Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Alegeri prezidențiale: O entitate…

DOC Alegeri prezidențiale: O entitate politică cere excluderea colectării semnăturilor pentru înregistrarea candidaților din partea partidelor

Partidul „Stânga Europeană” îi cere președintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, să emită un act administrativ prin care să fie permisă înregistrarea candidaților la funcția de președinte al R. Moldova desemnați de formațiuni politice fără a colecta cel puțin 15 mii de semnături.

Reprezentanții entității politice susțin că în Instrucțiunea cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 în perioada electorală, elaborată de CEC, nu este specificată procedura de colectare a semnăturilor, dar și că art. 47 din Codul electoral prevede că semnături sunt colectate numai pentru susținerea candidaților independenți.

Formațiunea solicită o nouă hotărâre, care să stabilească faptul că partidele politice nu trebuie să prezinte liste de subscripție.

https://www.facebook.com/grigore.petrenco/posts/3331888143537717

Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 şi nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.

Joi, 3 septembrie, au fost înregistrate grupurile de inițiativă propuse de șapte candidați desemnați pentru a participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie –  Tudor Deliu (PLDM), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN), Andrian Candu („Pro Moldova”) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA), iar cele ale lui Ion Costaș (independent) și Aleksandr Kalinin (Partidul Regiunilor din Moldova) au fost respinse.

Astăzi, 4 septembrie, și-a anunțat intenția de a candida independent și Constantin Oboroc.

Anterior, reprezentanții Mișcării Politice „Unirea” au propus excluderea obligativității colectării semnăturilor pentru înregistrarea candidaților la funcția de președinte al R. Moldova, argumentând că aceasta ar putea fi o soluție pentru prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus.

Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 1 noiembrie. Perioada de desemnare și colectare a semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova este 1 septembrie – 1 octombrie.