Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Explozie demografică întrun sat din…

Explozie demografică întrun sat din Ungheni

36 de copii s-au născut în satul Costuleni, raionul Ungheni, iar până la sfârşitul anului – încă 10 bebeluşi vor apărea pe lume în localitate. În timp ce la Chişinău o femeie abia se hotărăşte să nască un singur copil, la Costuleni – sunt cel puţin doi în fiecare familie. După părerea medicilor, unul dintre motive ar fi indemnizaţia unică la naştere, care a fost mărită anul acesta la 2000 de lei pentru cel de-al doilea copil.Nivelul natalităţii în localităţile rurale a constituit, în 2009, 12,4 născuţii vii la 1000 de locuitori, în timp ce la oraşe acest indicator este de 10,1. Peste 40 de mii de bebeluşi s-au născut în 2009, iar cele mai active raioane în acest sens au fost Criuleni, Ialoveni, Străşeni şi Ungheni.

Cu toate acestea, pentru un spor natural pozitiv, o femeie trebuie să nască în medie 2, 1 copii. Satul Costuleni şi-a îndeplinit această sarcină cu succes, fiind fruntaş anul acesta la numărul de naşteri şi de bebeluşi.
Explozie de bebeluşi

Anul trecut, în satul Costuleni s-au înregistrat 38 de nou-născuţi, iar în primele opt luni ale acestui an – 36. Maria Păduraru, şefa Centrului de Sănătate, a confirmat că există o creştere semnificativă a naşterilor din acest an. «Până la sfârşitul anului, vom mai avea circa 10 copii, în total 46 de nou-născuţi». Mamele care nasc la Costuleni sunt femei tinere, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 30 de ani. Principalul motiv al acestui «boom» de bebeluşi este mărirea indemnizaţiei unice la naştere, precum şi starea materială bună a familiilor în care se nasc copii, afirmă Galina Gaitur, asistenta socială din sat. «Familiile în care s-au născut copii anul acesta sunt familii bune. Sunt mame responsabile, care au hotărât benevol să nască. Avem puţine naşteri în familiile social defavorizate», adaugă asistenta. Dacă te căsătoreşti, te înţelegi în familie şi ai darul să naşti copii, înseamnă că viitorul îţi aparţine, declară primarul satului Costuleni, Veaceslav Obor. Anual, primăria înregistrează 10-15 căsătorii, ne informează primarul, însă cea mai mare problemă a tinerilor din sat este lipsa unui lot de pământ pentru construcţia unei case. În privinţa locurilor de muncă, tinerii nu prea au unde se angaja în sat, însă mulţi pleacă pe trei luni la muncă în Rusia şi apoi revin.

Un articol complet la această temă aici