Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Exploatarea adolescentilor a crescut cu…

Exploatarea adolescentilor a crescut cu 20%

Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO) avertizează într-un nou studiu că eforturile de eliminare a celor mai grave forme ale muncii copiilor pierd din intensitate şi cheamă la revitalizarea campaniei mondiale pentru eradicarea acestei practici.

 

În Raportul Global privind exploatarea copiilor prin muncă, publicat la fiecare patru ani, Organizaţia Internaţională a Muncii susţine că numărul copiilor exploataţi prin muncă la nivel mondial a scăzut de la 222 milioane la 215 milioane, respectiv cu 3%, în perioada 2004-2008, ceea ce reprezintă „o încetinire a ritmului de reducere la nivel mondial”. De asemenea, raportul exprimă îngrijorarea că progresul către atingerea obiectivului privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copiilor până în anul 2016 ar putea fi frânat în continuare de criza economică mondială.

 

„Progresul este inconsistent: nu este suficient de rapid şi cuprinzător pentru a atinge obiectivele pe care le-am stabilit”, a declarat Directorul General al ILO, Juan Somavia. „Sunt necesare eforturi sporite şi pe scară largă. Situaţia actuală cere revitalizarea campaniei împotriva exploatării copiilor prin muncă. Trebuie să intensificăm acţiunea şi să accelerăm ritmul.”  

            Noul raport al ILO, întitulat „Intensificarea acţiunii împotriva exploatării copiilor prin muncă”, apare chiar în ajunul Conferinţei Globale privind exploatarea copiilor prin muncă (Global Child Labour Conference) organizată de Guvernul Olandei, la Haga, în cooperare cu ILO. Dl Somavia a spus că acţiunea va fi stimulată în cadrul Conferinţei Globale, care va lua în considerare un nou „parcurs” pentru eliminarea exploatării copiilor prin muncă.

 

Tendinţe începând din anul 2006

 

 Totuşi, un număr alarmant de mare de copii – 115 milioane – sunt încă expuşi la munci periculoase, un termen care se utilizează frecvent pentru cele mai grave forme ale muncii copiilor.

Raportul prezintă date dezagregate în funcţie de vârstă şi sex. Progresul cel mai mare a fost înregistrat pentru categoria copiilor cu vârste între 5 şi 14 ani, pentru care numărul copiilor exploataţi prin muncă a scăzut cu 10%. Numărul copiilor din această categorie de vârstă, care efectuează munci periculoase, a scăzut cu 31%. Exploatarea prin muncă a fetelor a scăzut considerabil (cu 15 milioane sau 15%). Totuşi, aceasta a crescut în rândul băieţilor (cu 8 milioane sau 7%). Exploatarea prin muncă a copiilor cu vârste între 15 şi 17 ani a crescut şi mai mult, cu 20%, de la 52 milioane la 62 milioane.

 

Raportul Global include şi date dezagregate pe regiuni. De exemplu, acesta arată că în Asia, Pacific, precum şi în America Latină şi Caraibe, numărul copiilor exploataţi prin muncă continuă să se reducă, în timp ce în Africa sub-Sahariană acesta a crescut atât relativ, cât şi absolut. Această regiune prezintă cea mai mare incidenţă a copiilor care muncesc, unul din patru copii fiind exploataţi prin muncă.

 

  

Programul IPEC al ILO a fost lansat în anul 1992, iar în perioada 2008-2009 a fost operaţional în peste 90 de ţări.

 

Conferinţa globală privind exploatarea copiilor prin muncă de la Haga, 10-11 mai 2010, va reuni circa 450 de delegaţi din 80 de ţări. Reuniunea va servi şi ca o platformă pentru lansarea unui raport comun al mai multor agenţii, ILO, Banca Mondială şi UNICEF. Raportul „Unirea forţelor împotriva exploatării copiilor prin muncă – Raport pentru Conferinţa Globală privind exploatarea copiilor prin muncă din 2010” cere ca problema exploatării copiilor prin muncă să fie considerată o prioritate a programelor naţionale de dezvoltare şi prezintă o serie de dovezi care indică faptul că exploatarea copiilor prin muncă reprezintă un impediment important în dezvoltarea naţională.