Principală  —  IMPORTANTE   —   Cât timp poate rămâne Ștefan…

Cât timp poate rămâne Ștefan Gațcan deputat în Parlament după depunerea cererii de demisie: „Poate asigura cvorum și vota orice”

Doctorul Ștefan Gațcan rămâne deputat în Parlamentul de la Chișinău până când deputații se vor putea convoca în ședință plenară, la care va exista cvorum, și vor lua act de cererea lui Gațcan privind renunțarea la mandatul de deputat. Astfel, doctorul-deputat poate asigura cvorum pentru desfășurarea ședințelor de Parlament, inclusiv pentru ca deputații să poată luat act de demisia sa, și poate vota orice Proiecte de Lege.

Potrivit Legii despre statutul deputatului în Parlament nr. 39-XIII  din  07.04.1994, în condițiile în care un parlamentar depune o cerere de renunțare la mandatul de deputat, în cazul în care Parlamentul nu a votat pentru a lua act de demisia acestuia, acesta poate exercita funcția de deputat până când Parlamentul R. Moldova se va întruni în ședință și va lua act de demisia acestuia.

Capitolul I DISPOZIŢII GENERALE

Art.1. – (1) Statutul deputatului în Parlament este determinat de Constituţie, de prezenta lege şi de Regulamentul Parlamentului.

Art.2. – (1) Deputatul este persoană oficială şi reprezentant al puterii legislative supreme.

  • (2) În exercitarea mandatului, deputaţii sînt în serviciul poporului.
  • (3) Orice mandat imperativ este nul.
  • (4) Deputaţii intră în exercitarea mandatului din momentul alegerii, cu condiţia validării lui ulterioare.
  • (5) Durata mandatului de deputat este de 4 ani. Acest termen poate fi prelungit în condiţiile prevăzute de Constituţie.

(…)

(8) Cererea de demisie se prezintă Preşedintelui Parlamentului. Parlamentul, prin hotărîrea sa, va lua act de cererea de demisie a deputatului şi va declara mandatul vacant.

(12) În caz de vacanţă a mandatului de deputat ales în circumscripţia uninominală, la sesizarea Parlamentului sau din oficiu, Comisia Electorală Centrală organizează alegerile parţiale în condiţiile Codului electoral.

Ștefan Gațcan poate asigura cvorum pentru desfășurarea ședințelor de Parlament

În aceste aceste condiții prevăzute de Legea cu privire la statutul deputatului în Parlament și Legea pentru adoptarea Regulamentului Parlamentului, în măsură ce Parlamentul de la Chișinău nu a luat act de cererea de renunțare la mandatul de deputat, Ștefan Gațcan rămâne deputat și poate participa la ședințe de Parlament.

Cererea de renunțare la mandatul de deputat pe care apare semnătura doctorului-deputat Ștefan Gațcan a fost publicată de către deputatul PSRM, Corneliu Furculiță, la 1 iulie 2020. Astfel, potrivit legii, din moment ce deputații nu au luat act de demisia sa, Gațcan poate exercita funcția de deputat, poate asigura cvorum și poate vota orice Proiect de lege.

Cererea de renunțare la mandatul de deputat:

Solicitat de către ZdG, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, ne-a comunicat că atât timp cât Parlamentul de la Chișinău nu a luat act de demisia sa, doctorul-deputat Ștefan Gațcan se poate prezenta în Parlament și poate să asigure cvorum pentru desfășurarea ședințelor plenare.

Dumnealui poate să asigure cvorum pentru desfășurarea ședințelor. Cum? Fizic, poate să vină să se prezinte în Parlament, el încă este deputat. Parlamentul nu a votat, nu a luat act de demisia dumnealui. Poate să vină mâine la ședința Parlamentului. De fapt am înțeles că asta urmează să se și întâmple, ca asta urmăresc cei de la guvernare. Nu știu, cred că o să fie împânzită sala cu agenți de la SPPS. Gațcan, în primul rând, o să asigure cvorum pentru proiectele pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Cu el sunt 51 de voturi, poate asigura cvorum și vota orice, și mai departe poate să voteze deja pentru propria demisie. Asta cu demisia, dacă el vine în plenul Parlamentului și explică fără pază, dar așa explicit că uite așa și așa, așa s-a întâmplat, cineva m-a corupt cineva nu m-a corupt, că eu fac de bunăvoie acest pas, acest lucru, eu cred că și ceilalți deputați vor vota, vor lua act de demisia sa. Noi nu o să votăm actul de demisie fără prezența lui fizică în Parlament.”, ne-a comunicat Alexandru Slusari.

