, fără interferențe externe, și respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei”.

„Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și solicităm Rusiei să își retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană fără consimțământul Republicii Moldova”, se arată în comunicat.

În plus, NATO anunță că își intensifică sprijinul politic și practic pentru a consolida capacitatea de rezistență și a susține independența politică a R. Moldova,având în vedere deteriorarea mediului de securitate”.

„Aliații salută eforturile Moldovei de a promova reformele democratice și se angajează să sprijine Moldova pe măsură ce aceasta avansează în procesul de integrare europeană. NATO va continua să ofere asistență practică prin intermediul pachetului majorat de consolidare a capacităților de apărare, pe măsură ce Moldova depune eforturi pentru a-și consolida capacitățile de securitate și apărare și pentru a-și moderniza forțele armate”, notează șefii de stat și de guvern din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Ministrul de Externe Nicu Popescu se află la Vilnius la summit-ul NATO, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor NATO și ai statelor partenere invitate.

În cadrul reuniunii, oficialul moldovean a prezentat evoluțiile ce țin de securitatea regională, riscurilor generate de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și măsurile pe care le întreprind autoritățile pentru a contracara provocările la adresa securității R. Moldova. Ministrul Nicu Popescu a subliniat necesitatea promovării securității și stabilității regionale prin măsuri de consolidare a rezilienței democratice, economice, energetice, militare și de sporire a abilității de contracarare a noilor tipuri de provocări.