Experți, despre noua structură a Guvernului: „Este evident că unele ministere erau prea mari și foarte greu de administrat” – Ziarul de Gardă
 • Experți, despre noua structură a Guvernului: „Este evident că unele ministere erau prea mari și foarte greu de administrat”

  Experți, despre noua structură a Guvernului: „Este evident că unele ministere erau prea mari și foarte greu de administrat”
  04 august 2021 | 14:14

  Ziarul de Gardă a discutat cu experți despre noua structură a Guvernului, care urmează să aibă 13 ministere, în loc de 9, așa cum a fost până acum, dar și despre componența viitorului Executiv condus de Natalia Gavrilița.

  Experții susțin că, potrivit Legii cu privire la Guvern, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, poate modifica componența Executivului. Totodată, aceștia spun că „unele ministere erau prea mari și foarte greu de administrat”.


  Analistul Igor Boțan, despre noua componență a Guvernului: „Dacă ne uităm la CV-uri, vedem că persoanele nominalizate sunt specialiști în domeniile pe care le vor administra

  Analistul Igor Boțan, directorul executiv al Asociației Participative pentru Democrație (ADEPT), susține că, potrivit Legii cu privire la Guvern, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, poate modifica componența Executivului. 

  „Acest lucru s-a întâmplat, câteva ministere au fost divizate pentru că înglobau funcții care se băteau cap în cap, adică cei care se ocupă de ecologie, de exemplu, pot avea conflicte cu cei care se ocupă cu agricultura. Același lucru se referă la medicină și la protecția socială. Candidatul la funcția de prim-ministru s-a folosit de noua Lege cu privire la Guvern, adoptată în 2017, și a făcut divizarea câtorva ministere. Acest lucru este prevăzut de lege. Dacă este eficient sau nu, vom vedea. Probabil, va fi eficient, dar activitatea ministerelor va arăta dacă așa e mai bine”, a spus Boțan pentru ZdG.

  Cu referire la miniștrii care vor face parte din viitorul Guvern, Igor Boțan spune că „după câteva luni de zile, vom putea da o apreciere a activității lor și dacă aceștia corespund funcțiilor pe care și le-au asumat”.

  „Dacă ne uităm la CV-uri, vedem că persoanele nominalizate sunt experți, specialiști în domeniile pe care le vor administra. Despre miniștri trebuie să așteptăm și să vedem cu ce inițiative vor veni (…) Despre direcțiile de activitate, putem spune că în Programul electoral al PAS-ului erau cinci priorități. Una a căzut, dar cele patru sunt menționate în Program. Trebuie să consultăm și să vedem care este a cincea prioritate care a căzut între timp. Dacă au mandatul cetățenilor pentru guvernare, asta înseamnă că cetățenii acceptă ca acestea să fie prioritățile Guvernului (…) Dacă își formulează astfel de priorități, probabil că cei care fac acest lucru, vor depune toate eforturile pentru a le atinge, altminteri ar fi foarte straniu”, a spus Boțan.

  Președintele CRJM: „Dacă 13 ministere este mult sau puțin, eu nu pot să spun, dar este evident că unele ministere erau prea mari și foarte greu de administrat”

  Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, susține că în R. Moldova, numărul de ministere este o chestiune de oportunitate politică și nu o chestiune juridică. 

  „Au fost timpuri când în R. Moldova erau 16 ministere. Consolidarea precedentă la 9 ministere a fost făcută pe timpul guvernării Partidului Democrat din Moldova, după ce Partidul Liberal a ieșit de la guvernare. Consolidarea dată nu a avut nimic comun cu buna guvernare a țării. Unele ministere au fost consolidate chiar într-un mod totalmente impropriu, cum ar fi, de exemplu, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Mediul și agricultura de obicei sunt două domenii care deseori au interese conflictuale și să fie într-un singur minister, este problematic. Dacă 13 ministere este mult sau puțin, eu nu pot să spun. Eu nu am făcut o analiză a domeniilor pentru a spune dacă asta e bine sau e rău. Ceea ce totuși este evident, este faptul că unele ministere erau prea mari și foarte greu de administrat. De exemplu, Ministerul Economiei și Infrastructurii, este foarte greu de administrat. Pe de-o parte trebuie de construit o mulțime de lucruri, iar pe de altă parte, trebuie să administrezi transporturile”, a spus Gribincea pentru ZdG.

