• Doc/Cât au costat în anul 2019 deplasările în interes de serviciu pe care le-au avut angajații ministerelor

  Doc/Cât au costat în anul 2019 deplasările în interes de serviciu pe care le-au avut angajații ministerelor
  vizualizări
  28 iunie 2020 | 15:19

  Autoritățile centrale dar și instituțiile subordonate acestora au obligația de a publica pe site-urile lor oficiale lista deplasărilor de serviciu pe care le-au avut angajații acestor instituții. Ziarul de Gardă a compilat informațiile prezentate de instituții pentru perioada anului 2019. În rapoarte se conține informația despre deplasări, actul în baza căruia aceasta a fost acceptată și costurile ei. S-a constatat, că costurile acestor deplasări în unele ministere atring cifra milioanelor de lei.

  Ministerul Afacerilor Externe și a Integrării Europene (MAEIE) a raportat, pentru anul 2019, 162 de deplasări în interes de serviciu a personalului său. Pentru deplasările a căror costuri au fost acoperite din bugetul de stat s-au cheltuit 2 860 386,47 de lei. Personalul MAEIE a participat la Conferinţa OSCE privind Combaterea anti-semitismului în regiunea OSCE organizată la Bratislava, la Conferinţa Ministerială a Coaliţiei Globale privind combaterea organizaţiei teroriste Statul Islamic organizată la Washington DC, SUA, dar și la platforma dialogului global a Forumului de la Doha, Qatar.

  Personalul Aparatului Central al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în perioada ianuarie-septembrie a anului 2019 a fost în 62 de deplasări. Pentru deplasările a căror costuri au fost acoperite din bugetul de stat s-au cheltuit 563 576, 68 de mii de lei. Angajații au participat la Forumul în domeniul protecţiei financiare împotriva dezastrelor naturale în Asia Centrală din Almaty, Kazahstan, la atelierul de lucru privind politicile antidrog cu genericul „Încorporarea dimensiunii de gen în aplicarea politicilor antidrog şi livrarea serviciilor”, din Amsterdam, Olanda, dar și la Cursul de instruire privind violenţa bazată pe gen din Seul, Coreea de Sud.

  Personalul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) în anul 2019 a fost în 128 de deplasări în interes de serviciu. Instituția a raportat deplasarea în interes de serviciu la expozițiile din orașul Izmir, Turcia, la cea de-a 14-a ediție a Expoziției Internaționale în Agricultură și Zootehnie, în orașul Beijing, China, în contextul participării la ceremonia oficială de deschidere a Expoziţiei Internaţionale de Horticultură “Beijing Expo”. De asemenea, reprezentați ai MAI au participat și la reuniunea preparatorie către Summi-tul ONU pentru Acțiune în domeniul Climei.

  Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a raportat 122 de deplasări în interes de serviciu care s-au efectuat în lunile ianuarie-septembrie 2019. Pentru acestea s-au cheltuit 1 260 391.00 de lei din bugetul de stat. Reprezentanții MEI au participat la Conferința internațională cu genericul ”Femeile în sectorul Tehnologiilor Informaționale și de Comunicații” din Sofia, Bulgaria, la prima Reuniune ministerială a Parteneriatului pentru
  cooperare Transatlantică în domeniul Energiei și Conferința anuală
  CERA Week 2019 din orașul Houston, Texas, SUA, dar și la summit-ul ”Conectivitatea Transportului pentru Integrarea Regională” organizat în cadrul Forumului Internațional în domeniul Transporturilor din Leipzig, Germania.

  Pentru perioada ianuarie-septembrie 2019 Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a raportat 85 de deplasări. Reprezentanții Ministerului au participat la reuniuni și conferințe în Finlanda, Italia, dar și România.

  Ministerul Finanțelor a raportat 143 de desplasări în interes de serviciu pe parcursul anului 2019. Reprezentanții instituției au participat la ședințele anuale a FMI în Washington, SUA, la ședința grupului de lucru al Comunității de practicieni în domeniul raportării financiare din sectorul public (FINCOP), organizată în cadrul Programului de contabilitate și raportare în sectorul public (PULSAR) din Viena, Austria, dar și la atelierul interregional privind integrarea programelor naționale asupra infecției HIV și tuberculozei focusate pe servicii centrate pe pacient, organizat de către Organizația Mondială a Sănătății și Fondul Global pentru combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei din Kigali, Rwanda.