Cvorum pentru propria demisie

Solicitat de către ZdG, expertul politic, Igor Boțan, ne-a comunicat că doctorul-deputat, Ștefan Gațcan, poate asigura cvorum pentru desfășurarea ședinței de Parlament la care deputații să ia act de cererea sa de renunțare la mandat.

Totodata, expertul politic susține că, până la subiectul cu privire la cererea sa de renunțare la mandatul de deputat, Gațcan ar putea asigura cvorum pentru ședința plenară în cadrul căreia să fie examinate proiectele pentru care Cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu și-a asumat răspunderea.

Igor Boțan

Dumnealui rămâne deputat, până când Parlamentul nu ia act de cererea dumnealui de renunțare a mandatului. Domnul Gațcan este încă deputat, dumnealui poate să asigure cvorum. Deja urmează să vedem care va fi ordinea. Probabil dumnealui ar putea asigura cvorum pentru ședința la care vor fi prezentate proiectele pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, iar apoi Parlamentul să ia act de demisia sa. Deja urmează să vedem care este ordinea. Nu este necesar ca dumnealui să voteze pentru a se lua act de demisia sa. Este suficient doar ca dumnealui să asigure cvorum pentru desfășurarea ședinței de Parlament și deja la această ședință se ia act de această cerere”, ne-a comunicat exepertul politic, Igor Boțan.

Contactat de către ZdG, și analistul politic Veaceslav Berbeca ne-a comunicat că din punct de vedere legal, Ștefan Gațcan este, în continuare, deputat în Parlamentul de la Chișinău și poate să-și dea votul pentru orice inițiativă legislativă sau Proiect de lege.

„Din momentul în care dumnealui încă este deputat, dumnealui poate să participe la ședințele de Parlament. Nu văd care ar fi problema. Dumnealui este încă deputat, în mod normal până când demisia dumnealui nu a fost aprobată în plen, el este în continuare deputat. Dumnealui poate să participe la ședința Parlamentului. Da, dumnealui poate să voteze pentru demisia sa. Dumnealui are un vot și deține dreptul la vot atât timp cat este deputat. Ca deputat, dumnealui are dreptul la vot și poate să-l utilizeze în orice circumstanță. În cazul dat, nu este vorba despre un problemă care l-ar împiedica ca să voteze pentru a lua act de propria sa demisie”, ne-a comunicat analistul politic, Veaceslav Berbeca.

„Curtea Constituțională nu poate face nimic”

Totodată, expertul politic, Igor Boțan, ne-a mai comunicat că, în cazul în care Parlamentul de la Chișinău se va convoca în ședință și va lua act de cererea lui Ștefan Gațcan, de renunțare la mandatul de deputat, Curtea Constituțională nu mai poate interveni.

„Aici Curtea Constituțională nu are ce să facă, așa cum spunea domnul Candu și alți deputați, pentru că este vorba despre un deputat ales în circumscripție uninominală. Aici Comisia Electorală Centrală poate doar lua act de demisia domnului Gațcan și să anunțe când organizează alegeri noi în circumscripția uninominală nr. 37 Hîncești”, a menționat expertul politic.

Deputatul Ștefan Gațcan, care acum 3 luni a fost ales deputat în circumscripția nr. Hîncești din partea Partidului Socialiștilor, a anunțat marți dimineață, 30 iunie, că părăsește PSRM și aderă la Pro Moldova. Gațcan a făcut anunțul pe Facebook unde a publicat și o cerere în acest sens.

A doua zi, pe 1 iulie, în timp de deputații Pro Moldova anunțau că Ștefan Gațcan a fost sechestrat de către socialiști, dus într-un birou din cadrul Parlamentului și pus să semneze o cererea de demisie, liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, postează un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care anunță că Gațcan a renunțat la mandatul de deputat și atașează la postare și o cerere semnată de Gațcan în acest sens.

Tot pe 1 iulie, Ștefan Gațcan părăsește R. Moldova și transmite mesaje video prin care spune ca este bine, însă nu va comunica cu prietenii pentru că are nevoie de reabilitare.

După anunțul lui Furculiță în legătură cu cererea de demisie a lui Gațcan, deputații Pro Moldova au publicat un mesaj prin care au anunțat că noul lor coleg Ștefan Gațcan a depus marți, 30 iunie, o plângere la Procuratura Generală în care și-a exprimat îngrijorarea legată de integritatea sa fizică, precum și a membrilor familiei lui, menționând că este șantajat și amenințat pentru a renunța la mandatul de deputat în Parlamentul de la Chișinău. Detalii aici

Marți, 7 iulie, Gațcan s-a întors la Chișinău. Locuința deputatului este păzită de agenți ai SPPS. Pentru presa de peste Prut, Gațcan a declarat că va merge în Parlament, unde va face mai multe declarații.