  Lista membrilor desemnați în Guvernul Gavrilița:

  Viceprim-miniștri pentru Reintegrare: Vladislav Kulminski
  Viceprim-ministru pentru Digitalizare: Iurie Țurcanu

  • Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: Nicu Popescu (fost ministru de Externe în Guvernul Sandu)
  • Ministerul Afacerilor Interne: Ana Revenco (consilieră a președintei R. Moldova în domeniul apărării și securității naționale, Secretar al Consiliului Suprem de Securitate)
  • Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: Viorel Gherciu
  • Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Andrei Spânu
  • Ministerul Mediului: Iuliana Cantaragiu (expertă în probleme de mediu, fost secretar de stat în MADRM)
  • Ministerul Apărării: Anatolie Nosatâi (fost șef al Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale)
  • Ministerul Economiei: Sergiu Gaibu (director de Program, Expert-Grup)
  • Ministerul Educaţiei și Cercetării: Anatolie Topală (secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării)
  • Ministerul Culturii: Sergiu Prodan (regizor, scenarist și producător)
  • Ministerul Finanţelor: Dumitru Budianschi (economist și expert în finanțe publice, deputat PAS)
  • Ministerul Justiţiei: Sergiu Litvinenco (deputat PAS)
  • Ministerul Sănătății: Ala Nemerenco (consiliera preşedintei Republicii Moldova în domeniul sănătății)
  • Ministerul Muncii și Protecției Sociale: Marcel Spătari

  Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, a depus marți, 3 august, la secretariatul Parlamentului dosarul viitorului Guvern. Acesta include programul de guvernare și lista candidaților la funcția de miniștri. Viitorul Cabinet de miniștri urmează să aibă 13 ministere, în loc de 9, așa cum a fost până acum.

  Totodată, Guvernul Gavrilița a anunțat că în primele luni de mandat va prioritiza patru direcții de activitate: gestionarea eficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19, demararea reformei justiției și pachetul anti-corupție, creșterea veniturilor populației și protecția socială a grupurilor vulnerabile, precum și restabilirea finanțării externe.

  Biroul permanent al Parlamentului a decis, în cadrul ședinței de marți convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului R. Moldova. Astfel, Parlamentul se va întruni în ședință plenară, vineri, 6 august, cu începere de la ora 10:00. Agenda include acordarea votului de încredere a Programului de activitate și a întregii liste a Guvernului.

  Pe 30 iulie, curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a desemnat-o pe Natalia Gavrilița la funcția de premier. Gavrilița este desemnată pentru a treia oară la funcția de prim-ministru.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Ești în căutarea unui loc de muncă în jurnalism? Ai vrea să muncești într-o redacție, dar ai anumite îndoieli? ZdG poate să răspundă la întrebări sau chiar poate deveni angajatorul tău…
  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  2236 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în ultimele 24 de ore, anunță reprezentanții Ministerului Sănătății. Potrivit autorităților din sănătate, 1 581 de persoane au fost vaccinate cu pr…
  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) anunță despre confirmarea a 1031 de cazuri noi de infectare cu Covid-19, în R. Moldova. Din numărul total de infectări, 869 de cazuri au fost înregistrate în rândul pe…
  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură

  În cea de-a 3-a sâmbătă a lunii septembrie este marcată Ziua Mondială a Monitorizării Apei. Potrivit Centrului Hidrologic, aproximativ 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură. Cea mai g…
  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură