Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Moldova a spus „Nu” lui…

Moldova a spus „Nu” lui Putin

Alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent a stârnit interesul internațional. Oamenii din întreaga lume urmăreau care va fi alegerea Moldovei pentru următorii patru ani: Vestul sau Estul? Astfel, găsim primul editorial „Moldova says no to Mr. Putin. Will he listen?” care a apărut pe prima pagină de opinii a Washington Post. Autorul editorialului scrie că Vladimir Putin este obișnuit să folosească forța militară pentru a obține controlul asupra unor regiuni din țările vecine, regiuni pe care le consideră dominate de Kremlin și pe care le conduce și dirijează cum îi place. „La alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent, el a mai pierdut încă o fostă republică sovietică – R. Moldova. Rezultatele alegerilor arată că moldovenii au ales să își continue parcursul european”, scrie jurnalistul.

Astfel, partidele pro-europene au obținut 44% din voturi, iar partidele pro-ruse, pe care autorul editorialului îi numește „putiniste” au obținut 39 la sută. Rezultatele obținute nu au fost o surpriză, pentru că, în perioada celor 5 ani de conducere, Guvernul s-a confruntat nu doar cu presiunile politice și economice din partea Moscovei, dar și cu greutățile crizei mondiale.

Jurnalistul scrie că liderul partidului Socialist este direct legat cu Putin și atrăgea alegătorii cu Uniunea Vamală. „În luna septembrie încă un om de-al lui Putin s-a implicat în politică, devenind liderul partidului Patria. Se zvonește că el ar fi primit 600.000 de dolari pentru propaganda pro-rusă din cadrul campaniei electorale. Însă, atunci când partidul lui Renato Usatâi a fost retras de pe lista concurenților electorali, Putin a suferit prima înfrângere”, este de părere autorul.

„Întrebarea este dacă Vladimir Putin va respecta alegerea moldovenilor. Este cunoscut faptul că Rusia a ocupat regiunea transnistreană unde și-a creat un stat marionetă, la fel a făcut și în Ucraina și Georgia. În timpul campaniei electorale, autoritățile din Rusia au încercat să sperie alegătorii, declarând că dacă își vor continua cursul european ar putea să piardă Transnistria și să nu le mai fie furnizat gaz. Însă, moldovenii au votat împotriva imperialismului lui Putin, iar Guvernele occidentale trebuie să fie pregătite să facă același lucru”, a conchis jurnalistul de la Washington Post.