  Ministerul Justiției (MJ) a raportat 44 de deplasări care au fost efectuate în anul 2019. Reprezentanții MJ au participat la deschiderea Anului Judiciar la Strasbourg, Franța, la runda de negocieri pe marginea proiectului Acordului politic, de comerț și de parteneriat între Republica Moldova și regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în Londra, Marea Britanie, dar și la Conferința miniștrilor de justiție ai statelor membre ale CoE, cu genericul „Provocările digitale pentru justiție în Europa” organizată în Strasbourg, Franța.

  În perioada ianuarie-septembie a anului 2019, personalul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Soaciale (MSMPS) a avut 31 de deplasări în interes de serviciu. Din bugetul de stat în acest scop a fost fost cheltuiți 33287,64 de lei. Reprezentanți ai Ministerului au participat la prima rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securității sociale între R. Moldova și Regatul Spaniei, în or. Madrid, Spania, la Conferința Internațională “Sprijinirea participării economice a tinerilor excluși din țările Parteneriatului Estic – STEP”, în or. Erevan, Armenia, dar și la Forumul European pentru Sănătate Gastein 2019 în or. Bad Hofgastein, Republica Austria.

  Ministerul Apărării nu a publicat pe pagina web lista deplasărilor în interes de serviciu efectuate de personalul instituției.

  Prin decizia din doi octombrie 2019 semnată de prim-ministra de atunci Maia Sandu, ministerele și structurile administrației publice centrrale au fost obligate să publice, în mod obligatoriu, informația oficială privind deplasările de serviciu efectuate în străinătate de personalul instituțiilor în scopul sporirii nivelului de transparență a activității autorităților/instituțiilor publice, în special în partea ce ține de eficiența utilizării finanțelor publice. 

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  IGP: Manifestanții de la Orhei au fost aduși organizat cu 8 autocare și 45 de microbuze

  Persoanele au fost transportate în mod organizat, cu implicarea a 8 autocare și 45 de microbuze, măsurile de protecție au fost ignorate, iar marea majoritate a celor prezenți nu au respectat distanța socială &#…
  IGP: Manifestanții de la Orhei au fost aduși organizat cu 8 autocare și 45 de microbuze

  Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore

  174 cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate duminică, 12 iulie, în R. Moldova, dintre care 6 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Totodată, un bărbat de 61 de ani s-a stins…
  Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Reprezentantul României la OMS demontează 10 cele mai vehiculate mituri despre coronavirus

  România a înregistrat sâmbătă cel mai mare număr de cazuri nou diagnosticate de Covid în 24 de ore – 698, la capătul unor săptămâni în care numărul de îmbolnăviri a crescut constant. Odată cu relaxarea re…
  Reprezentantul României la OMS demontează 10 cele mai vehiculate mituri despre coronavirus

  Al doilea caz de Covid-19 la Penitenciarul nr. 13. Colegul de celulă al lui Pruteanu, internat la IMU

  După ce ieri, deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU), astăzi, 12 iulie și colegul de celulă al acestuia a fost internat în secți…
  Al doilea caz de Covid-19 la Penitenciarul nr. 13. Colegul de celulă al lui Pruteanu, internat la IMU

  Covid-19, România: 456 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 13 decese, în ultimele 24 de ore

  Până astăzi, 12 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.535 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.387 au fost externate. De…
  Covid-19, România: 456 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 13 decese, în ultimele 24 de ore

  Protest în plină pandemie: Jos mâinile de pe „OrheiLand”

  Mai mulți oameni, în frunte cu deputata Marina Tauber și Pavel Verejanu, primarul de Orhei, au protestat cerând redeschiderea parcului „OrheiLand”. Asta deși, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Pu…
  Protest în plină pandemie: Jos mâinile de pe „OrheiLand”