Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   DOC/ Filmul mitei din dosarul…

DOC Filmul mitei din dosarul de corupţie a doi procurori şi trei poliţişti

Procurorul Roman Clim, fiul judecătorului de la Curtea de Apel Chișinău Eugeniu Clim, și soția sa, angajată la Întreprinderea de Stat Moldatsa

A doua condamnare în dosarul mitei de 1,5 milioane de lei pentru doi procurori şi trei poliţişti scoate la iveală noi circumstanţe ale cazului. Materialele dosarului arată că procurorii şi poliţiştii ar fi estorcat de la oamenii de afaceri pe care-i investigau într-o cauză penală aflată în gestiunea lor, inclusiv banii pe care i-au ridicat de la suspecţi în urma percheziţiilor.

Octavian Busuioc era ofiţer de investigaţii în cadrul Direcţiei Investigare a Fraudelor Economice din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii (INI) când a fost reţinut, în ianuarie 2018, în dosarul penal în care au mai ajuns după gratii procurorii Roman Clim şi Evghenii Tifoi din cadrul Oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău, dar şi alţi doi poliţişti.

În decembrie 2018, ZdG a scris că Valentin Samoil, şef adjunct al Direcţiei nr. 2 Crimă Organizată a INI, a fost condamnat în acest caz la o amendă penală în valoare de 90 de mii de lei, după ce şi-a recunoscut vinovăţia. Dosarul acestuia a fost disjuns din dosarul de bază, după ce „omul legii” a încheiat cu procurorul anticorupţie care gestiona cazul un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

La fel a procedat şi Octavian Busuioc. Și cauza sa penală a fost judecată într-o procedură separată.

Cei cinci bărbaţi au fost reţinuţi pentru 72 de ore, iar ulterior, trimişi în arest pentru 30 de zile pe 18 ianuarie 2018, fiind acuzaţi că ar fi estorcat 200 de mii de euro de la mai mulţi oameni de afaceri. Ulterior, ar fi primit aproximativ 1,5 milioane de lei pentru a-i elibera pe aceştia din arest.

Cum a cerut bani pentru a elibera trei persoane din arest

Sentinţa pe numele lui Octavian Busuioc a fost pronunţată de judecătorul Ion Morozan, de la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, la 1 februarie 2019. Instanţa i-a stabilit poliţistului o pedeapsă de patru ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, dar a suspendat executarea ei pe o perioadă de probă de cinci ani. Totodată, Busuioc urmează să achite o amendă penală în valoare de 115 mii de lei.

Deşi a recunoscut implicarea în acte de corupţie, instanţa nu i-a interzis acestuia dreptul de a ocupa funcţii publice. Totodată, după ce sentinţa va rămâne definitivă, poliţistul va putea achita, în termen de trei zile, jumătate din valoarea amenzii.

În sentinţa pronunţată pe numele lui Octavian Busuioc se regăsesc şi circumstanţele dosarului penal după care a urmat reţinerea a trei poliţişti şi a procurorilor Roman Clim şi Evghenii Tifoi.

Procurorul Evgheni Tifoi a declarat presei, în timp ce era escortat în fața judecătorului de instrucție, că nu a obținut niciun beneficiu din cei 1,5 milioane de lei de lei

Astfel, în dosarul penal care a dus la reţinerea procurorilor şi poliţiştilor, pe lângă cei trei reprezentanţi ai Companiei „Radeva-Grup”, fraţii Oleg şi Anatolie Braşoveanu şi Vitalie Todoroglo, iniţial, au fost reţinute alte trei persoane: Sergiu Mărgineanu, Vladimir Gladun şi Alexandru Ratuşnic, reprezentanţii unor agenţi economici cu care „Radeva-Grup” avea relaţii contractuale.

Pentru a-l elibera din arest pe Sergiu Mărgineanu, Octavian Busuioc a recunoscut că a cerut de la acesta 3 mii de euro pentru a-l influenţa pe procurorul Evghenii Tifoi, conducătorul grupului de urmărire penală, să faciliteze procesul de elibearare din arest. Ulterior, Busuioc a primit de la soţia lui Mărgineanu suma de 50 de mii de lei, bani transmişi prin intermediul unui taximetrist. Peste o oră şi jumătate, după ce banii au ajuns la Busuioc, la indicaţia procurorilor, Mărgineanu a fost eliberat.

Printr-un scenariu similar, Busuioc a recunoscut că a cerut bani, 11 mii de euro, şi de la Vladimir Gladun şi Alexandru Ratuşnic. Acuzarea de stat a constatat că poliţistul a avut în acest caz „acordul tacit al procurorului Tifoi Evghenii” şi că a primit cei 11 mii de euro (câte 5,5 mii de euro de la fiecare) chiar în faţa sediului Procuraturii Chişinău, oficiul Ciocana. La câteva ore după tranzacţie, Gladun şi Ratuşnic au fost eliberaţi din arest.

Banii ridicaţi în urma percheziţiilor, luaţi drept mită

Cei mai mulţi bani în această cauză penală ar fi fost estorcaţi de la familia Braşoveanu, proprietara companiei „Radeva-Grup”. Conform declaraţiilor oferite de părţile din dosar, iniţial, procurorii Clim şi Tifoi ar fi estorcat de la aceştia 200 de mii de euro „pentru a înceta orice acţiune împotriva lor, inclusiv pentru a înceta cauza penală”.

