Principală  —  IMPORTANTE   —   CSJ a decis: Ruslan Codreanu…

CSJ a decis: Ruslan Codreanu rămâne în afara cursei electorale

Foto: oficial.md

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins vineri, 11 octombrie, recursul depus de către Ruslan Codreanu, a casat decizia Curții de Apel (CA) Chișinău și a menținut-o pe cea a Judecătoriei Chișinău. În același timp, instanța supremă a admis recursul depus de Comisia Electorală Centrală (CEC) și Consiliul electoral al circumscripției electorale (CECE) Chișinău.

Astfel, acesta nu va fi înregistrat în calitate de candidat independent la funcția de primar general al municipiului Chișinău și nu va candida la alegerile locale din 20 octombrie.

„Noi am depus recurs ca să obligăm CECE să mă înregistreze. CEC și CECE au depus recurs la CSJ că nu sunt de acord cu hotărârea Curții de Apel”, a declarat Codreanu pentru ZdG joi, 10 octombrie.

La scurt timp după pronunțarea hotărârii CSJ, acesta a notat pe pagina sa de Facebook că se va concentra în continuare pe „rezolvarea problemelor serioase cu care cetățenii se confruntă zilnic”.

„Se simt „schimbările” în Moldova! Folosim resursele administrative. Eliminăm candidații incomozi prin mijloace judiciare. Și anulăm 797 de oameni și decizia acestora de a vrea altceva. Vă las pe voi să faceți concluziile”, a reacționat Ruslan Codreanu.

La 4 octombrie, Judecătoria Chișinău a respins ca fiind neîntemeiată cererea de chemare în judecată depusă de Ruslan Codreanu, care a atacat decizia CECE Chișinău de a nu-l înregistra în calitate de candidat independent la funcția de primar al capitalei.

La 8 octombrie, judecătorii de la CA Chișinău au anulat decizia CECE Chișinău, care a refuzat să-l înregistreze în cursa electorală.

Codreanu a prezentat 10 454 de semnături. CECE Chișinău a precizat în hotărârea din 26 septembrie că au fost procesate 118 liste de subscripție din cele 386 prezentate prin intermediul SIAS Alegeri. Astfel, din cele 3158 de semnături verificate, 1959 au fost declarate valabile, iar 1199 – nule. Având în vedere că au rămas valabile mai puțin decât 10 000 de semnături, care este numărul necesar pentru a fi înregistrat, CECE Chișinău a stabilit ca „inoportun” procesarea și verificarea diferenței de 268 de liste de subscripție. Referitor la constatarea a 797 de semnături nule pe motiv de includere a unei regiuni de domiciliu incorecte, Codreanu menționa că „de fapt, presupune neincluderea pe fața listei de subscripție a localităților din mun. Chișinău unde domiciliază susținătorii candidatului”, lucru demonstrat judecătorilor de la CA Chișinău.

Fostul edil interimar a fost singurul pretendent care a depus dosarul pentru a fi înregistrat drept candidat independent la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Dintre cei 21 de pretendenți, în cursa pentru fotoliul de primar al capitalei au fost înregistrați 19 candidați, fiind excluși Ruslan Codreanu și Serghei Scripnic. Totodată, Andrei Donică și Boris Volosatîi au anunțat că se retrag din cursa electorală. Alegerile locale generale vor avea loc la 20 octombrie.

Foto: oficial.md