Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Tudor Panţâru propune modificarea legii…

Tudor Panţâru propune modificarea legii de sprijin pentru romanii de pretutindeni

Potrivit opiniei deputatului Tudor Pantaru, ales in Colegiul 43 Diaspora, Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat de statul roman cetatenilor romani din afara granitelor ar fi discriminatorie pentru cetatenii romani din vecinatate si Balcani si nu i-ar cuprinde pe cei care au avut cetatenie dar din varii motive au pierdut-o, transmite Romanian Global News.
Deputatul propune, totodata, introducerea in modificarea legii si a ideii de « roman – indiferent de etnonimul folosit », aceasta fiind si opinia specialistilor si istoricilor care au cerut in repetate randuri introducerea unui paragraf anume care sa se refere la toata gama de denumiri istorice sub care au fos recunoscuti romanii (moldovean, vlah, aroman, macedoroman, istroroman, meglenoroman)

Iata expunerea de motive a dlui. Pantaru si forma de Lege modificata.

EXPUNERE DE MOTIVE

privind modificarea şi completarea art. 2 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, republicata

Potrivit art. 7, „Românii din străinătate”, din Constituţia României, republicată, „Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.”

Potrivit art. 17 „Cetatenii romani in strainatate” din Constitutie „Cetăţenii români se bucură în străinătate de protecţia statului român şi trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile, cu excepţia acelora ce nu sunt compatibile cu absenţa lor din ţară.”

În aplicarea acestor prevederi contituţionale, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicata (Legea nr. 299/2007), prin care sunt detaliate drepturile speciale acordate românilor din afara graniţelor şi modul în care statul român înţelege să sprijine legăturile cu aceştia. Prin acest act normativ, statul român a acordat un tratament preferenţial naţionalilor din afara graniţelor, cu sau fara cetatenie romana.

Art. 2 din Legea nr. 299/2007 reglementeaza categoriile de persoane carora li se aplica dispozitiile acestei legi:

* a) persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, minorităţilor lingvistice sau grupurilor etnice autohtone existente în statele din vecinătatea României, indiferent de etnonimul folosit;

si

* b) b) românii emigraţi, fie că au păstrat sau nu cetăţenia română, descendenţii acestora, precum şi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care prestează în afara teritoriului României activităţi lucrative.

In contextul acestei enumerari, apreciez ca aceasta restrange cercul de persoane carora ar trebui sa li se aplice respectiva lege, venind in contradictie cu dispozitiile art. 7 din Constitutia Romaniei, republicata, care utilizeaza sintagma „romanii din afara frontierelor tarii”, fara a distinge intre acestia (ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus).

Articolul 7 din Constitutie nu face distinctie intre romanii care se afla in statele din vecinatatea Romaniei si cei aflati in alte state, asa cum se mentioneaza in art. 2 lit.a) din Legea nr. 299/2007. Pentru a evita interpretari restrictive ale notiunii de „vecinatate”, in sensul incadrarii strict geografice, si pe cale de consecinta, excluzand persoanele de etnie romana, aflate in state care nu se incadreaza in notiunea de vecinatate din punct de vedere geografic (Macedonia, Kazahstan, Albania), este necesara echilibrarea textului art. 2 lit.a) din Legea nr. 299/2007.

De asemeanea, Constitutia nu face distinctie intre cei care au sau nu cetatenie romana. Legiuitorul constituant vizeaza situatia cetatenilor romani in art. 17, „Cetatenii romani in strainatate”, din Constitutie. Din economia art. 17 din Constitutie nu rezulta un regim juridic diferit intre cetatenii romani cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care prestează în afara teritoriului României activităţi lucrative si cei care nu presteaza astfel de activitati, asa cum se mentioneaza in art. 2 lit.b) din Legea nr. 299/2007.

Enumerarea limitativa a categoriilor de persoane carora li se aplica dispozitiile Legii nr. 299/2007 are un efect opus stimulării şi întăririi legăturilor dintre statul român şi românii din afara graniţelor (vezi mutatis mutandis Decizia Curtii Constitutionale nr. 69/1996).

In acest context, propun modificarea art. 2 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul romanilor de pretutindeni, republicata, in sensul punerii lui in acord cu dispozitiile art. 7 si art. 17 din Constitutia Romaniei, republicata.

LEGE

pentru modificarea şi completarea art. 2 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, republicata

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Articol unic. – Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, republicata, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul conţinut:

„http://mail.rgnpress.ro/squirrelmail/Local Settings/Temporary Internet Files/Content.IE5/Sintact 2.0/cache/Legislatie/temp/00121303.HTML – #a) persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, minorităţilor lingvistice sau grupurilor etnice autohtone existente în statele din vecinătatea României si alte state, indiferent de etnonimul folosit;

http://mail.rgnpress.ro/squirrelmail/Local Settings/Temporary Internet Files/Content.IE5/Sintact 2.0/cache/Legislatie/temp/00121303.HTML – #b) românii emigraţi, fie că au păstrat sau nu cetăţenia română, descendenţii acestora, precum şi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.”