Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce avere declară și ce…

Ce avere declară și ce achiziții au făcut în 2019 consilierii premierului Ion Chicu

În 2019, pe lângă faptul că s-au ales cu o nouă funcție în cabinetul prim-ministrului, unii consilieri ai lui Ion Chicu au făcut și câteva achiziții de valoare. Consilierul premierului pe comunicare și-a cumpărat o Skoda fabricată în 2019 cu o valoare de 32 de mii de euro, iar un alt consilier și-a cumpărat un apartament, dar și două automobile. Totuși, în timp ce doi dintre consilieri trec în declarațiile lor bunurile noi, ceilalți patru declară averi procurate anterior, bunuri ce aparțin familiei, sau venituri de 127 de mii de euro, așa cum este în cazul consilierul lui Chicu pentru domeniul transporturilor.

Pe site-ul Guvernului nu există o rubrică în care îi putem identifica pe toți consilierii premierului, așa cum este, de exemplu, pe site-ul Președinției. ZdG a expediat o solicitare în acest sens către reprezentanții Guvernului, însă până atunci, din informațiile publice, am reușit să analizăm averea a șase dintre consilierii lui Ion Chicu.

Ion Chicu, alături de consilierul său pe comunicare, Vitalie Dragancea

În 2019, din funcția de consilier pe comunicare al premierului, Vitalie Dragancea a câștigat 20 de mii de lei pentru cele două luni de activitate în cabinetul lui Chicu. Dragancea trece în declarația sa de avere și interese personale cota parte dintr-un teren intravilan, dar și cota parte dintr-o casă de locuit dobândită în 2012 cu o valoare de 93 500 euro. La capitolul datorii, Dragancea trece un credit de 93 500 de euro, atât cât valoarea și casa pe o care o deține. Creditul a fost contractat în 2016, cu o rată de 13% și este scadent în 2027.

Familia consilierului s-a ales în 2019 și cu o nouă achiziție – un automobil de model Skoda, fabricat în 2019, a cărui valoare declarată este de 32 de mii de euro. La venirea în funcția de consilier, în declarația depusă în decembrie 2019, Dragancea declara și un automobil de model Kia Sorento, care însă nu se regăsește în declarația actuală, precum și nici venitul obținut de la o eventuală înstrăinare a acestuia. Solicitat să ne comunice de ce acest automobil sau venitul din înstrăinarea lui nu se regăsește în declarație, Vitalie Dragancea ne-a oferit următoarea explicație:

„A fost făcută tranzacție trade-in și achiziționat automobilul indicat. Diferența de cost a fost distribuită pentru un termen de 12 luni și este achitată de soția mea. Dânsa nu este funcţionar public, este doctor în chimie și activează în cadrul unui proiect de cercetare susţinut din fonduri UE la București”.

Nicolae Eșanu

Consilierul premierului pe domeniul dreptului, fostul secretar de stat de la Ministerul Justiției din perioada guvernării democrate, Nicolae Eșanu, declară pentru 2019 un salariu cumulativ de circa 260 de mii de lei. La bugetul familiei se adaugă și venitul obținut de soție sub formă de onorarii în mărime de aproape 426 de mii de lei. Consilierul lui Chicu mai trece în declarația sa de avere onorarii primite din activitatea didactică și științifică, care se ridică la aproape 90 de mii de lei. Familie fostului secretar de stat deține cota parte dintr-un teren intravilan, două apartamente, dintre care unul de 107 m2, cota parte dintr-o casă de locuit și încă o avere imobilă. Niciunul dintre aceste bunuri nu sunt însă înregistrate pe numele lui Eșanu, așa cum este și în cazul automobilului de model Honda CR-V, cu o valoare declarată de circa 240 de mii de lei. În conturile bancare, familia consilierului păstrează circa 25 de mii de euro și 10 mii de dolari.

Oleg Tofilat

Consilierul premierului pentru domeniul transporturilor, Oleg Tofilat, declară pentru 2019 onorarii obținute în mărime de circa 36 de mii de euro și 120 de mii de lei de la mai multe organizații naționale și internaționale. Oleg Tofilat nu trece însă în declarația sa de avere niciun bun imobil, precizând doar că are cu drept de uz un apartament obținut în 2017. Consilierul lui Chicu a mai indicat că are în proprietate un automobil de model Mercedes E270 pe care l-a dobândit în 2009.

Cristina Mahu, Foto: Facebook/Cristina Mahu

Consiliera premierului Cristina Mahu, a obținut în 2019 venituri în mărime de circa 93 de mii de lei de la Cancelaria de Stat și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). La bugetul consilierei s-au mai adăugat 849 de mii de lei și 42 de mii de euro din înstrăinarea unor bunuri, dar și o indemnizație de 37 de mii de lei de la MAEIE. Consiliera indică în declarația de avere și interese personale că din 2019 a devenit proprietara unui apartament de 119 m2, iar familia sa a achiziționat și două automobile: o Toyota Scion XD cu o valoare indicată de 10 mii de lei, dar și un BMW X1, cu o valoare indicată de 190 de mii de lei. Mahu mai declară și câteva depozite bancare în sumă totală de circa 22 de mii de dolari și 12 mii de euro.

Natalia Postică

O altă consilieră a premierului, Natalia Postică, declară pentru 2019 un salariu de circa 90 de mii de lei obținut din munca depusă anterior în cadrul aparatului președintelui R. Moldova și 14 mii de lei, salariu pentru perioada în care a activat în cadrul cabinetului premierului. Tot în 2019, familia consilierei a obținut un venit de 430 de mii de lei, obținut din vânzarea unui autoturism. În declarația sa de avere și interese personale, Postică a trecut o casă de locuit, încă un bun imobil, dar și un automobil de model Skoda Octavia, pe care consiliera l-a obținut în 2017 și a căruia valoare indicată este de 30 de mii de lei.

Nicolae Rădița

Din martie 2020, în cabinetul premierul mai activează un consilier în domeniul drepturilor omului și relațiilor interetnice, Nicolae Rădița. Acesta indică în declarația sa de avere și interese personale pentru 2019 un salariu de 69 de mii de lei de la Agenția Relații Interetnice, precum și șase terenuri agricole deținute de familia sa, la care se mai adaugă un apartament și un automobil de model MercedesML250, dobândit în 2018 cu o valoare indicată de circa 26 de mii de euro.