Principală  —  IMPORTANTE   —   Candu, după consultările cu președintele…

Candu, după consultările cu președintele R.Moldova, Maia Sandu: „Considerăm că și aceste discuții sunt o mimare, un joc politic”

„Considerăm că și aceste discuții sunt o mimare, un joc politic”, a declarat liderul Grupului parlamentar PRO MOLDOVA”, Andrian Candu, după consultările cu președintele R. Moldova, Maia Sandu.

„Am acceptat invitația președintei Maia Sandu de a veni la consultări doar din respect pentru instituția prezidențială. Considerăm că consultările de astăzi sunt, de fapt, o formalitate, pentru ca președinta să poată să pună o bifă. Considerăm că și aceste discuții sunt o mimare și nu altceva decât un joc politic, de interes politic, care până la urmă trebuie să ducă la organizarea unor alegeri, ca cineva să se vadă cu mai multe mandate în Parlament”, a mai declarat Andrian Candu.

Candu: Am înmânat președintei argumentele noastre juridice și politice a situației actuale și faptul că la ora actuală nu sunt motive, inclusiv pentru CC, de a constata circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentul”.

Deputații din Parlament urmează să analizeze în cadrul ședinței de vineri, 26 martie, o declarație cu privire la dezacordul dizolvării Parlamentului. Declarația a fost propusă de către deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova.

Deputații PSRM, Partidului politic „SOR”, Platformei „Pentru Moldova” și cei ai grupului PRO Moldova, 54 la număr, au votat pentru adoptarea Declarației socialiștilor privind dezacordul dizolvării Parlamentului”.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, vineri, 26 martie, are consultări cu fracțiunile parlamentare. Potrivit Președinției, discuțiile au loc în sensul art. 85 alin.(1) din Constituție, ce prevede dizolvarea Parlamentului.

Șefa statului a chemat fracțiunile la consultări după ce joi, 25 martie, tentativa de învestire a Guvernului Grosu, considerată a doua solicitare de învestitură, a eșuat, din lipsă de cvorum. S-a întâmplat după ce deputații PSRM, „ȘOR” și cei din „Pentru Moldova” au părăsit ședința Parlamentului.

Potrivit art. 85 din Constituție, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele R. Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.