Principală  —  IMPORTANTE   —   Alegeri prezidențiale/ „Procedura de colectare…

Alegeri prezidențiale „Procedura de colectare a semnăturilor – periculoasă și neconstituțională”. Propunerea Mișcării Politice „Unirea”

Reprezentanții Mișcării Politice „Unirea” propun excluderea obligativității colectării semnăturilor pentru înregistrarea candidaților la funcția de președinte al R. Moldova, argumentând că aceasta ar putea fi o soluție pentru prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus.

Liderul USB, Valeriu Munteanu, a îndemnat deputații proeuropeni să înregistreze în acest sens o sesizare la Curtea Constituțională (CC), menționând că „există precondiții”, având în vedere decizia Înaltei Curți privind colectarea semnăturilor pentru înregistrarea partidelor politice.

Potrivit politicianului, procedura de colectare a semnăturilor pentru înregistrarea candidaților în cursa pentru prezidențiale este „periculoasă și neconstituțională”.

„Colectarea a 20 de mii de semnături de către 10 candidați înseamnă contactarea a peste 200 de mii de persoane pentru a lua semnătura și a peste 300-400 de mii de persoane pentru a discuta și în cadrarea în acest proces a câte cel puțin 100 de colectori, ceea ce înseamnă că vom avea 1000 de oameni care vor fi expuși permanent riscului de infectare. Acum o lună am făcut un demers la CEC, deși alarma o batem de câteva luni în acest sens, pentru a fi modificată legea și exclusă această prevedere abuzivă, cel puțin pe perioada pandemiei”, a declarat președintele PL, candidatul desemnat al Mișcării Politice „Unirea” pentru prezidențiale, Dorin Chirtoacă.

Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 şi nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.

Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 1 noiembrie. Perioada electorală începe marți, 25 august. Perioada de desemnare și colectare a semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova este 1 septembrie – 1 octombrie.

Până acum, despre intenția de a candida la funcția de șef de stat au anunțat Maia Sandu, Octavian Țîcu, Andrei Năstase și Dorin Chirtoacă.