Cum explică Poliția și PDM securitatea sporită la sediul democraților și reședința lui Plahotniuc

Cum explică Poliția și PDM securitatea sporită la sediul democraților și reședința lui Plahotniuc
3 vizualizări
02 iulie 2018 | 12:24

În timpul protestului din 1 iulie, forțe de ordin în număr sporit au fost dislocate în perimetrul străzilor Bulgară și Armenească, acolo unde este amplasat sediul partidului Democrat din Moldova și blocul de locuit care aparțile liderului acestuia, Vladimir Plahotniuc. În imaginile video filmate cu drona pot fi văzute cel puțin 15 coloane de polițiști, poziționate lângă blocul deținut de liderul PDM. Solicitați să comenteze securitatea sporită la această adresă, purtătorul de cuvânt al PDM a precizat că partidul nu a cerut intervenția forțelor de ordine, iar ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției (IGP) a declarat că polițiști au fost dislocați acolo unde au solicitat organizatorii protestului, în număr suficient pentru asigurarea ordinii publice.

ZdG a solicitat IGP-ului să explice numărul sporit de polițiști dislocați în preajma sediului PDM. „Poliția a fost la datorie, ieri, la toate locațiile unde au solicitat organizatorii protestului, în număr sufiecient pentru menținerea și asigurarea ordinii publice”, a declarat pentru ZdG, Diana Sochircă, ofițer de presă la IGP, precizând că nu poate comenta un punct de dislocație în particular: „nu comentăm locațiile”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDM, neagă că partidul ar fi solicitat intervenția forțelor de ordine și declară că Ministerul Afacerilor de Interne ar fi dislocat polițiștii în conformitate cu calculele sale, „după cum consideră de cuviință”.

„Nu a fost nimic special făcut. Dar, cred eu, nu este de mirare și este o practică recunoscută în toate statele și în R. Moldova, atunci când forțele de ordine își fac calcule și înțeleg foarte bine care este procedura pentru a menține ordinea publică, atunci, oricare oficiu, fie este privat, fie public, trebuie protejat, de aceea n-a fost făcut nimic special. În rest, Ministerul de Interne și-a făcut serviciul după cum consideră de cuviință”, a declarat Vitalie Gamurari întrebat dacă partidul a solicitat intervenția forțelor de ordine.

Întrebat dacă PDM a fost anunțat de polițiști despre faptul că în perimetrul respectiv urmează a fi dislocate forțe de ordine, reprezentantul PDM a declarat că nu cunoaște.

„Nu cunosc și nu m-am interesat, fiindcă ține de competența Ministerului de Interne, de fiecare dată, inclusiv în perioada când au fost alte guvernări. Înțeleg foarte bine că este practica tuturor statelor. Au informațiile lor, planurile lor cum să conlucreze, cum să asigure. Ține de competența lor, în exclusivitate”, a precizat Vitalie Gamurari.

Potrivit organizatorilor, la protestul din 1 iulie au partcipt circa 40 de mii de persoane. Inspectoratul General al Poliției susține însă că au protestat doar șapte mii de persoane.

 În timpul protestului din Piața Marii Adunări Naționale, președinta PAS, Maia Sandu, și liderul PPDA, Andrei Năstase au anunțat că revendicările opoziției, printre care: validarea alegerilor, anularea sistemului mixt și demiterea judecătorilor care au pronunțat deciziile de invalidare a alegerilor, vor fi prezentate oficialilor europeni, inclusiv Parlamentului European.

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

23 de candidați eliminați la disciplina de profil din sesiunea de bacalaureat 2015

Astăzi, 12 iunie, s-a desfășurat examenul la disciplina de profil pentru 23619 candidați. Dintre aceștia, 9268 de candidați de la profilul umanistic au avut examen la istoria românilor și universală, alți 13498…
23 de candidați eliminați la disciplina de profil din sesiunea de bacalaureat 2015

PE și Consiliul UE au ajuns la un acord în privința numirii lui Kovesi în funcția de procuror-șef european

Echipele de negociere ale Parlamentului European (PE) şi Consiliului UE au ajuns marţi seară la un acord în privinţa numirii Laurei Codruţa Kövesi în fruntea noului Parchet European, este menționat într-un comu…
PE și Consiliul UE au ajuns la un acord în privința numirii lui Kovesi în funcția de procuror-șef european

Declarația ONG-urilor de media, privind operarea modificărilor la Codul Audiovizualului

ONG-urile de media şi alte organizaţii ale societăţii civile dezaprobă operarea modificărilor la Codul Audiovizualului fără consultări prealabile cu societatea civilă şi cer să fie amânată examinarea proiectulu…
Declarația ONG-urilor de media, privind operarea modificărilor la Codul Audiovizualului

Unul dintre „frizerii din Călărași”, reținut pentru că și-ar fi șantajat iubita

Cozma Castraveț, unul dintre „frizerii de la Călărași” care au tuns forțat doi tineri la o benzinărie, a fost reținut de Procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), fiind…
Unul dintre „frizerii din Călărași”, reținut pentru că și-ar fi șantajat iubita

Cine sunt și ce avere (în declarații) au noii ambasadori în Franța și SUA

În ședința din 23 iunie a Cabinetului de miniștri au fost aprobate candidaturile a doi noi ambasadori. Respectiv, Aureliu Ciocoi a fost numit ambasador al R. Moldova în Statele Unite ale Americii, iar Emil Druc…
Cine sunt și ce avere (în declarații) au noii ambasadori în Franța și SUA

Festivalul cântecului francez

Al cincilea festival în aer liber al cântecului francez va avea loc la 11 iulie, începând cu ora 12:00, în satul Horodiște, Rezina.
Festivalul cântecului francez