Principală  —  IMPORTANTE   —   După 6 zile de la…

După 6 zile de la vizita efectuată, președintele Dodon spune ce a făcut la Moscova: A cerut motorină pentru agricultorii din R. Moldova

După 6 zile de la vizita de lucru pe care a avut-o la Moscova, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a menționat luni, 10 august, care a fost scopul vizitei și despre ce a discutat cu autoritățile din Federația Rusă, în cadrul întrevederilor pe care le-a avut acolo.

Am avut o vizită de lucru la Moscova unde am discutat mai multe subiecte. Iată care sunt câteva decizii importante care au fost discutate și luate.

Creditul pentru susținerea bugetului, cele circa 4 miliarde lei. Săptămâna curentă va avea deja loc contactul și începerea renegocierilor pentru acest acord de credit, contactul dintre Guvernul Republicii Moldova și guvernul Federației Ruse. Sper că în următoarele zile reprezentanții acestor două guverne vor începe renegocierea acestui acord de credit.

Al doilea subiect important pe care l-am abordat ține de suportul pentru agricultură. Am anunțat și anterior că m-am adresat oficial către conducerea Federației Ruse pentru a obține un ajutor umanitar în formă de motorină, pentru că aceasta motorină să fie repartizată gratis agricultorilor în Republica Moldova. Este vorba despre 40, 50 de mii de tone de motorină. Sper foarte mult că acest subiect în timpul apropiat va fi final discutat și aprobată decizia din partea Federației Ruse. Ne-am dori ca acest suport pentru agricultori să vină cat mai repede.

Un alt subiect discutat la Moscova ține de autorizațiile pentru transport. Este vorba despre transportarea mărfurilor cu autocamioanele înregistrate în Republica Moldova. Aceste autorizații se finalizează pe parcursul următoarelor zile și eu am abordat acest subiect, s-a decis acum că o parte din autorizațiile care erau pentru trimestrul patru vor fi repartizate acum pentru că exportatorii din Republica Moldova să poată exporta mărfurile produse la noi în țară pe piața Federației Ruse”, a declarat Igor Dodon.

Pe 4 august, în timp ce se afla în drum spre Federația Rusă, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunțat că merge în vizită de lucru la Moscova. Anunțul a fost făcut de Dodon printr-o postare pe instagram și pe pagina sa personală de Facebook, și nu pe pagina sa oficială, așa cum o făcea, de cele mai multe ori, șeful statului. Nici Președinția nu a emis atunci nicio notă informativă în aceste sens.

Despre faptul că președintele Dodon merge în vizită la Moscova a anunțat încă luni, 3 august, primarul de Bălți, Renato Usatâi, înainte ca Dodon să facă vreun anunț în acest sens.