Principală  —  IMPORTANTE   —   Lista deputaților socialiști care și-au…

Lista deputaților socialiști care și-au completat averile în 2019 cu noi bunuri imobile și automobile

Pentru unii deputați din cadrul fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor, anul 2019 s-a dovedit a fi unul prosper în care au reușit să își achiziționeze automobile și apartamente noi. Alții însă au indicat în declarațiile lor de avere doar salariile de la Parlament și bunurile pe care le-au agonisit anterior.

Din analiza declarațiilor de avere și interese personale ale celor 35 din 37 deputați (doi nu au depus declarația), am constatat că doar câțiva dintre aceștia s-au remarcat noi achiziții sau cu bunuri pe care le-au primit în folosință. Bunăoară, deputatul Adrian Lebedinschi și-a cumpărat un apartament de peste 200 m2, noul membru al fracțiunii PSRM, Nichita Țurcan s-a ales cu un automobil și apartament primit drept donație, iar deputații Corneliu Furculiță și Vitalii Evtodiev au primit în folosință automobile care nu le aparțin.

Deputații PSRM ale căror declarații au fost completate cu noi averi:

Corneliu Furculiță

Președintele fracțiunii socialiștilor în Parlament, Corneliu Furculiță, a câștigat în 2019 un salariu de 178 de mii de lei, iar soția sa, Ludmila Furculiță, administratoare la „Exclusiv Media”, a contribuit la bugetul familiei cu un venit de circa 216 mii de lei. Tot anul trecut, deputatul a decis să își vândă și două dintre bunurile pe care le are. Din vânzarea unui apartament de 50 m2, Furculiță a câștigat 35 de mii de euro, la care se mai adaugă 7 mii de euro din vânzarea unui automobil de model WV Passat.

Respectiv, în prezent, familia deputatului a rămas cu un singur apartament, pe care îl deține din 2001, dar și cu un automobil de marcă Skoda, pe care îl are în folosință din 2017. Noutatea declarației depusă de deputat este și o Toyota LC150, fabricată în 2019, pe care deputatul a primit-o în 2019 pentru folosință.

Publicitate
Publicitate

Deputatul Corneliu Furculiță este proprietarul Exclusiv Media SRL, care gestionează postul NTV și ziarul limbă rusă „Argumentî i faktî”, dar și fondatorul SRL „Poliactiv”, specializat în comerţ şi construcţii.

Apartament nou de peste 200 m2 și despăgubiri de mii de euro

Foto: Facebook/Andrian Lebedinschi

A vândut două apartamente, și-a cumpărat altul nou și și-a suplinit bugetul și cu alte venituri. Deputatul Adrian Lebedinschi, care declara până acum trei apartamente, indică în declarația de avere și interese personale pentru 2019 că a vândut două dintre acestea la prețul total de 115 mii de euro. În schimb, Lebedinschi și-a cumpărat un nou apartament care, după suprafață, depășește cu mult cele două imobile pe care le-a vândut. Noul apartament este indicat la o valoare de 57 de mii de euro și are o suprafață de 221 m2.

La salariul de 178 de mii de lei de la Parlament, în bugetul deputatului pentru 2019 s-a mai adăugat o pensie de 103 mii lei de la CNAS, 693 de mii de lei sub formă de indemnizații și penalități de la MAI, dar și despăgubiri în mărime de circa 116 mii de euro și 760 de mii de lei în urma executării unor hotărâri de judecată.


Vladimir Golovatiuc

Anul trecut deputatul Vladimir Golovatiuc și-a cumpărat un nou apartament de 73 m2, a cărui valoare indicată este de circa 960 de mii de lei. Pe lângă apartament, deputatul a devenit în 2019 și proprietarul unei cote părți dintr-o avere imobilă. Conform declarației de avere și interese personale, Golovatiuc a decis anul trecut să își vândă apartamentul pe care îl avea anterior în proprietate. Din vânzarea bunului, deputatul socialist a obținut 38 de mii de euro. La capitolul automobile, este indicat un Renault Cadjar deținut din 2017, iar la rubrica „datorii” deputatul a trecut suma de 200 de mii de lei, contractată în 2019 de la o persoană fizică, cu o rată a dobânzii de 0%.

Noul deputat Nichita Țurcan a primit donație un apartament

Nichita Țucan

S-a înnoit în 2019 și deputatul Nichita Țurcan, ajuns recent în Parlament. Acesta raportează pentru 2019 un salariu de circa 39 de mii de lei de la PSRM. Dacă în declarațiile anteriore deputatul nu indica niciun bun, în noua sa declarație, depusă în martie curent, Țurcan indică că a primit, în baza unui contract de donație, un apartament de 67 m2. Tot în 2019, deputatul s-a ales și cu un automobil de model Volkswagen Jetta, fabricat în 2008, a cărui valoare indicată este de 10 mii de lei.


Foto: Facebook/Oleg Lipskii

Deputatul Oleg Lipskii nu a făcut achiziții în 2019, însă a decis să vândă două automobile. Potrivit declarației de avere și interese personale, acesta a vândut, cu suma de circa 75 de mii de lei o Toyota Corolla, pe care o obținuse în 2018 drept moștenire de la tatăl său, dar și un Volkswagen Polo, fabricat în 1998, contra sumei de 3 mii de lei. Atfel, în garajul familiei au rămas două automobile, procurate în 2017 și 2016, iar la averea deputatului se mai adaugă încă un apartament și cota parte dintr-un alt apartament.

Deputații PSRM cu automobile noi

Ivanna Koksal

Deputata Ivanna Koksal a câștigat în 2019 un salariu de circa 123 de mii de lei, iar la venitul său s-au mai adăugat circa 10 mii de dolari pe care i-a primit sub formă de donație de la soțul său, Rafet Koksal. Aceasta a mai trecut în declarația sa de avere un apartament pe care familia sa îl deține din 2019 în baza unui contract de comodat, încă un apartament pe care îl au în proprietate din 2004, dar și o avere imobilă de 248 m2, primit în 2013 sub formă de donație. Familia deputatei a cumpărat în 2019 și un automobil de model Honda CRV, fabricat în 2011, și a cărui valoare indicată este de 100 de mii de lei.

Vitalii Evtodiev

Socialistul Vitalii Evtodiev, pe lângă salariul de 20 de mii de lei de la Parlament, a ridicat în 2018 și un venit de circa 44 de la SRL-ul „Savim-Com”, specializat în expertize în construcții, și la care deputatul figurează în calitate de „asociat”. Tot de la această companie, familia a obținut dividende în mărime de circa 540 de mii de lei. Evtodiev trece în declarația sa de avere și interese personale încă 392 de mii de lei, pe care i-a obținut din înstrăinarea unui bun, fără a indica însă ce bun a vândut. Conform declarației de avere, deputatul are în proprietate o vilă, un apartament, două autoturisme, procurate în 2015 și 2017, iar din 2019 are în posesie un Range Rover Sport, fabricat în 2014.

Irina Lozovan

Cu un nou automobil s-a ales și deputata Irina Lozovan. Aceasta indică în declarația de avere că familia sa a achiziționat în 2019 un automobil de model Hyundai IX35, fabricat în 2014, a cărui valoare este de 10 mii de lei. Familia lui Lozovan mai are în proprietate încă două automobile care, la fel, au valoare indicată de 10 mii de lei.


De pe portalul Autorității Naționale de Integritate lipsesc declarații de avere și interese personale pentru 2019 ale deputaților Ștefan Gațcan și Vlad Batrâncea. Cei doi nu au răspuns la apelurile și sms-urile expediate de către reporter.

Citiți și:

Publicitate
Publicitate