Ulterior, conform depoziţiilor depuse de Anatolie Braşoveanu, procurorii ar fi acceptat şi suma de 100 de mii de euro, doar că, negocierile au continuat. Procurorii ar fi primit mită inclusiv suma de 10 mii de euro şi 6 mii de USD, bani ridicaţi în urma percheziţiilor din dosarul companiei „Radeva-Grup”.

Extras din sentinţă: „După solicitarea sumei de 100 de mii de euro, el (Anatolie Braşoveanu, n.r.) le-a replicat că nu poate strânge o sumă atât de mare într-un timp atât de scurt, la care ei (procurorii) au replicat faptul că 15 mii de euro deja sunt pe loc, făcând trimitere la cei 10 mii de euro şi 6 mii de USD ridicaţi în cadrul percheziţiei de la domiciliul cumnatei. Ieşind în afara biroului, a discutat cu fratele său (Oleg, n.r.) şi a stabilit că pot să le ofere doar 75 de mii de euro, compusă din cei 15 mii de euro care deja au fost ridicaţi, şi 60 de mii de euro pe care îi avea fratele Oleg la bancă. După ce a stabilit de comun acord cu fratele că le poate oferi 75 de mii de euro, a intrat înapoi în biroul procurorilor Tifoi şi Clim şi le-a spus că la moment le poate oferi doar suma dată. Procurorul Clim Roman a insistat la primirea unei sume de 80 mii de euro. El (Anatolie, n.r.) a replicat că, la moment, nu au aşa sumă şi le poate oferi doar 75 mii de euro. Ambii procurori au căzut de acord. După aceasta, procurorul Clim Roman i-a comunicat să-i spună cumnatei să intre în birou pentru a scrie recipisă că a primit mijloacele băneşti în sumă de 10 mii de euro şi 6 mii de USD. Ulterior, după ce a discutat cu procurorii Tifoi şi Clim referitor la suma de 75 de mii de euro, a ieşit afară şi i-a spus cumnatei sale Radmila că urmează să intre la procurori şi să semneze o recipisă conform căreia ea ar fi primit banii care au fost ridicaţi în cadrul efectuării percheziţiei”. În cadrul audierii, cumnata lui Anatolie Braşoveanu a menţionat că mijloace băneşti, în realitate, nu le-a primit, „semnarea recipisei fiind doar o formalitate, banii rămânând la procurori, constituind suma de 15 mii de euro”.

Ceilalţi 60 de mii de euro ar fi fost primiţii de cei doi procurori tot în sediul Procuraturii de la Ciocana, aceştia fiind „într-un săculeţ obişnuit alb, camuflaţi într-un pachet cu mâncare”. A doua zi, după ce banii au ajuns la destinaţie, reprezentanţii „Radeva-Grup” au fost eliberaţi din arest în urma unei decizii judecătoreşti. Ulterior, aceştia s-au adresat cu o plângere la CNA.

Poliţistul a povestit cum a primit 5 mii de euro

În cadrul şedinţei de judecată, Octavian Busuoioc a povestit cum a primit un pachet cu 5 mii de euro de la procurorul Roman Clim.

Roman Clim

„Deplasându-se în faţa procuraturii în timp ce fuma, Clim Roman i-a spus că fraţii (Braşoveanu, n.r.) în acea seară au dat careva bani şi să aibă răbdare, va primi partea sa în curând. Încă peste câteva zile prin aceiaşi modalitate (viber, n.r.) a fost telefonat de Roman Clim care l-a invitat din nou la procuratură. Astfel, în faţa procuraturii, acesta i-a transmis un plic de culoare albă pe care l-a pus în buzunar. Clim i-a spus că este de pe cauza penală „Radeva-Grup”. Când a intrat în maşină, a scos plicul din buzunar, l-a deschis şi a numărat valuta străină, erau 5000 de euro în bancnote cu valoarea nominală de 500 de euro”, se menţionează în sentinţă, cu trimitere la declaraţiile lui Octavian Busuioc.

Poliţistul a mai relatat că, peste câteva zile, după ce a primit cei 5 mii de euro, procurorul Roman Clim l-a telefonat din nou, prin intermediul aplicaţiei „viber” şi l-a invitat la sediul Procuraturii, unde l-a informat că, la CNA, a fost făcut un apel anonim prin care s-a comunicat că, în cauza penală privind „Radeva-Grup, s-ar fi estorcat şi primit 20 de mii de euro. Busuioc a menţionat că procurorul Roman Clim l-a rugat să meargă la sediul firmei pentru a-i întreba pe fraţii Braşoveanu dacă aceştia s-au plâns la CNA, dar şi să-i convingă să nu facă acest lucru.

Dosarul penal în care sunt vizaţi procurorii Clim şi Tifoi a fost iniţiat în urma denunţurilor reprezentanţilor „Radeva-Grup”. Dosarul pe numele acuzatorilor de stat încă nu a fost trimis în judecată, deşi se află de mai bine de un an pe masa procurorilor anticorupţie.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.