Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Mai multe microbuze, pline…

VIDEO Mai multe microbuze, pline cu ziare tipărite în favoarea candidatului independent Igor Dodon, surprinse la Editura „Universul”, tipografie de stat

Mai multe microbuze pline cu ziare tipărite în favoarea candidatului independent Igor Dodon au fost surprinse astăzi în apropiere de Editura „Universul”, care este însă o tipografie de stat, iar în ziare se raportează o tipografie privată. Potrivit președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, în această noapte mai multe microbuze pline cu ziare s-au îndreptat spre toate localitățile din R. Moldova.

13.50.Echipa candidatului Igor Dodon a fost prinsă în flagrant cum tipărește ziare de campanie la Editura „Universul”, care aparține 100% statului. Și aceste servicii nu sunt declarate în rapoartele financiare depuse la CEC. Pe de altă parte, aici este o utilizare obraznică a resurselor administrative (resurselor statului) în favoarea lui Igor Dodon”, susține deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Care sunt sancțiunile pentru astfel de fapte?

1) Pentru nedeclararea cheltuielilor la CEC, sancțiunea este „anularea înregistrării” sau, altfel spus, excluderea din cursa electorală.
2) Pentru utilizarea resurselor administrative ale statului, art.181/2 alin.(2) din Codul penal prevede pedeapsa de amendă în mărime de la 550 la 850 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de pînă la 5 ani.

12.30. Deputatul socialist, Vlad Bătrâncea, a venit la fața locului. Acesta susține că aleșii poporului și activiștilor civici vor răspunde conform legii pentru blocarea tipăririi ziarelor.

Totodată, pe ziare este indicat că acestea au fost tipărite pe 9 noiembrie.

13.10. Potrivit deputaților aflați la fața locului, procesul de tipărire a fost stopat cu puțin în urmă, iar presele și vopseaua este încă caldă.

„Noi avem contract cu aceasta tipografie. De la începutul campaniei. Ei au o problemă și ne-au subcontractat pe noi sa le producem”, a spus Mazu.

12.55. Directorul Editurii „Universul”, Cornel Mazu, a venit la fața locului și susține că tipografia „Edit Tipar Grup” tipărește ziarele de susținere a candidatului independent Igor Dodon în incinta acestei tipografii.

12.45. Angajații Editurii „Universul” au deschis ușile tipografiei abia după 2 ore.

12.30. Mai mulți jurnaliști au venit la fața locului.

„În aceste ziare este arătat că sunt tipărite la „Edit Tipar Grup”. Noi însă suntem la tipografia Universul, care este o întreprindere de stat”, susține Bilețchi.

11.30. La fața locului au venit deputații PAS Oazu Nantoi și Igor Grosu.

ZdG a încercat să contacteze reprezentanții tipografiei „EDIT TIPAR GRUP”, însă nimeni nu a răspuns.

Totodată, în ultimul raport prezentat la Comisia Electorală Cectrală(CEC) de către staff-ul elctoral al lui Igor Dodon, această tipografie nu este indicată.